Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

Αεροπορικές τραγωδίες -Τα μεγαλύτερα δυστυχήματα στον αέρα


Saudia 763 - Kazakh 1907
12 Νοεμβρίου 1996
349 Νεκροί - 0 επιζήσαντες


Η πιθανότητα σύγκρουσης δύο αεροσκαφών εν πτήση είναι μία στα 100 εκατομμύρια. Σε ένα γιγαντιαίο, πρακτικά κενό και τρισδιάστατο χώρο χρειάζεται μια σπάνια συγκυρία γεγονότων και λαθών για να βρεθούν δύο πτήσεις στο ίδιο σημείο την ίδια χρονική στιγμή.

Μια τέτοια συγκυρία ήταν η αιτία πίσω από την πιο πολύνεκρη σύγκρουση αεροσκαφών στον αέρα και την τρίτη πιο πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία. Στις 12 Νοεμβρίου 1996 ένα Boeing 747 της πτήσης 763 της Saudia προσέκρουσε με ένα Ιλιούσιν της πτήσης 1907 των Καζακστανικών Αερογραμμών. Ο συνολικός αριθμός νεκρών έφτασε τους 349.

Η έλλειψη ξεχωριστού διαδρόμου για απογειώσεις και προσγειώσεις στο αεροδρόμιο «Ιντιρα Γκάντι» της Ινδίας, η έλλειψη δευτερεύοντος ραντάρ παρακολούθησης του ύψους των αεροσκαφών καθώς και μια ανεξήγητη κάθοδος από την πλευρά του πιλότου του Ιλιούσιν ήταν οι κύριοι λόγοι που τα δύο αεροσκάφη βρέθηκαν στο ίδιο ύψος, στην ίδια πορεία και σε αντίθετες κατευθύνσεις.

Η πιθανότερη εξήγηση για την κάθοδο του Ιλιούσιν από τα 15 στα 14 χιλιάδες πόδια αποδόθηκε στην έλλειψη γνώσης αγγλικών. Όλες οι επικοινωνίες γίνονταν μέσω του χειριστή του ασυρμάτου που μετέφραζε τις οδηγίες του πύργου ελέγχου στα ρωσικά...η συνέχεια εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια: