Κυριακή 5 Απριλίου 2009

Πρόταση: Διαχωρίστε το Λογιστικό από το πραγματικό χρήμα


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ


Θα παρατηρήσατε ότι εξ αιτίας της κρίσης κανένα πραγματικό ευρώ δεν εξαφανίστηκε ξαφνικά από τα πορτοφόλια μας. Εντούτοις προέκυψε στέγνωμα της αγοράς από ρευστό.

Αυτό μας δείχνει ότι η αγορά δούλευε εδώ και χρόνια με λογιστικά ευρώ.

Ευρώ που ΘΑ προέκυπταν από κέρδη επενδύσεων που ΘΑ γίνονταν ή μισθούς και εισοδήματα που ΘΑ καταβάλλονταν από πωλήσεις που ΘΑ γίνονταν και δόσεις δανείου που ΘΑ καταβάλλονταν γενικώς.

Αυτή χύμα κατάσταση μεταξύ πραγματικού και λογιστικού χρήματος είναι μια από τις αιτίες της κρίσης.

Όλα αυτά τα ΘΑ είχαν αποκτήσει αξία πραγματικού χρήματος είχαν γίνει παράγωγα, επιταγές, παραγγελίες, υποθήκες και όλη η «ανάπτυξη» της τελευταίας 10ετίας στηρίχτηκε σε αυτό το “ΘΑ” χρήμα.

Λογιστικό χρήμα που έλαβε διαστάσεις φούσκας

Ξαφνικά-όλοι γνωρίζουμε το πώς και το γιατί- η φούσκα αυτού του λογιστικού χρήματος έσκασε.

Θεωρώ λοιπόν ότι πρέπει άμεσα αυτό το χρήμα να σημανθεί και να είναι αναγνωρίσιμο στις αγορές.

Όταν μπαίνουμε στις αγορές θα μπαίνουμε αγοράζοντας άυλα credits τα οποία θα εξαργυρώνονται στην έξοδο.

Αντί λοιπόν να θεωρούμε ότι η μετοχή της Εθνικής έχει αξία 11 Ευρώ, να γραφούμε και να δηλώνουμε 11 credits.
Έτσι ο χρηματιστής, ο τραπεζίτης, ο αεριτζής θα έχει συνεχώς στο μυαλό του την διαφορά μεταξύ credits και πραγματικού χρήματος.

Αυτό θα περιορίσει την γενική διάθεση και ψυχολογία για την Δημιουργία φούσκας καθώς πρώτη έννοια ενός κερδοσκόπου, θα είναι να μετατρέψει τα credits σε χρήμα ή να τα χρησιμοποιήσει για να κάνει κάτι πραγματικό.

Αν ορίσουμε μια Παγκόσμια διεθνή ισοτιμία για παραδειγμα: 1$ = 1 credit άμεσα θα ξέρουμε την παγκόσμια πραγματική και λογιστική οικονομία και θα μπορούμε να τις συγκρίνουμε ανακαλύπτοντας τις επερχόμενες ή της διαμορφούμενες ΦΟΥΣΚΕΣ.

Το κάθε credit ως μέσω συναλλαγής εκτός αγορών δεν θα έχει καμιά αξία ή τελος παντων θα έχει λιγότερη αξία απο την λογιστική του εκ των πραγματων. Δεν θα σε συμφερει με 1000 credits να πας διακοπές πχ. Θα πρέπει να τα αλλάξεις σε νομίσματα.

Εκτιμώ ότι έτσι ο κάθε πολίτης θα μπορεί να αναγνωρίζει άμεσα τα μεγέθη και τα νούμερα που δεν αντιστοιχούν ή που δυσκολα αντιστοιχούν σε πραγματικό χρήμα. Και δεν θα παγιδεύεται εύκολα σε φούσκες.

Τέλος θα πρέπει να φτιαχτεί ένα παγκόσμιο «ανταλακτήριο» ρευστού και credits το οποίο θα παρακολουθεί και θα επισημαίνει τυχών έλλειψη ρευστού στην αγορά όταν κάποια φούσκα χτίζεται, με credits και έτσι θα την σταματά εν τη γένεση της.

Επιπλέον θα είναι μια συνεχής υπενθύμιση ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ λογιστικού χρήματος και πραγματικού.
Κάτι σαν προειδοποιητική πινακίδα.

Ίσως όμως και να κάνω λάθος Δεν είμαι ειδικός

Δεν υπάρχουν σχόλια: