Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Πώς είδε το debate ο Ν.Καραχάλιος


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ City fm ΚΑΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ


ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ο τελευταίος προσκεκλημένος για σήμερα, ο κύριος Νίκος Καραχάλιος, τον θυμόσαστε από τον Πολιτικό Σχεδιασμό της ΝΔ, τώρα Σύμβουλος Στρατηγικής και Πρόεδρος του forum2020. Καλησπέρα κ. Καραχάλιο.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Καλησπέρα και σε εσάς και σε όσους μας ακούν αυτήν την ώρα, που είναι αργά μεν, αλλά το πολιτικό θερμόμετρο βρίσκει στο κόκκινο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Πού σας βρίσκουμε αλήθεια;

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Είμαι στο σπίτι ενός φίλου μου δημοσιογράφου, μετά την Ομιλία μου στο Κολλέγιο της Αγίας Παρασκευής. Αφού τελείωσε το debate, τώρα βλέπουμε και λίγο μπάσκετ. Είμαι Ολυμπιακός, όπως ξέρετε. Η ομάδα μου, όπως και η ΝΔ προσπαθεί να ανακάμψει. Έχει τη δυνατότητα, έχει τη δυναμική, έχει την ιστορία, αλλά είναι πίσω προς το παρόν στο σκορ.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Νομίζετε ότι κάπως έτσι θα πάει και μέχρι τις εκλογές;

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ενώ ο Ολυμπιακός πρέπει να τα παίξει όλα μέχρι την άλλη εβδομάδα, η ΝΔ δεν έχει το πρόβλημα που έχει ο Ολυμπιακός, (που έχει μπροστά του μια σειρά από play offs που τελειώνει στα 5 παιχνίδια.) Εδώ είμαστε σε μία αναμέτρηση «ενδιάμεση», μια αναμέτρηση σημαντική μεν, αφού έχει χαρακτηριστικά εθνικών εκλογών, αλλά δεν είναι κοινοβουλευτικές οι εκλογές και επομένως η ΝΔ δεν θα πρέπει να «αγχωθεί» τόσο πολύ. Απλώς πρέπει να προσπαθήσει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Είναι δηλαδή σαν την κανονική περίοδο στο μπάσκετ. Τα play offs είναι οι εθνικές εκλογές.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ακριβώς. Τα play offs είναι οι εθνικές εκλογές και αν πάρουμε και ερμηνεύσουμε το μήνυμα σωστά , το μήνυμα μας το στέλνει εδώ και αρκετό καιρό ο ελληνικός λαός. Ξέρετε πολύ καλά ότι είμαι από αυτούς που λένε ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την 7η Ιουνίου- το μήνυμα μας έχει ήδη σταλεί. Δεν χρειάζεται δηλαδή να περιμένουμε να κάνουμε «ταμείο» το βράδυ των εκλογών. Ήδη τα σημάδια δεν είναι καλά. Ο κόσμος μας έχει αγωνία, έχει ανησυχία. Η κοινωνία θέλει τη ΝΔ να ανεβάσει τον πήχη της κυβερνητικής απόδοσής της. Αυτό δεν έχει γίνει στον βαθμό που θα έπρεπε ακόμη. Επομένως τώρα είναι η ευκαιρία να το κάνουμε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Το debate λοιπόν πώς το είδατε;

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Ξέρετε ότι είχα την ευθύνη της προετοιμασίας του Πρωθυπουργού, στο προηγούμενο debate των Ευρωεκλογών και ήμουν και στα 4 debates της τελευταίας δεκαετίας δίπλα στον Κώστα Καραμανλή. Κάθε ένα είχε διαφορετικές συντεταγμένες, διαφορετικές αναφορές. Αυτό νομίζω ότι ήταν το debate με τη λιγότερη πολιτική σημασία και τη λιγότερη πολιτική ουσία. Και για να μην παρεξηγηθώ, να σας εξηγήσω τι εννοώ: μόνοι τους οι πολιτικοί αρχηγοί, τα επιτελεία τους, αλλά και οι δημοσιογράφοι έχουν απαξιώσει ένα μέρος της δουλειάς τους. Ακούγεται ταυτολογία, αλλά σας λέω ότι το debate αυτό καθεαυτό ήταν ο μεγάλος ηττημένος της τηλεμαχίας. Το είπαν οι ίδιοι και κατά τη διάρκεια του debate και πριν και μετά, ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται αυτή η τηλεμαχία στερεί όχι μόνο το τηλεοπτικό ενδιαφέρον, αλλά στερεί και την πολιτική ουσία. Δεν επιτρέπει στους αρχηγούς να βγάλουν είδηση. Και εσείς ξέρετε καλύτερα από όλους ως δημοσιογράφος, ότι δυόμισι ώρες κουβέντα χωρίς ειδήσεις είναι μια κουβέντα χωρίς στόχο. Θα δούμε ποια θα είναι η απήχηση στην κοινωνία. Υπάρχει ένας κανόνας πάντα στα debates όχι μόνο στην πατρίδα τους στην Αμερική, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι ο κανόνας της δεύτερης ανάγνωσης. Δεν μετράνε δηλαδή τόσο οι εντυπώσεις της πρώτης στιγμής, όσο οι ερμηνείες που δίνονται την επόμενη μέρα μέσα από τον τύπο γραπτό και ηλεκτρονικό. Ο περισσότερος κόσμος θα ερμηνεύσει το debate μέσα από τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, μέσα από ραδιοφωνικές εκπομπές, όπως η δική σας, μέσα από τις ατάκες που θα φανεί ότι ανταλλάξανε στα τηλεοπτικά δελτία ενώ στην ουσία δεν αντάλλαξαν, (αφού το format επέβαλε μονολόγους). Άρα το μεγάλο ζητούμενο παραμένει: κατά πόσο τέθηκαν στόχοι και κατά πόσο αυτοί οι στόχοι από τα πολιτικά κόμματα επιτεύχθηκαν.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Και, το «ταμείο»;

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Νομίζω ότι το «πολιτικό ταμείο» δεν είναι ούτε μείον, ούτε συν. Με όσες δημοσκοπικές ή πολιτικές μονάδες μπήκαν στην πολιτική αναμέτρηση με άλλες τόσες βγήκαν. Εγώ αν ήμουν δίπλα στον Αρχηγό μου αυτή τη στιγμή θα του ζητούσα να πάρει μεγαλύτερο ρίσκο. Ο Κώστας Καραμανλής ήταν ουσιαστικά στο γήπεδό του σήμερα. Ξέρετε πολύ καλά ότι και ο τηλεοπτικός φακός τον ευνοεί και ο πολιτικός του λόγος είναι πολύ τηλεοπτικός. Μιλάει εύστοχα, μιλάει γρήγορα, μιλάει επί της ουσίας και θα έπρεπε να πάρει ρίσκα για να κερδίσει πόντου, αφού κατά τις δημοσκοπήσεις τουλάχιστον δεν προηγείται η ΝΔ. Θα έπρεπε να ακολουθήσει μια πιο επιθετική τακτική.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ : Δεν τον ευνοεί όμως κύριε Καραχάλιο ο τελευταίος χρόνος διακυβέρνησης από τη ΝΔ.

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΣ: Μα υπάρχουν καλύτερες ευκαιρίες από μία τηλεοπτική αναμέτρηση και μία συνέντευξη σαν την χτεσινή συνέντευξη στο Mega, αυτά τα προβλήματα να τα απαντήσεις και να τα ανατρέψεις; Εγώ μάλιστα λέω και θα συνεχίσω να λέω ότι οι εκλογές αυτές είναι κατ’εξοχήν πολιτικές, δεν είναι εκλογές επικοινωνίας. Πρέπει να ξεχάσουμε τις καμπάνιες που συνήθως παίζουν έναν πιο καθοριστικό ρόλο, (το outdoor, τα διαφημιστικά) και να μπούμε στην ουσία της πολιτικής. Αυτό ζητούν οι πολίτες. Απαιτούν ουσία. Η ουσία της πολιτικής θέλει να ανοίγουνε μεγάλα πολιτικά θέματα, θέματα για την οικονομία, για το φορολογικό σύστημα, για τη διαφάνεια στον πολιτικό βίο. Αυτά είναι που μπορούν να ανατρέψουν το σκηνικό. Ούτε ο απολογισμός για ό,τι έγινε, ούτε η αυτοκριτική-που καλώς έγινε- αποτελούν πανάκεια. Θέλω εδώ να επισημάνω πως, είναι καλό ότι ο Καραμανλής βάζει στοιχεία αυτοκριτικής στο λόγο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: