Κυριακή 26 Απριλίου 2009

Σκιές γύρω απ' το προεδρικό μέγαρο


ΥΠΟΚΛΟΠΕΣ Νο 2. Σύλληψη «γαλάζιου» πράκτορα της ΕΥΠ στην Ηρώδου Αττικού ανοίγει το φάκελο της ομάδας «OLAF»






Μια μυστηριώδης ιστορία «υποκλοπών Νο 2» με τη σύλληψη υπαλλήλου της ΕΥΠ έξω από το προεδρικό μέγαρο (!), με πρωταγωνιστές τα μέλη μιας κλειστής ομάδας της υπηρεσίας και με επίκεντρο το «αμαρτωλό» βαλιτσάκι για την παρακολούθηση κινητών που είχε εμφανιστεί και στο μεγάλο σκάνδαλο των «υποκλοπών Νο 1», απασχολεί την κυβέρνηση.

Πρώτος στόχος της; Να μείνει αυτή η υπόθεση μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

*Την Πέμπτη, 9 Απριλίου 2009 το βράδυ, έξω από το προεδρικό μέγαρο στην οδό Ηρώδου Αττικού, αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνδρα 29 ετών, κρυμμένο στα δένδρα του Εθνικού Κήπου, που επιχειρούσε να φωτογραφίσει το χώρο. Εφερε προηγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό επεξεργασίας οπτικών και ακουστικών σημάτων και φωτογραφική μηχανή υψηλής ευκρίνειας με τηλεφακούς τελευταίας τεχνολογίας. Μαζί του είχε και το περιβόητο βαλιτσάκι που είχε αφήσει στην ΕΥΠ το κλιμάκιο της CIA πριν από για τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

*Το βαλιτσάκι αυτό μπορεί να υποκλέπτει κάθε σήμα στον αέρα, εισβάλλοντας με άνεση στο απόρρητο κάθε κινητής τηλεφωνικής συσκευής σε ακτίνα δύο χιλιομέτρων, παρακάμπτοντας τα συστήματα ασφαλείας και, φυσικά, καταγράφοντας με μοναδική καθαρότητα οποιαδήποτε συνομιλία.

*Πρόκειται, άλλωστε, για τον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιήθηκε στην υπόθεση απαγωγής των Πακιστανών και στο σκάνδαλο των υποκλοπών.

*Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στο αστυνομικό τμήμα Συντάγματος (η σύλληψη έχει καταγραφεί στο βιβλίο συμβάντων που τηρείται στην Ασφάλεια) κι εκεί αποκάλυψε ότι εργάζεται για την ΕΥΠ και ότι βρισκόταν σε «υπηρεσία ελέγχου του χώρου», αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπήρχαν πληροφορίες για... τρομοκρατική ενέργεια!

Διέφυγαν άλλοι τρεις

*Αμέσως ειδοποιήθηκαν ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος και ο διοικητής της ΕΥΠ Ι. Κοραντής, ενώ στο τμήμα έφθασε ομάδα της ΕΥΠ που παρέλαβε τον συλληφθέντα.

*Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από ανάκριση που διήρκεσε μέχρι τα ξημερώματα, ο πράκτορας αποκάλυψε ότι στην επιχείρηση συμμετείχαν με «πλήρη εξοπλισμό» άλλοι τρεις υπάλληλοι της ΕΥΠ οι οποίοι διέφυγαν. Πρόκειται για μέλη της ομάδας OLAF που λειτουργεί στην ΕΥΠ.

*Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι ο 29χρονος εργάζεται από το 2005 ως υπάλληλος της ΕΥΠ στο τμήμα Διεύθυνσης Μηχανογράφησης. Στο τμήμα, δηλαδή, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και των «αναλώσιμων».

*Για να ολοκληρωθεί το «παράδοξο παζλ», ωστόσο, να επισημάνουμε ότι ο εν λόγω υπάλληλος της ΕΥΠ διατηρεί... μουσικό blog στο Διαδίκτυο, ενώ στο προφίλ του αναφέρει ότι εργάζεται για την «κυβέρνηση».

*Η όλη ιστορία εύκολα θα μπορούσε να αποδοθεί στην ιδιόρρυθμη συμπεριφορά ενός «γραφικού», εάν δεν ανέκυπταν πλήθος ερωτημάτων:

*Πώς βρέθηκε στα χέρια ενός χαμηλόβαθμου διοικητικού υπαλλήλου της ΕΥΠ ένας προηγμένος μηχανισμός παρακολούθησης;

*Ποιος έδωσε την εντολή να παρακολουθηθεί ενδεχομένως ο Κ. Παπούλιας ή και το γειτονικό μέγαρο Μαξίμου;

*Υπάρχουν μήπως «αυτόνομοι θύλακες» μέσα στην ΕΥΠ;

*Η απόφαση να χρησιμοποιηθεί το «βαλιτσάκι υποκλοπών» μπορεί να ληφθεί μόνο από τον διοικητή της ΕΥΠ ή από τον επικεφαλής της OLAF.

*Με δεδομένη την «παραδοσιακή» γραφειοκρατία των ελληνικών δημόσιων οργανισμών, ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού η σκέψη και μόνο να πάρει οιοσδήποτε έναν τέτοιου είδους εξοπλισμό χωρίς έγκριση.

*Ποια είναι η μυστηριώδης ομάδα OLAF; «OLAF» είναι το ακρωνύμιο της «Office de la Lutte Anti-Fraude», δηλαδή της ευρωπαϊκής υπηρεσίας δίωξης οικονομικού εγκλήματος.

*Η ομάδα συστάθηκε στην Ελλάδα το 2000 από «έμπειρους και μάχιμους» αστυνομικούς και στρατιωτικούς, για την αποτροπή οποιασδήποτε ενέργειας που θα έθετε ζητήματα ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Αλλαγή στόχων της OLAF

Εντάχθηκε στην ΕΥΠ και μετά τους Αγώνες έπρεπε να διαλυθεί ή να επιστρέψει στο οικονομικό έγκλημα. Παρά ταύτα η ομάδα διατηρήθηκε, ύστερα από επιμονή της ΕΥΠ, και στα επόμενα χρόνια έγινε πανίσχυρη, στρέφοντας το ενδιαφέρον όχι στο μαύρο χρήμα ή τα ναρκωτικά, αλλά... στον «αντιεξουσιαστικό χώρο».

*Τον Μάρτιο του 2006, με αφορμή το θέμα των υποκλοπών, το υπουργείο Δημ. Τάξης διευκρίνιζε ότι «στην ΕΥΠ δεν υφίσταται ομάδα OLAF»!

*Στα χέρια της ομάδας, ωστόσο, βρέθηκε από την αρχή και το περίφημο «βαλιτσάκι των υποκλοπών» και μάλιστα λέγεται ότι θωρακίσθηκε τεχνολογικά ακόμη περισσότερο: εφοδιάσθηκε με εξαιρετικά προηγμένα συστήματα υποκλοπών, πολύ μεγάλης εμβέλειας τηλεχειριζόμενες κάμερες, καλώδια και ενδοσκόπια οπτικών ινών, κρυπτοφωνικές, καθώς και μετασκευές οχημάτων τύπου VAN.

*Η OLAF σήμερα αποτελείται από 10-15 άτομα, όλα προερχόμενα από τον χώρο της ΔΑΚΕ. Στη συνδικαλιστική οργάνωση της κυβερνητικής παράταξης ανήκει, άλλωστε, και ο συλληφθείς της 9ης Απριλίου...



Δεν υπάρχουν σχόλια: