Τετάρτη 8 Απριλίου 2009
"Διάλυση της ευνομούμενης κοινωνίας"
«Κερδίσατε τις εκλογές με σημαία την επανίδρυση του κράτους - φεύγετε, έχοντας διαλύσει κάθε έννοια ευνομούμενης πολιτείας» κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τη δημόσια ασφάλεια, που διεξάγεται με πρωτοβουλία του ιδίου.
Ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε πως ο πρωθυπουργός περιέγραψε την κατάσταση σαν κάποιος «τρίτος σχολιαστής» - και, όποτε χρειάστηκε να αναλάβει την πολιτική ευθύνη της πολλαπλασιαζόμενης ανομίας, «έψαξε, όπως πάντα, για άλλοθι». Στην πραγματικότητα, η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για την ανασφάλεια των πολιτών, έχοντας αποτύχει σε τρία μέτωπα: Σε κείνο της ισονομίας και ισοπολιτείας, σε κείνο της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής και στο καθαρά υπηρεσιακό.
«Το ψάρι βρωμάει απ’ το κεφάλι. Εσείς οι ίδιοι είστε αυτοί που δίνετε το παράδειγμα της ανομίας. Εσείς δίνατε μαθήματα φοροδιαφυγής από την τηλεόραση. Κάνατε την ανομία πολιτικό ιδεολόγημα, με τη δικαιολογία πως ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Επικαλούμενος δε, τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην υπόθεση του Βατοπεδίου, των υποκλοπών, της Ζήμενς, αλλά και των άγονων γραμμών στο Αιγαίο, παρατήρησε πως «σ’ όλες αυτές τις υποθέσεις απαντήσατε με συγκάλυψη, με καθυστέρηση, με μεθοδεύσεις και παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, με αποτέλεσμα να παραιτούνται και εισαγγελείς. Αλλού ζητάτε ψήφο κατά συνείδηση, αλλού βιάζετε την συνείδηση των βουλευτών σας, απαγορεύοντάς τους να παρευρεθούν στην αίθουσα της Βουλής, ακόμα και για να ψηφίσουν. Αυτό το πολιτικό δίδαγμα καταρρακώνει το αίσθημα του κράτους δικαίου στη συνείδηση των πολιτών της χώρας».
Στο ευρύτερα κοινωνικό επίπεδο, ο κος Παπανδρέου διέκρινε ταξικές διαφοροποιήσεις στην εισαγωγή των νέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, που αποτελεί αιτία πολώσεων και συγκρούσεων. «Επικρατεί ανασφάλεια παντού. Για τον εργαζόμενο, που αγωνιά αν θα έχει δουλειά αύριο. Για τη γυναίκα που δεν ξέρει για την σύνταξή της. Για τον νέο που αναγκάζεται να προσφεύγει σε γαλάζιους κομματάρχες που προσφέρουν την ομηρεία κάποιου stage. Για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο που πουλά τα προϊόντα του όλο και πιο φθηνά».
Σε υπηρεσιακό επίπεδο, «πριν δυο χρόνια, θρηνήσαμε 80 νεκρούς και τα μισά δάση της χώρας καμένα. Ποιες ασκήσεις έγιναν από τότε για να μην συμβούν τα ίδια; Απολύτως καμία. Πώς αξιολογείτε το έργο σας στην ασφάλεια των φυλακών, όταν υπήρξε πλήρης ατιμωρησία για τους υπεύθυνους της απόδρασης του Κορυδαλλού, που κατέστη διεθνές ανέκδοτο; Ποιες ασκήσεις έγιναν για να μην επαναληφθεί τέτοιο περιστατικό; Απολύτως καμία. Βεβαίως ασκήσεις και εκτεταμένες συλλήψεις αναγκαστήκατε να κάνετε χθές, ενόψει της σημερινής συζήτησης στη Βουλή».
«Είπατε ότι η λίστα της ντροπής για τη χορήγηση μεθαδόνης στους ηρωινομανείς, θα έπαυε να υπάρχει μέχρι το τέλος του 2004. Το 2009, ο κατάλογος αναμονής έχει φθάσει σε 5000 νέα άτομα. Πόσο θα κόστιζε μια σωστή πολιτική, για την οποία είχε συμφωνήσει ομόφωνα η Βουλή; Σίγουρα λιγότερο απ’ τα εγκλήματα για να βρει ο χρήστης τη δόση του» παρατήρησε ο κος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας τα πρόσφατα μέτρα κατά των «κουκουλοφόρων», ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολίασε λέγοντας πως η κυβέρνηση, «αντί να πιάνει αυτούς που σπάνε τα μαγαζιά, νομοθετεί για την ενδυμασία τους. Η αυτεπάγγελτη δίωξη για εξύβριση δημόσιου λειτουργού αποτελεί μέτρο-παρωδία. Οι διαδηλωτές μαθητές της προηγούμενης χρονιάς θα είχαν συλληφθεί και καταδικαστεί όλοι τους. Θα λύνατε το πρόβλημα της εγκληματικότητας βάζοντας 15χρονα στη φυλακή; Μας λέτε πως για όλα φταίει το πανεπιστημιακό άσυλο. Εσείς αλλάξατε το νόμο. Τον εφαρμόζετε; Οι πράξεις εγκληματικότητας γίνονται έξω από το άσυλο».
Με αφορμή και την περίπτωση του Σπύρου Θεοδώρου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «απ’ την αστυνομία μας δεν λείπει το αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό, ή ο ηρωισμός. Λείπει το σχέδιο, η οργάνωση, η σωστή αξιολόγηση των ανθρώπων. Εσείς απαξιώνετε τα σώματα ασφαλείας κε πρωθυπουργέ».
Επανέλαβε δε ότι στηρίζει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διακομματική επιτροπή στα σώματα ασφάλειας και δεσμεύτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ ως κυβέρνηση θα δημιουργήσει μια αστυνομία φιλική προς τον πολίτη, χωρίς βία και αυταρχισμό, που θα προστατεύει ζωή και περιουσία, θα συμφιλιώσει την αστυνομία με τον πολίτη.
Τέλος, ο κος Παπανδρέου, άφησε και μία αιχμή για την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όπου «ο Τούρκος πρωθυπουργός, έθεσε όρους για την τοποθέτηση Ράσμουσεν και πήρε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας. Πού ήταν ο Έλληνας πρωθυπουργός; Ζήτησε να ενημερωθεί, να έχουμε κι εμείς δικές μας αντίστοιχες διαβεβαιώσεις για τα δικά μας συμφέροντα; Απείλησε έστω με βέτο, όπως ο Ερντογάν; Αυτό θα έπρεπε να κάνετε - κι εσείς ασχολείστε με τις κουκούλες, τα αστυνομικά παπάκια...»
ΑΠΕ
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου