Πέμπτη 2 Απριλίου 2009

Οι "Θησαυροί του Αγ. Ορους" στο Παρίσι


Μια καλή ευκαιρία για την προβολή της Ελλάδας διεθνώς και την άσκηση πολιτιστικής διπλωματίας, η οποία είναι ευρύτερης αποδοχής, σε ένα δύσκολο διεθνές περιβάλλον αποτελεί η διοργάνωση έκθεσης με θησαυρούς του Αγίου Ορους στο Παρίσι, που εγκαινιάζεται στις 9 Απριλίου, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Το «σημαντικό διεθνές πολιτιστικό γεγονός» παρουσίασε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, με συνέντευξη Τύπου, εγκαινιάζοντας παράλληλα την ανακαινισμένη αίθουσα Σεφέρη του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Η έκθεση αυτή αντανακλά την ευρύτατη συνεργασία της Ελλάδας με τη Γαλλία», είπε η υπουργός, παρουσία του Γάλλου πρέσβη κ.Φαρνό και πρόσθεσε ότι «το Παρίσι που παραμένει πάντα μια παγκόσμια μητρόπολη του πνεύματος και των τεχνών επελέγη ως ιδανικός τόπος φιλοξενίας της έκθεσης προκειμένου να προσελκύσει ένα ευρύ διεθνές κοινό».

Αναφερόμενη σ' αυτή καθαυτή την έκθεση, σημείωσε ότι αναδεικνύει τους δεσμούς που είχε με τον ιερό τόπο η Βυζαντική Αυτοκρατορία, η οποία διεύρυνε τον ιστορικό του ρόλο ως θεματοφύλακα των ελληνικών, βυζαντινών παραδόσεων. «Πρόκειται για έναν ρόλο τον οποίο κατέχει και υπηρετεί το Αγιο Ορος μέχρι σήμερα» τόνισε.

Τα εκθέματα αποτελούν «εξοχες εικόνες, μνημειακή ζωγραφική, πρωτότυπα χειρόγραφα, εξαιρετικής τέχνης έργα μικροτεχνίας» τα οποία δίνουν πληροφορίες για τους θεσμούς του Βυζαντίου αλλά και για την ακτινοβολία του Αθω ως πνευματικού κέντρου όχι μόνον των Ελλήνων, αλλά και άλλων ομόδοξων λαών.

Η διευθύντρια του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού Αν. Τούρτα αναφέρθηκε στη διάρθρωση της έκθεσης σε τέσσερις ενότητες, ξεκινώντας από το αρχαιοελληνικό παρελθόν του Αγίου Ορους, συνεχίζοντας με τον μοναχισμό προ του Αγίου Αθανασίου, την περίοδο μετά την έλευσή του που χαρακτηρίστηκε από κοινοβιακό μοναχισμό και καινοτόμες εφαρμογές ( καλλιέργειες, ύδρευση) και καταλήγοντας με την επιβίωση του μοναχισμού μετά την Αλωση.

Η κα Μπακογιάννη είπε ότι το υπουργείο Εξωτερικών πήρε την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της έκθεσης το 2006 και ότι συνεργάστηκε με την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους και το υπουργείο Πολιτισμού. Ευχαρίστησε μάλιστα τον υπουργό Πολιτισμού Α. Σαμαρά, καθώς και τους προκατόχους του για τη συμβολή στη διοργάνωση.

Στις πολυάριθμες ευχαριστίες της, αναφέρθηκε επίσης στις Μονές Βατοπεδίου, Ιβήρων, Διονυσίου, Παντοκράτορος, Καρακάλλου, Σίμωνος Πέτρας, Αγίου Παύλου, Ξενοφώντος και Γρηγορίου «που με προθυμία συνεργάστηκαν και προσέφεραν τα ιστορικά τους κειμήλια στην έκθεση».

Η έκθεση που τιτλοφορείται "ο Αθως και η Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Θησαυροί του Αγίου Ορους" και θα φιλοξενηθεί στις αίθουσες του "Πτι Παλέ" περιλαμβάνει 180 εκθέματα τα οποία ταξιδεύουν για πρώτη φορά εκτός Ελλάδος και «είναι μοναδική ευκαιρία, ειδικά για τις γυναίκες να τα επισκεφθούν».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Κουμουτσάκος, προλογίζοντας την υπουργό, υπογράμμισε ότι σήμερα εγκαινιάζεται η νέα αίθουσα Σεφέρη, με ένα θέμα όχι παραδοσιακής πολιτικής διπλωματίας, αλλά πολιτιστικής, που αποτελεί ένα ισχυρό εργαλείο για την προβολή της χώρας μας.

Παρόντες στη συνέντευξη Τύπου ήταν μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Εξωτερικών Θ. Κασσίμης, ο ΓΓ του υπουργείου Εξωτερικών Δ. Κατσούδας και ο ΓΓ του υπουργείου Πολιτισμού Θ. Δραβίλλας.


ΠΗΓΗ- ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: