Γιάννης Παπαϊωάννου
* Αλλαγή του εκλογικού νόμου και προσαρμογή στην ελληνική πραγματικότητα του λεγόμενου «γερμανικού μοντέλου». Στον πυρήνα της πρότασης αυτής βρίσκεται ο συνδυασμός μονοεδρικών και πολυεδρικών περιφερειών στις οποίες, σύμφωνα με συνεργάτες του κ. Παπανδρέου, οι βουλευτές θα εκλέγονται με λίστα. Αποτέλεσμα, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, θα είναι ένα «γερό χτύπημα στο μαύρο πολιτικό χρήμα» και η βελτίωση της αντιπροσώπευσης στο Κοινοβούλιο.
* Αναβάθμιση της λειτουργίας του Κοινοβουλίου με έλεγχο της ποιότητας των νομοσχεδίων, απαγόρευση κατάθεσης τροπολογιών μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή και εφαρμογή συγκεκριμένων διαδικασιών για την κατάρτιση και την παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
* Αλλαγές στον χώρο των ΜΜΕ, με έλεγχο στα οικονομικά της δημόσιας τηλεόρασης και αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της, ώστε η δημόσια τηλεόραση να μη σύρεται στον ανταγωνισμό με τα ιδιωτικά κανάλια. Επίσης, ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε έλεγχο των οικονομικών και της βιωσιμότητας των ΜΜΕ και τόνισε ότι «θα στηρίξουμε την εξέλιξη των ΜΜΕμε την ψηφιοποίηση της ενημέρωσης, τη μετάβαση δηλαδή από το χαρτί στην ηλεκτρονική εφημερίδα».
* Εντατικούς ελέγχους του πολιτικού χρήματος, ώστε οι πηγές χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων και πολιτικών προσώπων να είναι εμφανείς.
Ονομαστικοποίηση των ιδιωτικών εισφορών και αναμόρφωση του θεσμού του «πόθεν έσχες». «Εκείνοι που θα βρεθούν ότι δεν έχουν δηλώσει περιουσιακά τους στοιχεία, θα τα χάνουν. Θα κατάσχονται υπέρ του Δημοσίου» τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Π έραν αυτών, ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ πρότεινε τη δημιουργία επιτελικού κράτους και τη μεταφορά εξουσιών στην περιφέρεια, αιρετή περιφερειακή αυτοδιοίκηση, δημιουργία μητροπολιτικών δήμων στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων και θέση υπουργού για τη μετάβαση και εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Επανέλαβε επίσης τις προτάσεις για αλλαγή στον τρόπο εκλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης με συμμετοχή της Βουλής και για αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών.
Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε επίσης την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σε μετανάστες έπειτα από ορισμένα χρόνια νόμιμης και συνεχούς παραμονής στην Ελλάδα και πάντως οπωσδήποτε σε όσους γεννιούνται στη χώρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου