Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Έτοιμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί για ψηφιακές εκπομπές


Έτοιμοι για την έναρξη πιλοτικών επίγειων ψηφιακών εκπομπών, είναι πλέον οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί, οι οποίοι περιμένουν το «πράσινο φως» από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προκειμένου να αρχίσουν τις δραστηριότητές τους.

Οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί οι οποίοι έχουν προχωρήσει στη σύσταση ανώνυμης εταιρείας για τη διαχείριση του ψηφιακού δικτύου, αναμένουν την έγκριση της ΕΕΤΤ, της ανεξάρτητης αρχής που είναι επιφορτισμένη με τη ρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού πεδίου όσον αφορά τις συχνότητες και τα δίκτυα εκπομπών, προκειμένου να αρχίσουν την παράλληλη εκπομπή του αναλογικού τους προγράμματος και ψηφιακά αρχικά στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η φάση αυτή θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το 2012, χρονιά κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία που έχει θέσει η Ε.Ε. , στα κράτη μέλη της για την ολική μετάβαση στο νέο μοντέλο εκπομπής. Με δεδομένο πάντως ότι αρκετά κράτη μέλη -μεταξύ άλλων και η χώρα μας- πιθανότατα δεν θα έχουν καταφέρει μέχρι τότε να ολοκληρώσουν τις απαραίτητες σχετικές διαδικασίες (τεχνικές, αδειοδότησης κ.λπ.) ενδέχεται ο χρόνος της ολικής μετάβασης να μετατοπισθεί, για κάποιο χρονικό διάστημα το οποίο ωστόσο δεν μπορεί να υπερβεί το 2015, την οριστική καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει η International Telecommunication Union (ITU) για την ψηφιακή μετάβαση.

Έγκριση για επίγεια ψηφιακή εκπομπή έχουν πάρει και οι 7 τηλεοπτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, καθώς και τα κανάλια της ΕΡΤ και το κανάλι της Βουλής. Επισημαίνεται πως ειδικότερα για την ΕΡΤ, η έγκριση αυτή αφορά στα κανάλια της που εκπέμπονται αναλογικά (ΕΤ1, ΝΕΤ και ΕΤ3), ενώ υπενθυμίζεται ότι ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας έχει το δικό του ψηφιακό μπουκέτο (Σινέ+, Σπορ+, Πρίσμα+, Info+), το οποίο μεταδίδεται στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Σε ό,τι αφορά το κανάλι της Βουλής, η ψηφιακή του εκπομπή αναμένεται στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα και θα γίνει μέσα από το δίκτυο που διαθέτει η ΕΡΤ. Υπενθυμίζεται ότι στο θέμα των δικτύων, δεν κατέστη δυνατό να επέλθει συμφωνία μεταξύ των δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και της ΕΡΤ.

Η περιφέρεια
Στην ψηφιακή κατεύθυνση -αναμένοντας επίσης τις αποφάσεις της ΕΕΤΤ- προχωρούν και οι 43 τηλεοπτικοί σταθμοί της περιφέρειας που εξασφάλισαν... (Ναυτεμπορική)
την σχετική έγκριση από το ΕΣΡ και οι οποίοι, ήδη έχουν δραστηριοποιηθεί για τη σύσταση εταιρειών προκειμένου να διαχειριστούν το δίκτυο εκπομπών τους.

Πάντως και σε ό,τι αφορά την περιφέρεια, αξίζει να επισημανθεί ότι παρά τη διαθεσιμότητα ψηφιακών συχνοτήτων για το πιλοτικό στάδιο, ο αριθμός των περιφερειακών καναλιών, που «πέρασαν» την πρώτη μίνι αδειοδότηση του ΕΣΡ, εδώ και αρκετούς μήνες έχει παραμείνει ουσιαστικά σταθερός -και ίσος με εκείνον που προβλέπεται για το στάδιο της πλήρους μετάβασης- και αυτό παρά τις αντίθετες αρχικές διαβεβαιώσεις του Συμβουλίου για περαιτέρω διεύρυνσή του μετά από κατάθεση αίτησης θεραπείας. Υπενθυμίζεται ότι σχετική αίτηση είχαν καταθέσει 125 σταθμοί.

Από τις ακυρωτικές αποφάσεις του Συμβουλίου, μόνο μια αναθεωρήθηκε, ενώ μόλις προχθές η Ολομέλεια του ΕΣΡ απέρριψε, αυτή τη φορά, την αίτηση δυο τηλεοπτικών σταθμών περιφερειακής εμβέλειας -του νομού Αττικής μάλιστα- αφού όπως δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής Ιωάννης Λασκαρίδης, οι σταθμοί δεν έπεισαν ότι το πρόγραμμά τους παρουσιάζει την πληρότητα που ορίζει ο νόμος για ψηφιακή εκπομπή.

Υπενθυμίζεται ότι η έγκριση για πιλοτικές επίγειες ψηφιακές εκπομπές, στους τηλεοπτικούς σταθμούς περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας, δίνεται βάσει της προγραμματικής πληρότητας που παρουσιάζουν.


http://tileorasi-hellas.blogspot.com/

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: