Σάββατο 4 Απριλίου 2009

G20: Για ποια, ακριβώς, μέτρα τους πανηγυρίζουμε;

euro-vs-dollar-largeΠολλά ΜΜΕ ανά τον κόσμο πανηγυρίζουν για τις αποφάσεις των G20. Και ως επιβεβαίωση της σωστής κατεύθυνσης στην οποία κινήθηκαν οι ηγέτες των G20 αναφέρεται η χρηματιστηριακή άνοδος, η οποία υποτίθεται ότι αντανακλά την αποδοχή των μέτρων από την “αγορά”, την απρόσωπη δύναμη που τιμωρεί ή επιβραβεύει τους πολιτικούς για τις αποφάσεις και τις πολιτικές τους.“Οι δεσμεύσεις των ηγετών του G20 έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό στις χρηματιστηριακές αγορές όλου του κόσμου” διαβάζουμε σε πληθώρα διεθνών χρηματιστηριακών εντύπων. Ποια είναι αυτή η ιστορική συμφωνία η οποία προκάλεσε τόσο ενθουσιασμό στην “αγορά”; Οι τίτλοι των ειδήσεων αναφέρουν: “G20: Πακέτο 1,1 τρισ. δολ. για την παγκόσμια οικονομία”

Και τα σχετικά άρθρα εξηγούν πως α) αυξάνονται κατά 500 δισ. δολ. οι πόροι του ΔΝΤ, β) θεσπίζονται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα, γ) θεσπίζονται κανόνες για τη ρύθμιση της λειτουργίας των hedge funds, δ) θα υπάρχουν, πλέον, κυρώσεις στους «φορολογικούς παραδείσους» που δεν θα συνεργάζονται με τις Αρχές των άλλων χωρών, ε) καταργείται το τραπεζικό απόρρητο”

Διαβάζοντας τα παραπάνω στην ΕΚΤΑ αναρωτηθήκαμε αν θυμάται κανείς πώς ξεκίνησε η τρέχουσα κρίση; Δεν είχε σχέση με κατάρρευση της αγοράς κατοικίας η οποία παρέσυρε την αγορά ενυπόθηκων δανείων, τα οποία είχαν τιτλοποιηθεί και πουληθεί; Δεν ήταν δάνεια αξίας περίπου 0,8 τρις δολαρίων που θεωρήθηκαν ως 100% επισφαλή και ουσιαστικά “χαμένα” για τις τράπεζες και του πιστωτικούς οργανισμούς που τα είχαν εκδώσει; Και στη συνέχεια δεν αποκαλύφθηκε η κρίση στην αγορά CDS η οποία είναι περισσότερο από 65 φορές μεγαλύτερη από την αγορά επισφαλών δανείων, φτάνοντας τα 62 τρις δολάρια και ξεπερνώντας σε μέγεθος το παγκόσμιο ΑΕΠ; Και μήπως δεν ισχύει πως τα CDS, αντιπροσωπεύουν μόλις το 10% της αγοράς με την οποία συνδέονται και έτσι το σύνολο αυτής είναι της τάξης των 600 και πλέον τρις δολαρίων;...>>>>read more



Δεν υπάρχουν σχόλια: