Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ. ΔΙΑΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΕ 9.000 ΤΙΤΛΟΥΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΩΝ

Τα ελληνικά πανεπιστήμια (όπως συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο) έχουν συμφωνήσει με διάφορους εκδοτικούς οίκους ώστε να προσφέρουν στις ερευνητικές τους ομάδες δωρεάν ηλεκτρονική πρόσβαση σε πολλά επιστημονικά περιοδικά. Όπως καταλαβαίνει κανείς, η ελεύθερη πρόσβαση σε αυτά τα περιοδικά είναι πολύ σημαντική, αφού με αυτό τον τρόπο οι ερευνητές μπορούν να ενημερώνονται για τις τελευταίες εξελίξεις στο πεδίο τους, αλλά και να διαβάζουν σημαντικές δουλειές άλλων ερευνητών που θα τους βοηθήσουν στη δική τους μελέτη.

Είχα εντοπίσει ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα τις τελευταίες εβδομάδες αφού δεν μπορούσα να δω κανένα από τα περιοδικά της ΙΕΕΕ (ενός από τους σημαντικότερους οργανισμούς) μέσω του Πανεπιστημίου. Το ίδιο πρόβλημα εντόπισαν και πολλοί άλλοι φίλοι και γνωστοί.

Μόλις μάθαμε και το τι συνέβη. Διαβάστε στο παρακάτω κείμενο που εστάλη από το heal-link (τον φορέα που συνδέει ηλεκτρονικά όλες τις ελληνικές ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες). Εμείς απλά να συγχαρούμε το ΥΠΕΠΘ!!!!!!!!!!

"Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών (Σ.Ε.Α.Β./HEAL-Link) σας πληροφορεί ότι, παρά τις επανειλημμένες υποσχέσεις του Υπουργείου, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες χρηματοδότησης της οριζόντιας δράσης των ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών συμπεριλαμβανομένων των συνδρομών στα ηλεκτρονικά περιοδικά για την τριετία 2009-2011. Αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού είναι η διακοπή της πρόσβασης των Ελληνικών Α.Ε.Ι. (Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι.) και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της χώρας σε περισσότερους από 9.000 τίτλους επιστημονικών ηλεκτρονικών περιοδικών.

Οι συνέπειες τις διακοπής της πρόσβασης των ελληνικών ακαδημαϊκών και ερευνητικών ιδρυμάτων στα ηλεκτρονικά περιοδικά ύστερα από 10 χρόνια αδιάλειπτης παροχής της υπηρεσίας αυτής, θα είναι ολέθριες για την υποστήριξη της έρευνας και της εκπαίδευσης στη χώρα μας, σε μια εποχή κατά την οποία η καινοτομία και η πρόσβαση στην πληροφορία αποτελούν βασική προϋπόθεση για την πρόοδο μιας χώρας.

Ο ΣΕΑΒ συγκεντρώνει υπογραφές για άσκηση επιπλέον πίεσης προς το Υπουργείο, ώστε να ολοκληρωθούν το ταχύτερο οι διαδικασίες χρηματοδότησης.

Ζητάμε:

Άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης και υπογραφή των συμβάσεων."


Paideia -gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: