Πέμπτη 16 Απριλίου 2009

«Ασκός του Αιόλου»



Ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» για την Ιπποκράτους μετά τις καταθέσεις για δωροδοκίες.




Ενα απίστευτο «γαϊτανάκι», με μίζες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο είχε στηθεί γύρω από το σκάνδαλο Siemens, απειλεί να ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» για το ΠΑΣΟΚ. Κι αυτό γιατί η κύρια περίοδος κατά την οποία είχε στηθεί το «πάρτι» (1997-2003), όπως αποδεικνύεται από τις καταθέσεις και τα έγγραφα που έρχονται τώρα στη δημοσιότητα, συμπίπτει κυρίως με την τελευταία περίοδο της κυβέρνησης Σημίτη.

Εντονη πλέον είναι η οσμή και του «πολιτικού χρήματος», το οποίο προέκυψε από το δίκτυο των δωροδοκιών που είχε στηθεί μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, καθώς, όπως βεβαιώνουν δικαστικές πηγές, «ο κοινός νους λέει ότι οι μίζες των 57,5 εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στην επίμαχη σύμβαση για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ δεν μπορεί να δόθηκαν μόνο στα στελέχη του Οργανισμού». Αλλωστε, όπως έχει γίνει γνωστό, 1 εκατ. μάρκα κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ μέσω του τότε «στρατηγού» του, κ. Θ. Τσουκάτου. Ταυτοχρόνως, σύμφωνα με γνωμάτευση γραφολόγου, το σημείωμα που παραπέμπει στον κωδικό «Roco» και σε λογαριασμούς στους οποίους κατατέθηκαν 10 εκατ. γερμανικά μάρκα έχει γραφτεί από τον Α. Μαντά, στενό συνεργάτη τού τότε υπουργού Α. Μαντέλη.

Αυτό που καθίσταται πλέον ξεκάθαρο είναι πως τα πρώην διευθυντικά στελέχη της Siemens Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης ήταν δύο πρόσωπα-κλειδιά που γνώριζαν την «αφετηρία» όλων των πληρωμών από τη μητρική Siemens, αλλά και πολλές από τις τσέπες στις οποίες κατέληγαν.

Ο Κάιλ φον Γιάγκεμαν, πρώην στέλεχος της μητρικής Siemens, στις απολογίες του στις γερμανικές εισαγγελικές αρχές αφήνει αιχμές για λαδώματα πολιτικών, τα οποία εκείνος βαφτίζει «χρήσιμες δαπάνες». Λέει χαρακτηριστικά: «Θεωρούσα πιθανό ότι με τα χρήματα αυτά πληρώνονται πρόσωπα τα οποία βρίσκονται σε καίριες θέσεις, δηλαδή υπό περιστάσεις και πολιτικοί και δημόσιοι υπάλληλοι». Διευκρινίζει, δε, ότι στη χώρα μας διοχετεύτηκαν ποσά πολλών εκατομμυρίων «τοις μετρητοίς όσο και εμβάσματα πιθανόν το 2003 ή και το 2004». Και προσθέτει: «Ο κ. Σίκατσεκ παρέδιδε τα χρήματα και στον κ. Μαυρίδη, ο οποίος ήταν αρμόδιος για την Ελλάδα και άλλες χώρες. Εδώ διέρρεαν πολύ μεγάλα ποσά, ακόμη και σε επίπεδα εκατομμυρίων». Τα χρήματα που έφευγαν με προορισμό και την Ελλάδα ταξίδευαν μέχρι και σε πορτ μπαγκάζ!

Στην απολογία του ο κ. Γιάγκεμαν λέει: «Από την τράπεζα Raiffeisenbank τα χρήματα εμβάζονταν σε λογαριασμό στο Ινσμπρουκ ή σε μετρητά. Μπορείτε να φανταστείτε ένα εκατομμύριο στο πορτ μπαγκάζ του αυτοκινήτου. Θυμάμαι μία περίπτωση, όταν κάποιος υπάλληλος στα σύνορα με σταμάτησε για έλεγχο και μου είπε ότι δεν έχει ξαναδεί ποτέ στη ζωή του τόσα πολλά χρήματα».Αυτά όμως ήταν… τα «ψιλά», όπως εξηγεί: «Τα πραγματικά μεγάλα ποσά διακινήθηκαν από τη Raiffeisenbank. Μέσω του Ζάλτσμπουργκ διακινούνταν κάθε χρόνο 100 εκατομμύρια μάρκα!».
Οταν ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ κλήθηκε να απαντήσει γιατί χρησιμοποιούνταν πλαστά τιμολόγια και ονόματα – κωδικοί, είπε ότι οι παραλήπτες δεν έπρεπε να γίνουν γνωστοί…

Ετσι, οι εντολές για τις πληρωμές δίνονταν μέσω… φαξ ή έγγραφων με το όνομα «Susan». Για την ακρίβεια, «Susan1» ήταν τα στοιχεία του παραλήπτη, «Susan2» του λογαριασμού και «Susan3» το ποσό…

Τα κλειδιά

- Ο Θεόδωρος Τσουκάτος, όπως έχει πει, είναι ο αποδέκτης εμβάσματος ύψους 1 εκατ. μάρκων από τη Siemens για το ταμείο το ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε να διευκολύνει το κόμμα χωρίς δικό του όφελος, σύμφωνα με την κατάθεσή του.

- Ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ήταν ο πρώην ισχυρός άνδρας της Siemens και το νούμερο ένα της ελληνικής εταιρίας. Φέρεται ότι γνωρίζει τους αποδέκτες των μιζών.

- Ο Πρόδρομος Μαυρίδης φέρεται ότι μέσω off shore εταιριών και λογαριασμών εισέπραξε μεγάλο μέρος από τα «μαύρα χρήματα». Από δικές του τραπεζικές κινήσεις στο Λιχτενστάιν αποκαλύφθηκε το «μαύρο ταμείο».

- Ο Ράινχαρντ Σίκατσεκ ήταν ο διαχειριστής των «μαύρων ταμείων» και παρέδιδε στον Πρ. Μαυρίδη ποσά εκατ. ευρώ. Κατέθεσε ότι η θυγατρική της Siemens στην Ελλάδα έπαιρνε κάθε χρόνο χρήματα για την καλλιέργεια του πολιτικού τοπίου στη χώρα.


ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΥΔΑΚΗ ΕΛΛΗ

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: