Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Νηστεία, σπίτι και επιστροφή στις ρίζες

κλικ στην φωτο

Ερευνα της Κάπα Research εμφανίζει αυξημένα ποσοστά εορταστικής κατάνυξης και μειωμένη διάθεση φυγής από τις πόλεις


ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ

Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη γιορτή της Ορθοδοξίας για τους Νεοέλληνες. Αυτό επιβεβαιώνεται και δημοσκοπικά σε έρευνα που διεξήγαγε η εταιρεία Κάπα Research. Ακόμη από την έρευνα φαίνεται ότι η οικονομική κρίση επηρεάζει τη γιορτή, καθώς φαίνεται ότι πολλοί είναι εκείνοι που θα σφίξουν το ζωνάρι για να αποφύγουν τα πολλά έξοδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση το 83,2% των ερωτηθέντων δηλώνουν ότι«ο εορτασμός του Πάσχα συμβάλλει στη διατήρηση της ελληνικής κληρονομιάς και στη μετάδοσή της στις νεότερες γενιές».

Το ποσοστό αυτό εμφανίζεται αυξημένο, καθώς το 2008 σε αντίστοιχη έρευνα της ίδιας εταιρείας την ίδια άποψη είχε το 64,9%. Οι 2089 άνδρες και γυναίκες που ρωτήθηκαν δείχνουν να παρακολουθούν όλη τη Λειτουργία της Ανάστασης σε ποσοστό 29,7% έναντι 21,7% πέρυσι. Ταυτόχρονα η έρευνα μετράει πόσοι από εκείνους που πηγαίνουν στην εκκλησία το Μεγάλο Σάββατο απλά αποχωρούν την ώρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη» ή εκείνων που πηγαίνουν στην αρχή της Λειτουργίας και αποχωρούν μετά το «Χριστός Ανέστη». Ετσι, ενώ το 2008 το 39% δήλωνε ότι «πηγαίνω απλά την ώρα που ακούγεται το “Χριστός Ανέστη”», το 2009 το ποσοστό πέφτει στο 36,6%.

«Πηγαίνω στην αρχή της Λειτουργίας και αποχωρώ μετά το “Χριστός Ανέστη”»απαντά το 2009 το 28,3%, ενώ μόλις έναν χρόνο πριν την ίδια απάντηση δίνει το 31%.

Ακόμη το 35% όσων απάντησαν στην έρευνα λέει ότι πηγαίνει στην εκκλησία όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα, το 25,3% από τη Μεγάλη Πέμπτη ως και την Ανάσταση, το 19,3% από τη Μεγάλη Παρασκευή ως και την Ανάσταση, μόνο την Ανάσταση το 12,2% και το 7,0% δηλώνει ότι«δεν πηγαίνω καθόλου στην Εκκλησία». Ανάλογα είναι τα ποσοστά και όσων λένε ότι νηστεύουν. Συγκεκριμένα: το 17,6% δηλώνει ότι νηστεύει όλες τις ημέρες της Μεγάλης Σαρακοστής και το 49,9% όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Το 8,3% λέει ότι νηστεύει μόνο τη Μεγάλη Παρασκευή. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 22,7% δηλώνει πως δεν νηστεύει καθόλου.

Πάντως οι Νεοέλληνες σαφέστατα έχουν επηρεαστεί από την οικονομική κρίση, καθώς το 56,7% λέει θα είναι λιγότερα σε σχέση με πέρυσι τα χρήματα που θα διαθέσει για το γιορτινό τραπέζι, τη διασκέδαση και τα δώρα. Αντίθετα, το 37,9% δηλώνει τα ίδια με πέρυσι και μόλις το 5,2% περισσότερα.

Μειωμένα εμφανίζονται και τα ποσοστά όσων θα φύγουν από τον τόπο της κατοικίας τους κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Σύμφωνα με την έρευνα, το 54,6% λέει ότι θα γιορτάσει στον τόπο κατοικίας του, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν 41,6%. Μειωμένο είναι το ποσοστό και όσων θα μετακινηθούν για τον τόπο καταγωγής τους, αφού το 2008 αποτελούσαν το 38% και εφέτος το 35,6%. Ακόμη πιο μειωμένα είναι τα ποσοστά όσων συνδυάζουν τη γιορτή του Πάσχα με την πραγματοποίηση διακοπών σε κάποιο άλλο μέρος από τον τόπο καταγωγής τους. Συγκεκριμένα, το ποσοστό αυτών το 2008 ήταν το 19,4% και εφέτος μόλις το 9,2%.

Μηνύματα από τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών

Στα οικονομικά προβλήματα και στην ανασφάλεια που προκαλούν στους ανθρώπους αναφέρονται μέσω των μηνυμάτων που απευθύνουν στους πιστούς οι Προκαθήμενοι των Ορθοδόξων Εκκλησιών για την Ανάσταση του Χριστού.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ.

Βαρθολομαίος μιλάει για το μήνυμα της Ανάστασης.

«Ευτυχώς»τονίζει«που απέθανεν ο Θεός, και ο θάνατός Του έγινε ζωή και ανάστασις ιδική μας!Ευτυχώς που υπάρχουν τόσα “μνήματά” Του εις τον κόσμον,τόσοι άγιοι ναοί,όπου ημπορεί να εισέλθη ελεύθερα ο πονεμένος, ο κουρασμένος και ο απαρηγόρητος άνθρωπος,να αποθέση το φορτίον του πόνου του, της αγωνίας του, του φόβου και της ανασφάλειάς του, να “ξεφορτωθή” τον θάνατόν Του».

Ο Αρχιεπίσκοπος κ.

Ιερώνυμοςτονίζει: «Τα σύννεφα της επερχόμενης οικονομικής κρίσης μπορεί να σκεπάζουν τις προοπτικές και το μέλλον πολλών αδελφών μας,βαθύτερη κρίση όμως ζούμε όταν συνεχίζουμε την προκλητικά αδιάφορη στάση μας προς τον άλλον. Αναρωτηθήκαμε αν ο αναστάσιμος χαιρετισμός “Χριστός Ανέστη” σημαίνει ανάσταση και για τον διπλανό μας; Εκεί ας δείξουμε τη μεγαλοψυχία μας. (...)». Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κ.

Αναστάσιοςκαλεί τους πιστούς να μη φοβούνται.

«Στην εποχή μας έχουν πληθύνει οι φόβοι που απειλούν τη ζωή μας» λέει ο κ. Αναστάσιος και προσθέτει:

«Μέσα σ΄ αυτή τη βαριά ατμόσφαιρα έρχεται η εορτή της Αναστάσεως να καλέσει κάθε πιστό σε μια πορεία ελευθερίας από τον φόβο:από τον φόβο αυτών που μας εχθρεύονται, από τον φόβο που δημιουργεί η αδικία και η σκληρότητα της κοινωνίας μας. (...).Από τον φόβο του πόνου, της ανέχειας, της ασθενείας, της μοναξιάς, των κινδύνων και θλίψεων που απειλούν τη ζωή μας».

ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: