Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Το ν/σ του Υπουργείου Δικαιοσύνης για την κουκούλα


Η επαύξηση του αξιοποίνου σε κακουργηματικό βαθμό με βαρύτατες ποινές της παραβατικής συμπεριφοράς σε διαδηλώσεις λόγω της χρήσης κουκούλας, καθώς και τα μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου των λαθρομεταναστών, κυριάρχησαν στην πρώτη συζήτηση στη Βουλή επί του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις «Μεταρρυθμίσεις στην οργάνωση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας, στη θεραπευτική μεταχείριση χρηστών ναρκωτικών ουσιών και άλλες διατάξεις».

«Τα μέτρα που παίρνουμε λαμβάνονται μετά από προσεκτική μελέτη και σε καμία περίπτωση χάριν εντυπωσιασμού. Μας αφήνουν παγερά αδιάφορους φωνές που μιλούν για καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όταν προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε προβλήματα της κοινωνίας, προβλήματα των καιρών και ασφάλειας στο κέντρο των πόλεων». Αυτό τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Ν. Δένδιας απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την αυστηροποίηση των ποινών στους κουκουλοφόρους των διαδηλώσεων, προσθέτοντας ότι το μέτρο κρίνεται μη ευχάριστο, αλλά τελέσφορο και ως εκ τούτου δεν γίνεται αποδεκτή η πρόταση του ΛΑΟΣ να χαρακτηρισθεί η χρήση της κουκούλας ως ιδιώνυμο αδίκημα.

Ο υπουργός είπε ότι στην κατεύθυνση της εξασφάλισης της εσωτερικής τάξης από τα συναρμόδια υπουργεία έχουν εξαγγελθεί έξι μέτρα που λαμβάνονται ή θα ληφθούν: οι διατάξεις για την κουκούλα καθώς και η τροπολογία για τους λαθρομετανάστες με το συζητούμενο νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις για την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών που κατατέθηκε ήδη στη Βουλή και η άρση των απορρήτου των επικοινωνιών για κακουργήματα, η τράπεζα DNA και η ενεργοποίηση των καμερών που σύντομα θα νομοθετηθούν. Ο υπουργός κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι έχοντας ξεχάσει τις δικές του παραλείψεις επί είκοσι χρόνια «προσπαθεί να κάνει φροντιστήριο», αντί της ανάγκης να βρεθεί κοινός τόπος συνεννόησης.

Από την πλευρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ε. Βενιζέλος έκανε λόγο για μέτρα που «συνιστούν εξαπάτηση μιας φοβισμένης κοινωνίας, όταν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί υποστηρίζουν ότι με δρακόντειες ποινές θα λυθούν τα προβλήματα»: Είμαστε, τόνισε, κατηγορηματικά αντίθετοι στη βία των κουκουλοφόρων, αλλά όχι να συνηγορήσουμε στην παραβίαση της αρχής της αναλογικότητας στην αντιμετώπιση των ποινικών πράξεων: «Δεν συμπράττουμε στη διατύπωση μιας ψευδαίσθησης προς την κοινωνία. Υπάρχει πράγματι ανάγκη να συνεννοηθούμε, αλλά η κυβερνητική πλειοψηφία πανικόβλητη από τα εκλογικά αποτελέσματα τρέχει πίσω από πολιτικές πρωτοβουλίες του κ.Καρατζαφέρη και υιοθετεί μια ατζέντα που δεν έχει επεξεργαστεί».

Η κριτική προς το νομοσχέδιο είναι άδικη γιατί δεν κάνει τίποτε λιγότερο ή τίποτε περισσότερο από το να ανταποκρίνεται στις υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας, υπογράμμισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ.Π.Παναγιωτόπουλος προσθέτοντας ότι αν κάτι μπορεί να καταλογιστεί στην κυβέρνηση είναι ότι άργησε.

Η κυβέρνηση πιέζεται από τον ΛΑΟΣ, αλλά και από το ΠΑΣΟΚ που κάνει λόγο για ανίκανη αστυνομία και προσπαθεί να απαντήσει φέρνοντας διατάξεις για λόγους επικοινωνίας, σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ κ.Α.Σκυλλάκος.

Μιλώντας επί της αρχής του νομοσχεδίου ο εισηγητής της ΝΔ κ.Α.Γεροντόπουλος υπενθύμισε ότι «άλλο το δικαίωμα στη διαδήλωση και άλλο ο χουλιγκανισμός, εξέφρασε όμως το φόβο ότι η ρύθμιση για τις κουκούλες θα απονευρωθεί από τη δικαστική πρακτική. Η κ.Θεοδώρα Τσάγκρη από το ΠΑΣΟΚ έκρινε ότι «η κυβέρνηση κρύβει πίσω από τις διατάξεις για τις κουκούλες τη δική της ανικανότητα να αντιμετωπίσει τα φαινόμενα του Δεκεμβρίου. Η κ.Λιάνα Κανέλλη (ΚΚΕ) έκανε λόγο για ένα νομοσχέδιο το οποίο «αποπνέει την αυστηροποίηση ενός κράτους- μπάχαλο στη λογική της ισχυροποίησης των διωκτικών αρχών με την καλλιέργεια φοβίας και εντολή να χτυπηθούν τα κεφάλια που θα σηκωθούν». Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ κ.Σοφία Ανδριοπούλου χαρακτήρισε τις διατάξεις για τη χρήση κουκούλας ως παράλογη, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα κληθεί ο δικαστής να αποδείξει την ενοχή κάποιου που έχει κουκούλα στην τσέπη, αλλά ο ίδιος ο συλληφθείς να αποδείξει την αθωότητα του. Υπερ του χαρακτηρισμού της χρήσης κουκούλας ως ιδιώνυμου αδικήματος τάχθηκε ο αγορητής του ΛΑΟΣ κ.Μ.Βορίδης.

Όσον αφορά την τροπολογία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης σύσσωμη η αντιπολίτευση έκανε λόγο για προβληματική ρύθμιση που θα καταστήσει «επικίνδυνους, άρα εν δυνάμει απελάσιμους» και τους νομίμους μετανάστες. Την αρχή του νομοσχεδίου καταψηφίζει σύσσωμη η αντιπολίτευση.


ΠΗΓΗ-ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: