Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

4,5% Μπροστα το ΠΑΣΟΚ


Γιάννης Παπαϊωάννου

Το τέταρτο κύμα του κυλιόμενου Βαρόμετρου της Public Issue για λογαριασμό της «Καθημερινής» και του ΣΚΑΪ.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα της πρόθεσης ψήφου στις ευρωεκλογές, το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 33% και η Ν.Δ. 28,5%. Αύξηση εμφανίζουν οι Οικολόγοι Πράσινοι, που καταγράφουν 8,5% (έναντι 7% στην προηγούμενη μέτρηση), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 5,5% (από 6%), το ΚΚΕ 5% (5,5%) και ο ΛΑΟΣ 4,5% (5%). Περί το 5% αθροιστικά μοιράζονται τα μικρότερα κόμματα, με τη Δράση του κ. Στ. Μάνου να υπολογίζεται στο 1% και το ΠΑΜΜΕ του κ. Στ. Παπαθεμελή στο 0,5%.

Στην παράσταση νίκης, το 61% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ θα κατακτήσει την πρωτιά στην επικείμενη αναμέτρηση.

Παράλληλα, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ εμφανίζουν έντονο πρόβλημα συσπείρωσης. Μόνο το 61% των ψηφοφόρων του ΚΚΕ το 2007 δηλώνει ότι θα επιλέξει το ίδιο ψηφοδέλτιο, ενώ η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 44%. Απώλειες καταγράφει και ο ΛΑΟΣ, με τη συσπείρωσή του να εκτιμάται περί το 54%.

Οι -εν δυνάμει- ψηφοφόροι των Οικολόγων προέρχονται κατά 33% από τη Ν.Δ, 22% από το ΠΑΣΟΚ 11% από το ΣΥΡΙΖΑ, 8% από το ΚΚΕ, και μόλις 2% από τους νέους ψηφοφόρους. «Οικολόγοι», δηλώνουν μόλις το 5% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν το κόμμα των Οικολόγων – Πρασίνων.

Συνολικά, λίγο περισσότεροι από τους μισούς ψηφοφόρους του 2007 δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ό,τι επέλεξαν και στις προηγούμενες εθνικές εκλογές. Αντιθέτως, το 31% δηλώνουν ότι θα επιλέξουν μάλλον διαφορετικό κόμμα.

Το 36% των αναποφάσιστων προέρχονται από τη Ν.Δ και το 12% από το ΠΑΣΟΚ.

Το 28% όσων θα απέχουν δηλώνει ότι ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές Ν.Δ., και το 24% ΠΑΣΟΚ.

Τέλος, το 79% των ερωτηθέντων από το Βαρόμετρο δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την 7η Ιουνίου, αλλά σχεδόν έξι στους δέκα ψηφοφόρους δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται είτε λίγο είτε καθόλου για τις ευρωεκλογές. Το 23% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται “αρκετά”, και μόνο το 18% των ερωτηθέντων δηλωνουν ότι ενδιαφέρονται “πολύ” για τις ευρωεκλογές.

Δεν υπάρχουν σχόλια: