Τρίτη 19 Μαΐου 2009

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΤΟΥ ΙΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Εκτακτη σύσκεψη στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας-ΕΚΕΠΥ, συγκάλεσε για σήμερα το πρωί ο κ.Δ.Αβραμόπουλος, μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του ιού της νέας γρίπης στην Ελλάδα.Στη συνέχεια, θα κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Όπως επεσήμανε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Υγείας, Γ. Παπαγεωργίου, πρόκειται για 19χρονο φοιτητή που βρισκόταν στη Ν. Υόρκη των ΗΠΑ από την αρχή του χρόνου και επέστρεψε το Σάββατο, στην Αθήνα.

Ο ασθενής μολύνθηκε κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αμερική, έγινε η επώαση και τα συμπτώματα εμφανίστηκαν στην Ελλάδα, είπε ο κ. Παπαγεωργίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον υφυπουργό, ο 19χρονος ήταν εντελώς ασυμπτωματικός το Σάββατο, ενώ τα συμπτώματα της γριπώδους συνδρομής εμφανίστηκαν την Κυριακή. Ο ασθενής έκανε χρήση αντιπυρετικών και αντιβιοτικών στο σπίτι του.

Το πρωί της Δευτέρας και έχοντας στα χέρια του φυλλάδιο του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο ασθενής επικοινώνησε, περίπου στις 7:30-8:00 με το Σισμανόγλειο και έως τις 9:00 είχε μεταβεί στο νοσοκομείο όπου εξετάστηκε.

Εκεί ελήφθη δείγμα αίματος και φαρυγγικού επιχρίσματος από τον ασθενή και στη συνέχεια επέστρεψε σπίτι του έως ότου επιβεβαιώθηκε το κρούσμα. Όταν έγινε η επιβεβαίωση, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ διακόμισε τον ασθενή στη μονάδα αρνητικής πίεσης στο Σισμανόγλειο.

?Δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, είναι περιστατικό όχι βαρύ αλλά ελαφρύ, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου και πρόσθεσε ότι ο ασθενής δεν έχει υψηλό πυρετό (37,2). Επεσήμανε δε ότι για το περιστατικό έχουν ληφθεί όλα τα προβλεπόμενα μέτρα.

Σ' αυτή την πρόκληση η χώρα μας απέδειξε ότι μπορεί να ανταποκριθεί με επάρκεια, τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.

Μάλιστα, τόνισε ότι το κρούσμα που επιβεβαιώθηκε στη χώρα μας, είναι ανάλογης ηπιότητας με αυτά που εντοπίστηκαν και στις άλλες χώρες της Ευρώπης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι ο 19χρονος από την άφιξή του και έπειτα, δεν βγήκε από το σπίτι του και πέρα από την οικογένειά του, δεν υπήρξε επαφή με άλλους.

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Σ. Τσιόδρας, είπε ότι ομάδα επιδημιολόγων βρίσκεται στο σπίτι του ασθενούς και διερευνά την πορεία του από τη Ν. Υόρκη στην Αθήνα.

Επιπλέον, ο κ. Παπαγεωργίου ανέφερε ότι είναι γνωστή η πτήση με την οποία ο ασθενής επέστρεψε στην Ελλάδα, και τόνισε ότι ακολουθούνται όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες.

?Υπάρχουν συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιοι συνεπιβάτες πρέπει να εξεταστούν, πρόσθεσε και επεσήμανε πως τόσο κατά τη διάρκεια της πτήσης όσο και για ώρες μετά, δεν εμφανίστηκε καμία συμπτωματολογία.

Επίσης, ο κ. Παπαγεωργίου είπε ότι κατά την παρουσία του στο νοσοκομείο, ο ασθενής δεν ήλθε σε επαφή με άλλους, καθώς πήγε σε συγκεκριμένο ιατρείο όπου το προσωπικό έλαβε τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας.


ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: