Σάββατο 30 Μαΐου 2009

H Bίβλος, το Κοράνι και οι «άλλοι»



Tου Κωστα Λεονταριδη



Με κάθε σεβασμό στην πίστη των άλλων, τα γεγονότα των τελευταίων ημερών έδωσαν αφορμή σε πολλούς χριστιανούς να ξαναξεφυλλίσουν το Κοράνι είτε να το διαβάσουν πρώτη φορά. Με κάθε σεβασμό στην πίστη τη δική μας, είναι ευκαιρία να ξαναξεφυλλίσουμε (ή πρωτοδιαβάσουμε) την Αγία Γραφή -Παλαιά και Καινή Διαθήκη- αντλώντας νοήματα θεόπνευστα και ενότητες σπουδαίας λογοτεχνικής διαπλοκής. Αλλωστε μην ξεχνάμε ότι και η Βίβλος και το Κοράνι αποτελούν παγκοσμίως σταθερά «μπεστ σέλερ» σε πωλήσεις.

Είναι ελκυστικό να ψαχουλεύεις τις αλήθειες των άλλων, ανακαλύπτοντας ότι ο πυρήνας του δέους και της αγωνίας, το επέκεινα, είναι κοινός σε «πιστούς» και «άπιστους».

«Αλλά όταν η τελευταία μέρα φθάνει... όταν θα δουν τη φωτιά όλοι αυτοί που παρανόμησαν και διάλεξαν αυτή τη ζωή, θα βρεθούν στην κόλαση... αλλά αυτοί που περιόρισαν τις επιθυμίες της ψυχής τους, θα κατοικήσουν στον παράδεισο». Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το Κοράνι, «στο όνομα του Αλλάχ του Σπλαχνικού, του Ελεήμονα».

«Και τα ειδωλολατρικά ασεβή έθνη κατελήφθησαν από μανίαν και παραφοράν εναντίον σου και ήλθεν η δικαία σου οργή που τα ετιμώρησε. Και ήλθε επίσης ο καιρός της αναστάσεως όλων των νεκρών, διά να κριθούν και να δώσης συ, ως δίκαιος κριτής την ανταμοιβήν εις τους δούλους σου... και διά να εξολοθρεύσης εκείνους οι οποίοι με την προκλητικήν των φαυλότητα διαφθείρουν την γην».

Το παραπάνω απόσπασμα είναι από την Αποκάλυψη του Ιωάννη, όταν «εσάλπισεν o έβδομος άγγελος».

«Αλλά όταν ηχήσει το τρομερό σάλπισμα, αυτήν τη μέρα κάθε άνθρωπος θα εγκαταλείψει τον αδελφό του, τη μητέρα του και τον πατέρα του, την γυναίκα και τα παιδιά του, γιατί κάθε ένας θα έχει αυτήν τη μέρα αρκετή θλίψη δική του».

Το παραπάνω είναι απόσπασμα από το Κοράνι.

«Αδελφοί, εάν από αδυναμίαν παρασυρθή κανείς και περιπέση εις κάποιο αμάρτημα, σεις οι πνευματικώς προοδευμένοι και ισχυροί ας διορθώνετε αυτόν και ας τον καθοδηγήτε με πνεύμα πραότητας» - προς Γαλάτας, Κεφ. Στ΄.

«Αυτοί που έχουν κερδίσει κάνοντας κακό, με το κακό θα ανταμειφθούν, θα τους σκεπάσει η δυστυχία» - απόσπασμα από το Κοράνι.

Η μαγεία των ιερών - για τους μεν και τους δε - κειμένων διασκεδάζει τη φρίκη που προκαλούν σε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο οι κτηνωδίες που έχουν διαπραχθεί στο όνομα θρησκειών και δογμάτων, στο όνομα της μίας, μοναδικής αλήθειας.

Αυτοί που δρουν και μιλούν έχοντας σαν όχημα τη σιγουριά της μετά θάνατον δικαίωσης, είναι ανίκητοι και επικίνδυνοι, σε όποιον θεό πιστεύουν. Ο θεός να μας φυλάει από αυτούς.


Δεν υπάρχουν σχόλια: