Δευτέρα 13 Απριλίου 2009

Πρόεδρος χώρας σε απεργία πείνας





του Χάρη Μπότσαρη



Απεργία πείνας πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βολιβίας Έβο Μοράλες διαμαρτυρόμενος για τις προσπάθειες του Κογκρέσσου να μπλοκάρει τον εκλογικό νόμο.

Η απεργία πείνας ξεκίνησε την προηγούμενη Πέμπτη για να περάσουν θέματα όπως η εκλογική απογραφή, οι περιφέρειες, ο αριθμός των βουλευτικών εδρών για τους αυτόχθονες Ινδιάνους και το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων.

Η αντιπολίτευση δεν συμφωνεί με το νομοσχέδιο που προσφέρει 14 έδρες στους αυτόχθονες, παρά το γεγονός ότι οι προτεινόμενες αλλαγές είχαν συμπεριληφθεί στο νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε από το λαό με δημοψήφισμα με 61,4% των ψήφων.

Ο Μοράλες έχει την υποστήριξη των ηγετών των εργατικών συνδικάτων, των χωρικών και των περιφερειακών οργανώσεων της Βολιβίας.

Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης ΟΗΕ Μιγκέλ Ντ’ Εσκότο Μπρόκμαν κάλεσε τη διεθνή κοινότητα σε στήριξη του Μοράλες ώστε να διεξαχθούν ειρηνικά οι γενικές εκλογές της χώρας τον προσεχή Δεκέμβριο.

Συμπαράσταση στον Έβο Μοράλες που είναι ξαπλωμένος σε στρώμα στο πάτωμα του προεδρικού μεγάρου έχουν δηλώσει ο Φιντέλ Κάστρο και ο Ούγκο Τσάβες.

Ο Μοράλες έχει αρκετές ψήφους για την επικύρωση του νόμου σε κοινή συνεδρίαση της Κάτω Βουλής και της Γερουσίας, όμως η αντιπολίτευση αρνείται να δώσει την απαρτία που απαιτείται για τη σχετική ψηφοφορία.

Ο Έβο Μοράλες που είναι σκληρός επικριτής της Ουάσινγκτον ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2006 και είναι εξαιρετικά δημοφιλής ανάμεσα στους αυτόχθονες Ινδιάνους των Άνδεων που καλλιεργούν κόκα.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν την απεργία πείνας του Μοράλες «πολιτικό εκβιασμό», ενώ ο πρώην πρόεδρος Χόργκε «Τούτο» Κουϊρόγκα δήλωσε χλευαστικά ότι πρόκειται για μια «προεδρική διατροφή».

Στο παρελθόν και ως ηγέτης των εργατών ο Μοράλες είχε πραγματοποιήσει απεργία πείνας διάρκειας 18 ημερών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: