Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Αιματηρές συγκρούσεις στρατού και διαδηλωτών στην Ταϊλάνδη



Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και πυροβολισμοί με νεκρούς και τραυματίες



ΜΠΑΝΓΚΟΚ
Τουλάχιστον δύο νεκροί και δεκάδες τραυματίες ήταν τα πρώτα θύματα στις βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, τουλάχιστον δύο άνθρωποι έχασαν χθες τη ζωή τους σε συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αγανακτισμένων κατοίκων συνοικίας της Μπανγκόκ. Περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και διαδηλωτών που έχουν καταλάβει μια σειρά κυβερνητικών κτιρίων.

Το περασμένο Σάββατο διαδηλωτές εισέβαλαν σε ξενοδοχείο και προκάλεσαν τη ματαίωση της συνάντησης των ηγετών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας, οι οποίοι διέφυγαν με ελικόπτερα.

Χθες στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν στον αέρα, ενώ οι διαδηλωτές κατέλαβαν λεωφορεία και έκαψαν λάστιχα για να σταματήσουν την κυκλοφορία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Κατέλαβαν πολλά κτίρια στρατηγικής σημασίας στην Μπανγκόκ, προτού αναλάβει δράση ο στρατός.

«Ελέγχουμε την κατάσταση, εκτός από το Μέγαρο της Κυβέρνησης,τελευταίο προπύργιο των διαδηλωτών»είπε χθες ο ταϊλανδός πρωθυπουργόςΑμπχισίτ Βετζατζίβα. «Προτεραιότητά μας είναι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης. Σεβόμαστε το δικαίωμα του λαού να διαδηλώνει» πρόσθεσε. Αργά χθες οι στρατιώτες ξεκίνησαν την επιχείρηση ανακατάληψης και του τελευταίου προπυργίου των εξεγερμένων, που φορούν κόκκινα πουκάμισα, στο χρώμα της αντιπολίτευσης.

Οι διαδηλωτές που παρέμεναν χθες στο κυβερνητικό μέγαρο ανέρχονταν σε 10.000. Ανάμεσά τους ήταν πολλοί βουδιστές μοναχοί, γυναίκες και παιδιά.

Οι αντίπαλοι
Οι περισσότεροι είναι οπαδοί του ανατραπέντος πρώην πρωθυπουργού Τακσίν Σιναουάτρα. Αλλά η οργάνωση-«ομπρέλα», το Ενωμένο Μέτωπο για τη Δημοκρατία κατά της Δικτατορίας, περιλαμβάνει αριστερούς αστούς και φτωχούς αγρότες που επιθυμούν την κατάργηση του ημι-φεουδαρχικού συστήματος διακυβέρνησης της χώρας.

Στο άλλο στρατόπεδο βρίσκονται οι φιλομοναρχικοί που ελέγχουν τον στρατό και οι παραδοσιακές πολιτικές δυνάμεις που είδαν τον λαϊκιστή μεγιστάνα Τακσίν Σιναουάτρα ως απειλή στη διαιώνιση της δικής τους κυριαρχίας. Είναι εκείνοι που με τη σιωπηλή συναίνεση του μονάρχη Μπουμιμπόλ ανέτρεψαν τον κ. Τακσίν με πραξικόπημα το 2006. Από τότε η μία κυβέρνηση έχει διαδεχθεί την άλλη σε μόνιμο κλίμα πολιτικής αστάθειας.

Ο 44χρονος νυν πρωθυπουργός Αμπχισίτ ανέλαβε την εξουσία πριν από μόλις τέσσερις μήνες. Εχει σπουδάσει στην Οξφόρδη και ανήκει στην ελίτ του Δημοκρατικού Κόμματος, του πιο παλαιού πολιτικού σχηματισμού στην Ταϊλάνδη. Τον εξέλεξε το κοινοβούλιο. Οι διαδηλωτές λένε ότι θέλουν κυβέρνηση με δημοκρατική νομιμότητα, που θα εκλεγεί στις κάλπες.

Ο κ. Τακσίν ζει αυτοεξόριστος στο εξωτερικό για να μην εκτίσει την ποινή φυλάκισης που του έχει επιβληθεί για διαφθορά. «Θέλουμε δημοκρατία για τους πολλούς,αυτή είναι δημοκρατία για λίγους»είπε χθες και πρόσθεσε: «Είμαι έτοιμος να επιστρέψω όταν έλθει η κατάλληλη ώρα».


ΠΗΓΗ-ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: