Παρασκευή 10 Απριλίου 2009

Στη Βουλή και η δεύτερη δικογραφία για Παυλίδη



Περιλαμβάνει καταγγελίες του δημάρχου Τήλου



Σήμερα αναμένεται να διαβιβαστεί από τον ανακριτή Ρόδου στη Βουλή και η δεύτερη δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού Αιγαίου Αριστοτέλη Παυλίδη όπου περιλαμβάνονται καταγγελίες του δημάρχου Τήλου Αν. Αλειφέρη και του εφοπλιστή Γ. Σπανού για μεθοδεύσεις στους διαγωνισμούς ανάθεσης και επιδότησης άγονων γραμμών της Δωδεκανήσου κατά το έτος 2005.

Το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή πρόταση σύστασης ειδικής προκαταρκτικής επιτροπής και για αυτή την υπόθεση. Για την έγκριση της πρότασης απαιτούνται 151 ψήφοι και θεωρείται βέβαιο ότι θα υπερψηφιστεί και αυτή καθώς η ΝΔ είχε ταχτεί υπέρ της διερεύνησης των δύο υποθέσεων.

Η νέα υπόθεση θα ενταχθεί στην προανακριτική επιτροπή που ήδη λειτουργεί στη Βουλή αφού αφορά ζητήματα ανάθεσης άγονων γραμμών. Ο κ. Παυλίδης δήλωσε, πάντως, σχετικά ότι «καλώς να έρθει» και αυτή η υπόθεση στη Βουλή και να διερευνηθεί προκειμένου να λάμψει η αλήθεια.

Εν τω μεταξύ, χθες, ολοκλήρωσε την κατάθεσή του στην επιτροπή ο εφοπλιστής Φώτης Μανούσης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μανούσης προσκόμισε στοιχεία προκειμένου να τεκμηριώσει τις καταγγελίες του περί απιστίας στην υπόθεση των άγονων γραμμών. Από τα εν λόγω έγγραφα προκύπτουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μεθοδεύσεις στη διαδικασία ανάθεσης.

Ειδικότερα, κατήγγειλε ότι στενός σύμβουλος του κ. Παυλίδη μετείχε σε επιτροπή ενστάσεων για τις αναθέσεις άγονων γραμμών. Προέβη επίσης στην καταγγελία ότι δόθηκε επιδοτούμενη γραμμή με απευθείας ανάθεση στο πλοίο «Πηνελόπη» του εφοπλιστή Αγούδημου παρά το γεγονός ότι το πλοίο είχε αποκλειστεί από το διαγωνισμό λόγω ενστάσεων γιατί δεν πληρούσε τις απαραίτητες προϋποθέσεις. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η ανάθεση έγινε παρά το γεγονός ότι ο κ. Αγούδημος είχε χάσει σχετική προσφυγή στη δικαιοσύνη.

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι ο κ. Μανούσης δέχτηκε έντονες πιέσεις από κυβερνητικούς βουλευτές-μέλη της επιτροπής οι οποίοι του επισήμαναν αντιφάσεις σχετικά με τις επιταγές που ισχυρίζεται ότι έδωσε στο συνεργάτη του κ. Παυλίδη.

Ειδικότερα, υπογράμμισαν ότι ο εφοπλιστής δεν διευκρίνισε αν οι λευκές επιταγές ήταν οπισθογραφημένες ή όχι. Ο κ. Μανούσης φέρεται να απάντησε ότι δεν δωροδόκησε αλλά υπήρξε θύμα εκβιασμού και ότι ο κ. Παυλίδης ήταν εκείνος που τον οδήγησε στη χρεοκοπία.

Ο εφοπλιστής ανέφερε ακόμη ότι είχε ενημερώσει τον τότε υπουργό Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με τον κ. Παυλίδη χωρίς να πάρει καμία απάντηση. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Κεφαλογιάννης δήλωσε ότι ουδέποτε συναντήθηκε με τον κ. Μανούση.

Σαλάτας για τις βολές κατά Ζαβιτσιάνου

«Είναι απορίας άξιον ότι από πολιτικά πρόσωπα διαφόρων κομμάτων και δυστυχώς πρωτοστατούντος του υπουργού Δικαιοσύνης επιχειρείται η στηλίτευση του ανακριτή - πρωτοδίκη κ. Ζαβιτσιάνου, που κατά γενική ομολογία κάτω από αντίξοες συνθήκες και καθόλου νηφάλιες, ουσιαστικά επιτέλεσε το καθήκον του, διαβιβάζοντας τη δικογραφία για την υπόθεση Παυλίδη στη Βουλή ως όφειλε, κατά ρητή διάταξη του Συντάγματος».

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του μέλους της μειοψηφίας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ν. Σαλάτα, προέδρου Πρωτοδικών, σχετικά με όσα ειπώθηκαν στη Βουλή κατά του κ. Ζαβιτσιάνου. Και προστίθεται ότι: «τέτοιες συμπεριφορές και ενέργειες απορρυθμίζουν τη Δικαιοσύνη, υποβαθμίζουν τον συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της και συρρικνώνουν τη Δημοκρατία μας».


ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: