Ισχυρίστηκε για άλλη μια φορά ότι μπορεί να κλωνοποιήσει άνθρωπο, αλλά η επιστημονική κοινότητα ζητεί αποδείξεις.
O αμφιλεγόμενος ιατρός Πάνος Ζαβός, ειδικός στα προβλήματα γονιμότητας, αποκάλυψε ότι το 2003 είχε κλωνοποιήσει 14 ανθρώπινα έμβρυα, εκ των οποίων εμφύτευσε τα 11 σε τέσσερις γυναίκες για να γεννήσουν κλωνοποιημένα παιδιά. Ο στόχος δεν επετεύχθη, αλλά ο ελληνοκύπριος, α μερικανός πολίτης, δρ Ζαβός θεωρεί ότι «είναι ζήτημα χρόνου» η επίτευξή του, παρά τα τεράστια ηθικά ζητήματα που προκύπτουν.
Το εγχείρημα έλαβε χώρα στο μυστικό εργαστήριο του κ. Ζαβού «κάπου στη Μέση Ανατολή», σε χώρα όπου δεν απαγορεύεται η απόπειρα κλωνοποίησης ανθρώπων. Καταγράφηκε από την κάμερα του ανεξάρτητου σκηνοθέτη Πίτερ Γουίλιαμς, ο οποίος επιβεβαίωσε τη διαδικασία τονίζοντας ότι «οι γυναίκες ήλπιζαν σε μια αίσια εγκυμοσύνη».
Το ντοκυμαντέρ προβλήθηκε χθες βράδυ από το Discovery Channel.
Ο κ. Ζαβός διατηρεί κλινικές γονιμότητας τόσο στο Κεντάκι των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και στην Κύπρο όπου γεννήθηκε. Οι «ασθενείς» του, όπως αποκάλυψε ο ίδιος σε συνέντευξή του προς τη βρετανική εφημερίδα «Ιndependent» με αφορμή την προβολή του ντοκυμαντέρ, ήταν τρία παντρεμένα ζευγάρια και μία ανύπανδρη γυναίκα. Προέρχονται από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και από μια χώρα της Μέσης Ανατολής που δεν προσδιορίζεται.
Το γεγονός ότι καμία από τις εμφυτεύσεις δεν κατέληξε σε βιώσιμη εγκυμοσύνη δεν τον πτοεί.
«Είναι μόνον το πρώτο κεφάλαιο σε μια αλληλουχία σοβαρών προσπαθειών» είπε. Και τόνισε:
«Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία· το κλωνοποιημένο παιδί έρχεται και δεν είμαι ο μόνος που ασχολείται με αυτό. Αν εντείνουμε τις προσπάθειές μας μπορούμε να έχουμε κλωνοποιημένο παιδί σε ένα ή δύο χρόνια,αλλά δεν ξέρω αν μπορεί να υπάρξει εντατικοποίηση σε τέτοιο βαθμό.Δεν επειγόμεθα να φέρουμε ένα κλωνοποιημένο παιδί σε αυτό τον κόσμο. Αυτό που προέχει είναι να φέρουμε στον κόσμο ένα υγιές κλωνοποιημένο παιδί».
Οι απόψεις αυτές δεν πείθουν τους περισσότερους στη διεθνή επιστημονική κοινότητα, που ζητούν χειροπιαστές αποδείξεις. Ομως πολλά ζευγάρια προστρέχουν στον δρα Ζαβό μέσα στα τελευταία πέντε χρόνια, με την ελπίδα ότι θα τα βοηθήσει να αποκτήσουν απογόνους με τη μέθοδο κλωνοποίησης που οδήγησε στη γέννηση της προβατίνας Ντόλι το 1996.
«Κάθε μέρα εξετάζω ανθρώπους. Εχουμε πάνω από 100 περιπτώσεις.Προϋπόθεση για όλους είναι να έχουν εξαντλήσει κάθε άλλο μέσον αναπαραγωγής και να βλέπουν την κλωνοποίηση ως τον μοναδικό τρόπο που απέμεινε για να αποκτήσουν παιδί» λέει. Και ισχυρίζεται ότι θέλει να βοηθήσει φτωχούς:
«Σκοπός μας δεν είναι να κλωνοποιήσουμε τους Μάικλ Τζάκσον και τους Μάικλ Τζόρνταν αυτού του κόσμου. Οι πλούσιοι και οι διάσημοι δεν έχουν θέση σε αυτή τη διαδικασία».
Χρειάστηκαν 277 απόπειρες για να δημιουργηθεί η Ντόλι, αλλά έκτοτε η διαδικασία κλωνοποίησης των ζώων τελειοποιήθηκε και σήμερα είναι αποτελεσματική. Παρ΄ όλα αυτά, οι περισσότεροι επιστήμονες θεωρούν ότι η κλωνοποίηση περικλείει πολλούς κινδύνους εκφυλισμού και ως εκ τούτου δεν συνιστάται η εφαρμογή της στην αναπαραγωγή του ανθρώπου.
Το αντεπιχείρημα του κ. Ζαβού είναι ότι τα περισσότερα προβλήματα στην κλωνοποίηση των ζώων- συγγενείς ανωμαλίες, υπερμεγέθη έμβρυα κ.ά. - έχουν επιλυθεί και άρα η μέθοδος μπορεί να εφαρμοστεί και στον άνθρωπο. Το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι λίγοι οι κλώνοι στο ζωικό βασίλειο που γεννιούνται με ανωμαλίες, ο κ. Ζαβός το αντιπαρέρχεται επικαλούμενος τη δεοντολογία.
«Αν διαπιστώσω ότι, σε τελευταία ανάλυση,αυτή η τεχνική δεν έχει αποτέλεσμα,δεν σκοπεύω να πατήσω επί πτωμάτων προκειμένου να πετύχω κάτι.Μοναδικός σκοπός μου είναι να βοηθάω τους ανθρώπους» ισχυρίζεται.
Από όλη αυτή τη διαδικασία ανθρώπινη εγκυμοσύνη μέχρι στιγμής δεν έχει προκύψει- ούτε μία από τις τέσσερις φερέλπιδες μητέρες του ντοκυμαντέρ δεν κατάφερε να «πιάσει» παιδί. «Τώρα ξέρουμε γιατί απέτυχαν οι τέσσερις εμφυτεύσεις. Οι συνθήκες τότε δεν ήσαν τόσο ιδανικές όσο θα θέλαμε. Υπήρχαν συγκεκριμένοι περιορισμοί στη δουλειά μας.Σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες γυναίκες που θέλουν να το κάνουν. Αν επιλέξουμε 10 ζευγάρια, πιστεύω ότι για κάποιο θα υπάρξει ευτυχές γεγονός»καταλήγει, δεσμευόμενος ότι δεν θα διακόψει το έργο του.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου