Του Αλεξη Παπαχελα
Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν πως η σημερινή κυβέρνηση θα μπορούσε να ανακάμψει και να παλέψει «στα ίσια» τις επόμενες εθνικές εκλογές. Δεν βασίζουν την ανάλυσή τους στη γνωστή υπεραπλουστευτική λογική που λέει «βάλε όσους δεν ψήφισαν που είναι όλοι δυσαρεστημένοι Νεοδημοκράτες, βάλε και ένα 3% που θα ξαναγυρίσει από τον Καρατζαφέρη, βάλε και τους οπαδούς του ΠΑΣΟΚ που δεν είναι παπανδρεϊκοί, να ’το ήλθαμε πρώτο κόμμα». Η αριθμητική, όπως είναι γνωστό, δεν έχει πάντοτε εφαρμογή στην πολιτική, όπου τα ένστικτα, οι υπόγειες δυναμικές και άλλα πολλά παίζουν τον δικό τους απρόβλεπτο ρόλο. Οι οπαδοί αυτής της μηχανιστικής θεωρίας είναι τα στελέχη που θέλουν να πείσουν τον πρωθυπουργό να μην αλλάξει τίποτα. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι, που μετά τον περασμένο Δεκέμβρη δεν αντελήφθησαν πόσο τρόμαξε η μεσαία τάξη όταν η Αθήνα έμοιαζε με πρωτεύουσα του Λιβάνου. Και με το «λάου λάου» στη δημόσια τάξη και το «σιγά σιγά μην έχουμε πολιτικό κόστος» έφτασαν στο σημείο να σύρει ο ΛΑΟΣ την κυβέρνηση σε θέματα αιχμής.
Αν ο κ. Καραμανλής έχει αντοχές θα μπορούσε να τους βάλει στην άκρη και να φέρει κοντά του τους ανθρώπους που τον πιέζουν, του προτείνουν ιδέες και αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα. Αν όχι, μπορεί να παραμείνει στη «γυάλα» των συμβούλων που επιμένουν πως «τίποτα δεν πρέπει να αποφασισθεί με το αίμα ζεστό». Πρόκειται για χαρακτήρες που θα μπορούσαν άνετα να πρωταγωνιστήσουν στην περίφημη βρετανική σειρά Yes Minister (Μάλιστα κύριε Υπουργέ), αλλά που δεν ενδείκνυνται για κρίσιμες πολιτικές στιγμές.
Νέο επικοινωνιακό επιτελείο, ένας άνθρωπος με απόλυτη και ξεκάθαρη ευθύνη για θέματα δημόσιας ασφάλειας, συγκεκριμένες δράσεις χωρίς δισταγμούς για λαθρομετανάστες - ασφάλεια, νέο κομματικό επιτελείο, δημιουργία υπουργείου Περιβάλλοντος παρά τις όποιες αντιρρήσεις, κάποια δημοσιονομικά μέτρα για να αποτραπεί το αδιέξοδο. Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Καραμανλής για να αντιστρέψει το κλίμα. Φτάνουν για να κερδίσει τις εκλογές ή να έλθει δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά; Στην πολιτική, όπως και στη ζωή γενικά, δεν υπάρχουν εγγυήσεις. Σίγουρα, πάντως, αν συνεχίσει ο κ. Καραμανλής να μην αντιδρά σε πραγματικό πολιτικό χρόνο, η Νέα Δημοκρατία θα έχει όλο και λιγότερες ελπίδες ανάκαμψης. Η ακινησία, όσο γοητευτική και αν την εμφανίζουν κάποιοι, δεν είναι τώρα πια λύση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου