Τρίτη 26 Μαΐου 2009

Μαζική συμμετοχή


Η ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε τρίτη δύναμη και η εκλογή 3 ευρωβουλευτών, είναι οι στόχοι της παράταξης στις ευρωεκλογές, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στο Ζάππειο.

«Στόχος δύσκολος, αλλά εφικτός» είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο το βράδυ των εκλογών να σημειωθούν εκπλήξεις, αρνητικές ή θετικές, όπως είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε, όμως, ότι είναι ανάγκη να υπάρξει μαζική συμμετοχή στις εκλογές και η δυσαρέσκεια των πολιτών να στραφεί με ψήφο προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.

Η απουσία των δυσαρεστημένων από την κάλπη θα είναι ανάσα για τον δικομματισμό, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, επιρρίπτοντας ευθύνες στα δύο μεγάλα κόμματα, γιατί, όπως είπε, έντεχνα καλλιεργούν την αποχή.

Ο κ. Τσίπρας έκανε και άνοιγμα προς τους Οικολόγους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τους αντιμετωπίζει ανταγωνιστικά και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν κοινοί αγώνες και διεκδικήσεις στο επόμενο διάστημα.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι θα ήταν ευχής έργο οι Οικολόγοι να συνεργαστούν με το ΣΥΡΙΖΑ και όχι με ένα από τα δύο μεγάλα κόμματα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ εκτίμησε ότι αν υπάρξει αυξημένη συμμετοχή, το βράδυ των εκλογών θα καταγραφεί το χαμηλότερο άθροισμα για τα δύο μεγάλα κόμματα και επίσης για πρώτη φορά οι δυνάμεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα αναδειχθούν σε τρίτη δύναμη.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι παραδοσιακά οι δημοσκοπήσεις πριν από τις εκλογές δεν ήταν πάντα οι καλύτερες, πρόσθεσε, όμως, ότι είναι στο χέρι μας να ενισχύσουμε την συσπείρωσή μας και να αναδειχθούμε σε τρίτη δύναμη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ενότητα της Αριστεράς, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έχει αποφύγει την κριτική στο ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι όσοι γυρνούν την πλάτη στην ενότητα της Αριστεράς θα χρεωθούν και τις συνέπειες.

Σε ερωτήσεις σχετικά με τη συμμετοχή του Αλέκου Αλαβάνου και όχι του ιδίου στο debate των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας είπε ότι αντιλαμβάνεται διαφορετικά τον ρόλο του από το μοντέλο του πολιτικού αρχηγού που κυριαρχεί σήμερα. Κάνω ό,τι μπορώ ώστε να τεθούν σε θέση μάχης όλα τα στελέχη της παράταξης και αν δώσουμε συλλογικά τη μάχη θα πετύχουμε, είπε ο κ. Τσίπρας και σημείωσε ότι οι ευρωεκλογές εξακολουθούν να αποτελούν ένα προσωπικό, αλλά και συλλογικό στοίχημα.

Η σύγκριση που γίνεται μεταξύ εμού και του Αλέκου Αλαβάνου είναι υποτιμητική για τον κ. Αλαβάνο, που είναι ο Νέστορας της παράταξης, ενώ εγώ έχω σχεδόν 1,5 χρόνο στην ηγεσία του κόμματος, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Ο κ. Τσίπρας άσκησε έντονη κριτική στα δύο μεγάλα κόμματα για την μεταξύ τους αντιπαράθεση, κάνοντας λόγο για μια ανούσια σκιαμαχία σε κλίμα τεχνητής πόλωσης, γιατί, όπως είπε, δεν έχουν ουσιαστικό λόγο να συζητήσουν τι διακυβεύεται σε αυτές τις εκλογές. Και αυτό το κάνουν γιατί δεν τους συμφέρει, καθώς είναι γνωστό ότι τα δύο μεγάλα κόμματα ψήφισαν από κοινού σε πολλά θέματα και σε ποσοστό περίπου 97% στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τόνισε

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μας επανέφερε στη σκληρή πραγματικότητα και δήλωσε ότι είναι ευκαιρία να τοποθετηθούν και τα δύο μεγάλα κόμματα επί της ουσίας, δηλαδή πως θα αντιμετωπίσουμε τις κατευθύνσεις αυτές για πάγωμα μισθών, συντάξεων, προσλήψεων, αλλαγές στο ασφαλιστικό και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Η ΝΔ δεν θα πει τίποτε, προέβλεψε ο κ.Τσίπρας, αλλά, τόνισε ότι στο συρτάρι της έχει μέτρα για την επομένη των εκλογών και κάλεσε την κυβέρνηση να ανακοινώσει από τώρα ποια θα είναι τα μέτρα που θα πάρει.

Το ΠΑΣΟΚ θα καταγγείλει την κυβέρνηση, αλλά δεν θα υπερασπιστεί μια άλλη πολιτική απ' αυτή που προτείνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκτίμησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

Για όλους αυτούς τους λόγους, είπε ο κ.Τσίπρας, καλούμε όλους να αντιληφθούν την κρισιμότητα της ψήφου, να αντιληφθούν ότι μπορούν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους, ενισχύοντας την Ριζοσπαστική Αριστερά, γιατί αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα για την επομένη των εκλογών, ώστε το πακέτο μέτρων που έχουν έτοιμο να μείνει στα συρτάρια τους. Να υπάρξει, δηλαδή, μια ανατροπή στο μίζερο και διαφθαρμένο πολιτικό σκηνικό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα πρόσφατα επεισόδια με μετανάστες, ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν θέλει να γίνει μάντης κακών, ωστόσο, πρόσθεσε ότι οι εξελίξεις είναι ανησυχητικές και τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται κλείνοντας τα μάτια. Είναι ανάγκη, είπε, να ενταχθούν στον κοινωνικό ιστό οι μετανάστες, με σεβασμό στις αξίες και στα έθιμά τους και δήλωσε ότι είναι αδιανόητο να μην έχει δημιουργηθεί ακόμα νεκροταφείο και ένας χώρος προσευχής για τους Μουσουλμάνους.

Πρόκειται για ένα εκρηκτικό θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ορθολογισμό και σύνεση, είπε.

Στην ερώτηση αν αισθάνεται κουρασμένος, ο κ. Τσίπρας είπε ότι πράγματι νιώθει μια ευχάριστη κούραση, γιατί βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, δίνοντας τη μάχη των ευρωεκλογών και κάνοντας αμέτρητα χιλιόμετρα σε όλη τη χώρα.

Για το θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, με αναφορά στο θάνατο του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, λέγοντας ότι "σήμερα χάσαμε ένα κομμάτι της ιστορίας μας, του κομματικού μας πλούτου και νιώθουμε συγκλονισμένοι από την απώλεια του Μιχάλη".

ΑΠΕ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Tα στελέχη του ΛΑ.Ο.Σ. για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις των μελών για την επιλογή του Καρατζαφέρη να τοποθετήσει επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου την Νίκη Τζαβέλλα , διαδίδουν δεξιά και αριστερά πως αν δεν σας κάνει η Τζαβέλλα, ψηφίστε Πλεύρη.

Μπορεί όμως να εκλεγεί ο Πλεύρης; Επειδή όπως μπορείτε να το δείτε στις οδηγίες για τις διαδικασίες επιλογής του Ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στην περίπτωση που εκλεγεί ο Πλεύρης προκύπτει κώλυμα!

http://www.europarl.europa.eu/elections2009/countries/electoral_laws/greece.htm?language=EL

Γράφει πως τα πρόσωπα κατέχοντα θέσεις που αναφέρονται στο άρθρ. 56 (1) κα. (4) του Συντάγματος και τα Μέλη της Βουλής των Ελλήνων δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι.

Δηλαδή, όσοι είναι βουλευτές όπως στην περίπτωση του Θανάση Πλεύρη δεν έχουν δικαίωμα να είναι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές. Επομένως, ακόμη και εάν εκλεγεί (πράγμα βεβαίως που δεν πιστεύει ούτε ο Καρατζαφέρης, ούτε και ο Πλεύρης, που για τον λόγο αυτό δεν παραιτήθηκε από το ελληνικό κοινοβούλιο) ακόμη και σε αυτή την περίπτωση η εκλογή του είναι άκυρη και στην θέση του θα πάει ο επόμενος!

Για το ίδιο λόγο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Παπακωνσταντίνου και Ράπτη παραιτήθηκαν από την έδρα τους στο κοινοβούλιο ούτως ώστε όταν εκλεγούν να μην υπάρχει κώλυμα. Κάτι που δεν συνέβη με τον Πλεύρη… είναι έτσι ή δεν είναι;