Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

«Δεν είμαι εκβιαστής, ας δώσει το Μαξίμου την επιστολή μου στη δημοσιότητα...»


Οσοι τον γνωρίζουν λένε ότι είναι ο γνήσιος εκπρόσωπος της λαϊκής Δεξιάς. Δεν κατάγεται από τζάκι, δεν ακολούθησε ποτέ τις… ταχύτητες της σύγχρονης τεχνολογίας: είναι ίσως ο μοναδικός βουλευτής που δεν διατηρεί προσωπική ιστοσελίδα στο Ιντερνετ. Απαντά εδώ και χρόνια στον ίδιο αριθμό κινητού τηλεφώνου και δεν ξεχνά ποτέ τον τίτλο του: «Συνδικαλιστής».

Γνωρίζει τον Κώστα Καραμανλή από το 1983, όταν και οι δύο ήταν μέλη της Κίνησης για τον Πολυμερή Αφοπλισμό, την Ελευθερία και την Ασφάλεια της Ευρώπης (ΚΙΠΑΕΑ) και υπενθυμίζει σε όσους «γαλάζιους» τον επικρίνουν σήμερα ότι «ήμουν από εκείνους που έβαλαν την υπογραφή τους για την υποψηφιότητα Καραμανλή και μάλιστα, με πρωτοβουλία μου, εκατόν πενήντα σύνεδροι συνδικαλιστές υπέγραψαν την πρώτη διακήρυξη υπέρ του». Δεν μπορεί να «χωνέψει» –όπως λέει στους συνομιλητές του– ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αλλά και ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες τού διεμήνυσαν ότι αν κάποιος θέλει να παραιτηθεί είναι δικαίωμά του κι αν θέλει να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση να το κάνει παίρνοντας την ευθύνη των συνεπειών και των πράξεών του.

Σε επικοινωνία του με τον ΕΤ.Κ ο κ. Μανώλης απάντησε: «Εγώ δεν είμαι εκβιαστής. Ξέρουν πολύ καλά τι έχω πει μέσα από την επιστολή μου. Ξέρουν πού διαφωνώ και πότε θα παραιτηθώ. Δεν χρειάζονται ερωτηματικά και διλήμματα. Ας δώσουν την επιστολή στη δημοσιότητα, γιατί εγώ δεν θα το κάνω ποτέ, για λόγους ηθικής τάξης». Συμπληρώνει ακόμη, για… καλό και για κακό, ότι έχει να επικοινωνήσει με τον Γιώργο Καρατζαφέρη «πάνω από πέντε μήνες». Ο Γιάννης Μανώλης αιφνιδίασε ακόμη και τους ψηφοφόρους του. «Μου λένε να παραμείνω, αλλά η απόφασή μου είναι αμετάκλητη», επισημαίνει και προγραμματίζει εντός της εβδομάδας να επισκεφθεί την Αργολίδα και με συνέντευξη Τύπου «θα εξηγήσω τους λόγους που με οδήγησαν σ’ αυτήν». Προσπαθούν να τον μεταπείσουν, άλλοι θεωρούν ότι «δεν έπρεπε να είναι τόσο απόλυτος», όμως η πλειονότητα πιστεύει ότι «κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με τ’ όνομά τους».

Εκλέγεται από το 2004 πρώτος σε σταυρούς στο νομό Αργολίδας και δεν δυσαρεστήθηκε καθόλου όταν το 1996, ως υποψήφιος στη Β’ Αθηνών επί Μιλτιάδη Εβερτ, έλαβε 3.000 ψήφους. Τρία χρόνια νωρίτερα, καλοκαίρι του 1993, δεν είχε διστάσει να εναντιωθεί στην απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να αποκρατικοποιήσει τον ΟΤΕ, ως συνδικαλιστής της ΟΜΕ-ΟΤΕ. Ηταν και η περίοδος που ο κ. Μητσοτάκης είχε ζητήσει τη διαγραφή του.

Πρώτη εκλογή το 2004, επανεκλογή το 2007. Τότε άρχισε να ρίχνει τους «γαλάζιους κεραυνούς», που έφταναν έως το Μέγαρο Μαξίμου. Η πρώτη εντυπωσιακή διαφωνία του καταγράφηκε το Νοέμβριο του 2007, με αφορμή το ασφαλιστικό. «Αυτό που θα κάνω είναι ότι θα τα έχω καλά με τη συνείδησή μου. Μου είναι αδύνατον να συμβάλω με την ψήφο μου στη μείωση της σύνταξης των 700 ή των 600 ή των 800 ευρώ». Η «καταιγίδα» είχε μόλις αρχίσει.Το νέο μέτωπο ήταν αυτό του κ.Μανώλη με τον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη. Πολλές οι αιχμές και τα βέλη, χαρακτηριστική ωστόσο –τον Αύγουστο του 2008– η ομιλία στη Βουλή, με αφορμή δηλώσεις του ΠΑΣΟΚ για τις ΔΕΚΟ. Ο κ. Μανώλης επιτέθηκε στην αντιπολίτευση παίρνοντας… μπάλα και τον υπουργό Οικονομίας: «Θα πάτε στις απεργίες και τα πεζοδρόμια και την ίδια ώρα λέει το ΠΑΣΟΚ να κλείσουν οι ΔΕΚΟ. Πρέπει να ντρέπεστε! Ο Αλογοσκούφης φαντάζει Αρσακειάδα μπροστά σ’ αυτά που λέτε εσείς!».

Η «κομμένη» συνέντευξη
Δύο μήνες αργότερα, ένα ακόμη θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη. Εχει τεθεί εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Σταύρος Δαϊλάκης έπειτα από δηλώσεις του στο τηλεοπτικό κανάλι «Εξτρα», αλλά ήδη ο βουλευτής Αργολίδας έχει δώσει δική του «ηχηρή» συνέντευξη σε σταθμό της Πελοποννήσου. Οι εξελίξεις τον αναγκάζουν να ζητήσει να μην προβληθεί η συνέντευξη αυτή.

Ο Γιάννης Μανώλης άρχισε να δοκιμάζει πραγματικά τις αντοχές της Ν.Δ. το 2009. Εγινε ο ανασχηματισμός, ο βουλευτής Αργολίδας δεν έτυχε υπουργικού αξιώματος, και έριξε τη μεγάλη βόμβα. Μίλησε για «πράσινη παρένθεση» αναφερόμενος στην πιθανότητα νίκης του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές και έριξε βέλη κατά της Ντόρας Μπακογιάννη: «Γι’ αυτήν την επόμενη ημέρα θα πρέπει να δημιουργηθεί αντίπαλο ρεύμα στην κ. Ντόρα Μπακογιάννη, που προετοιμάζει τη διαδοχή».
Ο Γιάννης Μανώλης είχε αποσπάσει το δεύτερο τίτλο του: «Αντάρτης». Και έπεται συνέχεια. Στη μυστική ψηφοφορία για την παραπομπή ή μη του Αριστοτέλη Παυλίδη, μόλις έριξε το ψηφοδέλτιο δήλωσε: «Εριξα λευκό. Η ψήφος η δική μου είναι ηθικής καταδίκης και θεωρώ ότι ο κ. Παυλίδης έχει υποχρέωση να το λάβει υπόψη αυτό το μήνυμα και να παραιτηθεί».

Στις 6 Μαΐου ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί προεκλογική περιοδεία στην Αργολίδα και δημιουργούνται νέες τριβές.Ο Γιάννης Μανώλης καταγγέλλει: «Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιάννη Ανδριανού στο νομό Αργολίδας έγινε με αντιδεοντολογικό τρόπο, αλλά δεν με ενοχλεί, γιατί ο λαός είναι εκείνος που αποφασίζει». Ο βουλευτής υποστήριξε ότι η κρατική τηλεόραση «εστίαζε» συνεχώς στο πρόσωπο του κ. Ανδριανού. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για άλλη μια φορά δεν σχολίασε «δηλώσεις βουλευτών».

Μια εβδομάδα μετά, ο κ. Μανώλης περνούσε την πόρτα του 20oύ τακτικού ανακριτή κ. Α. Ζαβιτσάνου για να καταθέσει σχετικά με την υπόθεση εξαγοράς της εταιρίας Γερμανός από την Cosmote, αφήνοντας πάλι αιχμές για τον κ. Αλογοσκούφη. Ηρθαν οι ευρωεκλογές και μετά τα exit polls ο Γιάννης Μανώλης δήλωνε από την τηλεόραση του ΑΝΤ1: «Εμείς τα λέγαμε. Δικαιωθήκαμε…».

Η αντίστροφη μέτρηση ήρθε με βροχή δηλώσεων του βουλευτή, τόσο περί ανάγκης συνεργασίας με τον ΛΑΟΣ αλλά και με πρόταση να επανιδρυθεί η Ν.Δ. Πριν από λίγα 24ωρα ο Γιάννης Μανώλης έστειλε επιστολή προς τον πρωθυπουργό δηλώνοντας ότι θα παραιτηθεί από το βουλευτικό του αξίωμα στις 9 Σεπτεμβρίου. Και ξεκαθαρίζει: «Εως τότε είμαι υποχρεωμένος να υπερασπιστώ τον εαυτό μου». Σε κάθε περίπτωση και σε όλους τους τόνους υπογραμμίζει: «Δεν τρελάθηκα ξαφνικά. Απλώς, με την εξέλιξη που πήραν τα πράγματα, δεν γινόταν διαφορετικά. Δεν είμαι, βλέπετε, επαγγελματίας πολιτικός».

Ελεύθερος Τύπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: