Παρασκευή 17 Απριλίου 2009

Το internet και πάλι σε μαύρο πλαίσιο





Σ: "Άκουσες αυτό που έγινε με τον νεαρό στον ΟΑΕΔ; Κρίμα στα παιδιά;"
Ι: "Ναι άκουσα", αποκρίνεται με σαθρότητα. Η κούραση από την δουλειά περιορίζει την εκφραστικότητα του.
E: "Μα καλά που το έμαθες;"
Ι: " Από το ίντερνετ" ανταποκρίνεται ο I. και η απορία κυριαρχεί στο πρόσωπο του.
"Είναι ένα ατυχές γεγονός και μάλλον ο αυτόχειρας είχε ψυχολογικό πρόβλημα. Ας είναι τουλάχιστον καλά τα παιδιά που τραυμάτισε"
Σ: "Είχε βάλει και φωτογραφίες σε αυτό το ίντερνετ και είχε ενημερώσει για το τι θα κάνει. Αχ που πάμε;" Η εκφραστικότητα του/της Σ: γίνεται ξεχωριστή στην λέξη "ίντερνετ".
Ι: "Τι σχέση έχει το ίντερνετ;", απάντα έκπληκτος ο I: και χιλιάδες ερωτήματα γεμίζουν το μυαλό του.

Ο συνομιλητής δεν έχει την οικειότητα με τους υπολογιστές και το διαδίκτυο, και αυτό ήταν ένα ελαφρυντικό για τον ίδιο και μια εντυπωσιακή αφορμή για προβληματισμό για τον I:.
Στα επόμενα δευτερόλεπτα από το μυαλό του I: περνούν τα εξώφυλλα των εφημερίδων και οι βαρύγδουπες δηλώσεις των δημοσιογράφων. Η λέξη Internet, χιλιοειπωμένη και ταλαιπωρημένη από τους σκοταδιστές των media, και πάλι σε πρώτο πλάνο.
Ένα πλάνο με μαύρο φόντο σαν την διπλανή λεζάντα που φιλοξενήθηκε σε μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα.

Παρακολουθώντας τις αναφορές των ειδησιογραφικών προγραμμάτων και της ελληνικής τηλεόρασης για του διαδικτύου, μπορείς εύκολα να συμπεράνεις εκτός από το μικρό χρόνο προβολής σχετικών θεμάτων, και την αρνητική απόχρωση που αφήνουν οι όποιες αναφορές.
Έντεχνα και ίσως σκόπιμα. Είναι η έλλειψη γνώσης-επαφής του ίντερνετ; Μήπως
ο διαδικτυακός κίνδυνος που ελοχεύει από την αναδιανομή της διαφημιστικής πίτας; 'Η η ακόρεστη ανάγκη για αρνητική προδιάθεση του τηλεθεατή; Προς το παρόν δεν έχει τόση σημασία.
Για τους ανθρώπους που έχουν ανακαλύψει άλλο ένα παράθυρου στην ενημέρωση, τα παραπάνω μπορεί να μην προκαλούν έκπληξη. Το γεγονός ότι το διαδίκτυο αποτυπώνεται στους ηλικιωμένους, στους μη εξοικειωμένους, ως κάτι ξένο, αρνητικό και επικίνδυνο δεν μπορεί παρά να αποτελεί στοιχείο προβληματισμού.
Κάθε ένας που ανήκει στις παραπάνω κατηγορίες βλέποντας τις αναφορές που φιλοξενούνται στο παρόν άρθρο και όχι μόνο, δεν είναι δύσκολο να αποτυπώσει το ίντερνετ ως μια μικρή επικίνδυνη και ετερογενής κοινωνία. Κάτι αναξιόπιστο, διαφορετικό και αποξενωμένο από την πραγματικότητα.



Καλώς ή κακώς το διαδίκτυο (θα) παραμένει επίκαιρο, καυστικό, αληθινό γιατί (θα) συνεχίζει να αποτελεί ρεαλιστικό στιγμιότυπο της κοινωνίας μας(link).

-Το γεγονός είναι πραγματικό και αποτέλεσε αφορμή για το παρόν άρθρο. Τα ονόματα έχουν αλλαχθεί για προφανείς λόγους.
-Τα αποκόμματα είναι από μερίδα εφημερίδων που δημοσιεύτηκαν την επόμενη μέρα του θλιβερού γεγονότος.


Σύνδεσμος για το ποστ:
http://ibisclub.blogspot.com/2009/04/internet.html


Δεν υπάρχουν σχόλια: