Δύο «πακέτα μέτρων» θα υιοθετήσει η κυβέρνηση ως το τέλος του τρέχοντος έτους λόγω του εκτροχιασμού των δημοσιονομικών μεγεθών, που ξεπέρασε κάθε δυσμενή πρόβλεψη (έπεται φυσικά και συνέχεια). Με τα σημερινά δεδομένα, το πρώτο «πακέτο» θα εφαρμοσθεί μετά τις ευρωεκλογές με «ουρά» και τον Αύγουστο, μήνα που λόγω των διακοπών είθισται να λαμβάνονται επώδυνα μέτρα.
Το δεύτερο «πακέτο» αναμένεται να ανακοινωθεί στη ΔΕΘ (με τα σημερινά πάντα δεδομένα) από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή , ώστε να δοθεί έμφαση στην αναγκαιότητα λήψης των μέτρων, αλλά και βαρύτητα στις δεσμεύσεις έναντι της ΕΕ. Αλλωστε ως τις 27 Οκτωβρίου η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι θα εφαρμόσει μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα αποβλέπουν στη μείωση του ελλείμματος σε σταθερή βάση. Επίσης θα πρέπει να βρεθεί τρόπος περιορισμού του εξαιρετικά υψηλού δημόσιου χρέους. Στο πλαίσιο αυτό η λεγόμενη έκτακτη φορολογία στα υψηλά εισοδήματα θα παγιωθεί, τα τέλη κυκλοφορίας θα αυξηθούν σημαντικά, ενώ η αύξηση εσόδων από τον ΦΠΑ θα περάσει μέσα από αυξήσεις τιμολογίων δημόσιων οργανισμών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, πρωτίστως, αλλά και το Εco/Fin πρέπει να πεισθούν ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα μακροπρόθεσμου χαρακτήρα για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά προς το παρόν το υπουργείο Οικονομίας δεν έχει αποφασίσει ποια θα είναι τα μέτρα αυτά. Το πιθανότερο είναι τα μέτρα να έχουν φοροεισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά δεν θα αρκέσουν, διότι η αδυναμία των μηχανισμών είσπραξης εσόδων συνεχίζεται. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ακόμη και σήμερα το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει ανακοινώσει τα στοιχεία αΔτριμήνου 2009 για την είσπραξη εσόδων. Με άλλα λόγια, είτε το υπουργείο δεν ανακοινώνει τα στοιχεία αυτά διότι έχει «πέσει έξω» στους στόχους είτε δεν είναι σε θέση ούτε να τα συγκεντρώσει. Ο,τι από τα δύο και αν συμβαίνει, η εικόνα που δείχνουμε στις Βρυξέλλες δεν είναι η καλύτερη. Το ίδιο συμβαίνει και με τα όποια μέτρα έχουν ληφθεί. Τα μέτρα αυτά δεν ποσοτικοποιούνται και κατά συνέπεια το υπουργείο Οικονομίας δεν μπορεί να διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στοιχεία σχετικά με τις επιπτώσεις των μέτρων αυτών. Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομίας δεν μπορεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εγκυρότητα των προβλέψεών του. Ωστόσο, το ίδιο συμβαίνει και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία δεν μπορεί να πείσει το υπουργείο για τα δικά της στοιχεία.
Π.χ., τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το 2009 θα περιοριστεί στο 0,2%, ενώ στις προχθεσινές (εαρινές) προβλέψεις της αναφέρεται ότι θα σημειώσει αρνητικό ρυθμό, ίσο με-0,9%, το οποίο αν επαληθευτεί θα έχει πολύ δυσμενή αποτελέσματα στην απασχόληση και όχι μόνον. Για το έλλειμμα τον Ιανουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προέβλεπε να είναι 3,7%, ενώ τώρα προβλέπει ότι θα είναι 5,1% - επίσης πολύ δυσάρεστη εξέλιξη. Οσο για το χρέος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «κατάφερε» να καταγράψει λάθος-ρεκόρ: τον Ιανουάριο προέβλεπε ότι το δημόσιο χρέος στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί το 2009 στο 96,2%, ενώ προχθές ανακοίνωσε ότι αναμένεται να ξεπεράσει το 103,4%. Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και οι προβλέψεις για το 2010.
Τετάρτη 6 Μαΐου 2009
Ερχονται νέα μέτρα σε δύο δόσεις
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου