Σάββατο 4 Απριλίου 2009
Πυροδοτεί πρόωρες κάλπες η στάση Παυλίδη
Ραγδαίες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό πυροδοτεί η υπόθεση Παυλίδη. Με μια κίνηση υψηλού ρίσκου, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη δεδηλωμένη, την απελευθερώνει όμως από την κατηγορία ότι επιχειρεί συγκάλυψη, η κυβέρνηση σηματοδότησε χθες ότι δεν θα αντιταχθεί στη σύσταση Προανακριτικής (κάτι που ήδη έχει προτείνει το ΠΑΣΟΚ), επισημαίνοντας ότι οι βουλευτές ψηφίζουν κατά συνείδηση.
Με τη στάση αυτή η κυβέρνηση παραμένει συνεπής στην πάγια θέση της για διαφάνεια, ενώ αυξάνει ταυτόχρονα την πίεση στον πρώην υπουργό κ. Παυλίδη να παραιτηθεί για να διευκολύνει την παράταξη. Οπως δήλωσε ο κ. Αντώναρος, «υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για την υπόθεση Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Οπως είναι γνωστό, σ’ αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».
Η στάση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση είναι ένας συγκερασμός των απόψεων της κ. Μπακογιάννη, η οποία ζητούσε «γραμμή» υπέρ της Προανακριτικής, και του Γ. Σουφλιά, ο οποίος ήθελε ψήφο κατά συνείδηση. Η κυβέρνηση πάντως δείχνει αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει ταχύτατα την υπόθεση και είναι ενδεικτικό ότι η συζήτηση και η ψηφοφορία για την Προανακριτική θα γίνουν τη Δευτέρα. Των αποφάσεων προηγήθηκε ένα πυρετώδες εικοσιτετράωρο συσκέψεων στο Μαξίμου με συμμετοχή του γραμματέα της Ν.Δ. κ. Ζαγορίτη και τηλεφωνικών επικοινωνιών του πρωθυπουργού με τους κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης και τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα. Από την αρχή επικράτησε η άποψη ότι η αποχώρηση από τη συζήτηση για την Προανακριτική (όπως έγινε δύο φορές στην υπόθεση Βατοπαιδίου), δεν αποτελεί επιλογή για την κυβέρνηση, καθώς το κλίμα έχει γίνει βαρύ.
Την ίδια ώρα στελέχη της Ν.Δ. ζητούν από τον κ. Παυλίδη να παραιτηθεί. Αυτό του υπέδειξαν την Πέμπτη ο κ. Σιούφας και ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. κ. Τραγάκης, ενώ το ζήτησαν δημόσια η γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού κ. Πατριανάκου, ο υφυπουργός Αμυνας Γ. Πλακιωτάκης, ο Αν. Καραμάριος και ο Απ. Σταύρου. Ο κ. Παυλίδης πάντως δεν δείχνει να πείθεται και διαμηνύει σε όλους πως δεν παραιτείται. Μιλώντας την Πέμπτη στο νομοσχέδιο για τους αποδήμους μάλιστα, υπογράμμισε με δραματικό ύφος: «Εχω φάει 35 χρόνια στην πολιτική. Δεν θα τα πετάξω για τον Μανούση».
Μετά απ’ αυτά η κυβερνητική πλειοψηφία κρέμεται πλέον από μια κλωστή και οι εκλογές δείχνουν προ των πυλών. Στην κυβέρνηση θεωρούν πιθανά τέσσερα σενάρια ως επικρατέστερα για τις περαιτέρω εξελίξεις:
1. Ο κ. Παυλίδης υποκύπτει στην πίεση και παραιτείται από βουλευτής, αντικαθίσταται από την πρώτη επιλαχούσα κυρία Ιατρίδου. Σε αυτή την περίπτωση η Προανακριτική (αν ψηφιστεί από τη Βουλή) διεξάγεται κανονικά και δεν υπάρχει λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.
2. Ο κ. Παυλίδης ανεξαρτητοποιείται. Η Ν.Δ. χάνει τη δεδηλωμένη και ο κ. Καραμανλής είναι υποχρεωμένος να προσφύγει στις κάλπες.
3. Ο κ. Παυλίδης παραπέμπεται από την Προανακριτική στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο κ. Καραμανλής δεν μπορεί να συνεχίσει να στηρίζεται στην ψήφο του και προσφεύγει στις κάλπες.
4. Η Προανακριτική διεξάγεται κανονικά και αποφασίζει να μην παραπέμψει τον κ. Παυλίδη. Ο κ. Καραμανλής μπορεί να εκμεταλλευτεί αυτή την εξέλιξη για να προσφύγει στις κάλπες, αν το επιθυμεί.
Τέλος πληροφορίες ανέφεραν ότι ο μηχανισμός του κ. Παυλίδη στη Ρόδο ετοιμάζει συγκέντρωση
οπαδών για την υποστήριξή του.
Αποφάσεις-εξπρές θέλει η κυβέρνηση
Ασφαλείς προβλέψεις για το τι θα βγάλει η κάλπη, που θα στηθεί στη Βουλή τα μεσάνυχτα της Δευτέρας για τη σύσταση Προανακριτικής, δεν μπορούν να υπάρξουν. Οχι μόνο εξαιτίας της «γραμμής» που έδωσε το κυβερνών κόμμα στους βουλευτές του, αλλά κι επειδή κανείς δεν θα μπορεί να γνωρίζει τι ψήφισαν οι 149 βουλευτές της αντιπολίτευσης – συμπεριλαμβανομένου και του ανεξάρτητου κ. Π. Τατούλη.
Για να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή απαιτούνται 151 «ναι». Αυτό σημαίνει ότι αρκούν δύο θετικές ψήφοι από πλευράς Ν.Δ., υπό την προϋπόθεση όμως ότι όλοι οι βουλευτές της αντιπολίτευσης θα πράξουν το ίδιο, αφού ουδείς αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι να μην πειθαρχήσουν στην επίσημη, θετική, θέση των κομμάτων τους. Σε αυτή την «ακραία» περίπτωση, το σώμα θα έχει απορρίψει τη σύσταση της Επιτροπής, αλλά κανείς δεν θα γνωρίζει την προέλευση των αρνητικών ψήφων. Ο καθ’ ύλην ενδιαφερόμενος κ. Αρ. Παυλίδης δεν δικαιούται να συμμετάσχει στην ψηφοφορία.
Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα είναι υπέρ της συγκρότησης, τότε η «Ειδική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης», θα πιάσει δουλειά αμέσως. Κι αυτό διότι η κυβέρνηση επιθυμεί ταχεία διερεύνηση της υπόθεσης (εντός 15-20 ημερών δηλαδή), ώστε αμέσως μετά το Πάσχα (μέχρι τις 30 Απριλίου) να είναι σε θέση να αποφανθεί εάν ο πρώην υπουργός πρέπει να παραπεμφθεί σε δίκη στο Ειδικό Δικαστήριο (βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών) ή εάν δεν προέκυψαν ενδείξεις ενοχής του.
«Από την εβδομάδα μετά την Κυριακή του Θωμά, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», έλεγαν κυβερνητικά στελέχη. Κατά τις πληροφορίες, η Επιτροπή θα είναι 12μελής, ενώ οι συνεδριάσεις αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη, να διακοπούν τη Μεγάλη Τετάρτη και να συνεχισθούν την εβδομάδα μετά το Πάσχα.
Από τη στιγμή που θα συγκροτηθεί η Προανακριτική, τα τυχόν αδικήματα δεν παραγράφονται ακόμη κι αν διαλυθεί η Βουλή και γίνουν πρόωρες εκλογές, καθώς η «προανάκριση» θα συνεχισθεί κανονικά από τη νέα Βουλή. Εκτός και αν προκηρυχθούν οι εκλογές πριν την ψηφοφορία για τη σύσταση της Επιτροπής, δηλαδή πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.
ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΗΣ
Ελεύθερος Τύπος
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου