Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Καίρια συμπεράσματα στην αποτίμηση των αποτελεσμάτων των Ευρωεκλογών 2009 από το Forum2020


Μεγάλο ενδιαφέρον και συμμετοχή χαρακτήρισαν την εκδήλωση-συζήτηση, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με διοργανωτή το Forum2020- τη νέα «δεξαμενή σκέψης»- και θέμα την αποτίμηση του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών 2009.

Το μέγεθος της αποχής, οι νικητές και οι ηττημένοι των εκλογών, η πιστότητα των προεκλογικών δημοσκοπήσεων και των exit polls, οι αντοχές του δικομματισμού, η ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού ήταν ορισμένα από τα καίριας σημασίας ζητήματα της συζήτησης πολιτικών και επικεφαλής εταιρειών δημοσκοπήσεων, στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης και στην προοπτική της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης.

Βασική διαπίστωση της συζήτησης ήταν ότι ως προς την κομματική της προέλευση, η αποχή στις ευρωεκλογές ήταν αναλογική- τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τα μεγάλα κόμματα-, ενώ οι αντοχές του πολιτικού συστήματος δοκιμάστηκαν σκληρά.

Από τον χώρο της πολιτικής, μίλησαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βουλευτής Β’ Αθηνών και Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος στη Βουλή, ο οποίος είπε ότι «το μήνυμα των Ευρωεκλογών ήρθε στη Νέα Δημοκρατία με Exoset και όχι με ταχυδρομικό περιστέρι», τονίζοντας ότι «μέσα σε 20 μήνες από το 2007 χάσαμε την μισή εκλογική μας δύναμη».

Ο Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής Β’ Αθηνών και Πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα, είπε ότι «από το 1989 και μετά, η πολιτική αντιπαράθεση περιορίζεται στο ποιος είναι περισσότερο ή λιγότερο κλέφτης», επισημαίνοντας ότι «απαιτείται ριζοσπαστική αλλαγή του Κράτους, αλλιώς θα έχουμε ένα νέο ‘Γουδί’ μέσα από το Κοινοβούλιο».

Ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της MARC, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών, μεταξύ άλλων τόνισε ότι: «αν ψήφιζαν όσοι απείχαν, το αποτέλεσμα σε ποσοστά θα ήταν σχεδόν το ίδιο και η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα κυμαινόταν και πάλι στα επίπεδα του 4%».

Ο Κώστας Παναγόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της ALCO, αξιολογώντας το εκλογικό αποτέλεσμα και αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή είπε: “στην ανάλυσή μας πλέον έχει προστεθεί το δεδομένο της εκτός πλαισίου επιλογής των πολιτών. Η επιλογή αυτή είναι είτε αποχή συνειδητή, είτε ψήφος σε μικρά και εκτός Κοινοβουλίου κόμματα”.

Ο Στράτος Φαναράς, Διευθύνων Σύμβουλος της METRON ANALYSIS, έκανε τρεις βασικές διαπιστώσεις, επισημαίνοντας ότι «στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, υπήρξε: α) κρίση αντιπροσώπευσης σε θεσμικό επίπεδο, β) αποστασιοποίηση από το πολιτικό σύστημα, και γ) διαμαρτυρία προς την κυβερνητική πολιτική».

Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Καραχάλιος, Σύμβουλος Στρατηγικής και Πρόεδρος του Forum2020.

Στο διάλογο που ακολούθησε συμμετείχαν βουλευτές από όλη την Ελλάδα, όπως οι κ.κ. Γ. Αποστολάκος, Αλ. Δερμετζόπουλος, Ε. Καϊλή, Ολ. Κεφαλογιάννη, Β. Μπούζαλη, Ν. Ράγιου, Κ. Τζαβάρας, στελέχη των κομμάτων όπως οι κ.κ. Στ. Γκίκας, Λ. Ιωαννίδου-Μουζάκα, Ελ. Κουντουρά, Γ. Οικονόμου, Δ. Παπαγιάννης, Ν. Νικολόπουλος, καθώς και δημοσιογράφοι, πολιτικοί αναλυτές και εκπρόσωποι των ηλεκτρονικών και έντυπων μέσων επικοινωνίας.



Δεν υπάρχουν σχόλια: