Δευτέρα 6 Απριλίου 2009
Ψηφοφορία τα μεσάνυχτα
Συζητείτα σήμερα στην ολομέλεια της Βουλής η πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση «προανακριτικής επιτροπής» για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση των άγονων γραμμών (ενδεχόμενο αδίκημα πρώην υπουργού Αιγαίου Αρ. Παυλίδη).
Όπως ανακοίνωσε ο ζ’ αντιπρόεδρος της Βουλής Β. Αποστολάτος, η συζήτηση θα αρχίσει στις πέντε το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα με τη διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας.
Ανοικτή στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, για την υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή, είναι η κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος, δήλωσε σχετικά:
«Είναι σταθερή θέση μας η ανάγκη διαφάνειας σε όλες τις πτυχές του δημόσιου βίου. Υποθέσεις που αφορούν στην τιμή και την υπόληψη δημόσιων προσώπων πρέπει να διερευνώνται πλήρως, ώστε να μη μένουν στους πολίτες αμφιβολίες ή αναπάντητα ερωτήματα. Αυτό ισχύει και για τη υπόθεση που εστάλη από τη Δικαιοσύνη στη Βουλή και αφορά τον πρώην Υπουργό Αριστοτέλη Παυλίδη. Κατά συνέπεια, είμαστε ανοιχτοί στη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής. Όπως είναι γνωστό, σ` αυτή τη διαδικασία οι βουλευτές αξιολογούν και αποφασίζουν κατά συνείδηση».
Τη δυσφορία του, γιατί έγγραφο που απευθυνόταν στη Βουλή, δημοσιοποιήθηκε πριν κατατεθεί στο Κοινοβούλιο, εξέφρασε ο πρόεδρος του σώματος Δ. Σιούφας σε χθεσινή επικοινωνία του με τον υπουργό Δικαιοσύνης Ν. Δένδια και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.
Όπως δήλωσε ο κ. Σιούφας ''αυτό αποτελεί πλήγμα για τη Δικαιοσύνη, την οποία όλοι οφείλουμε να προστατεύουμε ως κόρη οφθαλμού.''
«Μεγάλη εντύπωση προξένησε η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος σε όσα είπε ο κ.Ευ. Αντώναρος σχετικά με την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Παυλίδη, προσθέτοντας, ταυτόχρονα ότι «θα περιμένουμε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να πάρουν καθαρή θέση».
Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε τη "μισή αλλαγή" της κυβερνητικής στάσης για ψήφο των βουλευτών της κατά συνείδηση στην σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ως "προϊόν εξαναγκασμού" και πρόσθεσε ότι υπάρχουν και οι υποθέσεις του "Βατοπεδίου" και των "δομημένων ομολόγων".
Ο κ. Παπακωνσταντίνου επισήμανε ότι «το πρόβλημα είναι συνολικό» και έκανε λόγο για «κυβέρνηση που παράγει σκάνδαλα, τα οποία επιχειρεί να συγκαλύψει και κινείται διαφορετικά μόνο όταν δεν μπορεί να κάνει αλλιώς».
Υπέρ της παραπομπής της υπόθεσης Παυλίδη στην ειδική προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής τάσσεται με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ σημειώνοντας ότι το κόμμα προσπαθεί «να αξιοποιήσει και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ώστε να συμβάλει στην αποκάλυψη» των σκανδάλων.
Χαρακτηρίζει την υπόθεση Παυλίδη "κορυφή του παγόβουνου" στην «αλυσίδα σκανδάλων που γνωρίζουμε επί 10ετίες, προϊόν της σήψης του συστήματος», κατηγορεί την κυβέρνηση για «προσπάθεια απόσεισης των ευθυνών της και συγκάλυψης της ταξικής πολιτικής της» και σημειώνει ότι η παραπομπή της υπόθεσης από το ΠΑΣΟΚ «δεν αποτελεί πλυντήριο ευθυνών για την αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο για το κυβερνητικό παρελθόν της και ειδικά για τη στάση της απέναντι στο εφοπλιστικό κεφάλαιο, όσο και για την πολιτική της σήμερα, που ταυτίζεται με της ΝΔ στις βασικές κατευθύνσεις».
Υπέρ της σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τυχόν ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού Ναυτιλίας και βουλευτή της ΝΔ Αριστοτέλη Παυλίδη, τάχθηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Η πάγια άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πρέπει όλες οι υποθέσεις να διερευνώνται ώστε να προκύπτει πλήρης διαφάνεια για την ύπαρξη ή μη, τυχόν ποινικών ευθυνών. Με αυτή την υπεύθυνη στάση θα προσέλθουμε και στη κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Φώτης Κουβέλης .
Παράλληλα, άσκησε έντονη κριτική, για την απαράδεκτη, όπως είπε, καθυστέρηση που σημειώθηκε σε ό,τι αφορά την διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, από τους αρμόδιους δικαστικούς λειτουργούς και επανέλαβε την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτη και προσβάλει την αρχή της ισονομίας, το εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα για την παραγραφή του αδικήματος που αφορούν πολιτικά πρόσωπα, ενώ όταν αφορά απλούς πολίτες είναι πολύ μεγαλύτερο.
«Η χρονική συγκυρία είναι εξίσου ύποπτη με την ουσία της υπόθεσης. Το ΠΑΣΟΚ είχε τη δυνατότητα, η διαδικασία να ξεκινήσει από τον περασμένο Νοέμβριο. Σαφώς πρέπει να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση, όχι όμως εις βάρος της προεκλογικής ατζέντας», δήλωσε ο πρόςδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης.
Η δικογραφία για την υπόθεση διαβιβάστηκε στη Βουλή από τον 20ό τακτικό ανακριτή, Απόστολο Ζαβιτσάνο, καθώς, σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας δικαστικού λειτουργού, προκύπτουν ενδείξεις ποινικής εμπλοκής του πρώην υπουργού Αιγαίου και συγκεκριμένα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε εκβίαση.
Κατηγορούμενος στην υπόθεση είναι ο πρώην συνεργάτης του κ. Παυλίδη, Παναγιώτης Ζαχαρίου, ο οποίος απολογήθηκε χθες ενώπιον του ανακριτή για την κατηγορία της εκβίασης και αφέθηκε ελεύθερος με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 30.000 ευρώ και απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα.
Σύμφωνα με την καταγγελία του εφοπλιστή Φώτη Μανούση, το Νοέμβριο του 2006 έδωσε στον κ. Ζαχαρίου το ποσό των 100.000 ευρώ σε μετρητά και επιταγές ύψους 525.000 ευρώ, προκειμένου -όπως ισχυρίζεται ο εφοπλιστής- η εταιρία του, «ΣΑΟΣ», να τύχει ευνοϊκής μεταχείρισης στις επιδοτήσεις άγονων γραμμών σε νησιά του ΒΑ Αιγαίου.
Σημείο, που ενεργοποιεί το νόμο περί ευθύνης υπουργών, σύμφωνα με το διαβιβαστικό του ανακριτή προς τον πρόεδρο της Βουλής, είναι εικασαετούς διάρκειας δάνειο, που είχε λάβει η κόρη του κ. Παυλίδη, τον Ιούλιο του 2006 για αγορά σπιτιού, το οποίο αποπλήρωσε τον Ιανουάριο του 2007.
Παράλληλα, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, ο κ. Ζαχαρίου εξόφλησε υποχρεώσεις ύψους 40.000 ευρώ δύο ημέρες μετά την ημερομηνία, που ο κ. Μανούσης καταγγέλλει ότι του έδωσε σε μετρητά τις 100.000 ευρώ.
ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου