Στο Αργος είχανε κάτι στρατιώτες, δύο αγάλματα ατόφια και τα πουλούσαν σ΄ Ευρωπαίους. Χίλια τάλαρα γύρευαν. Πήρα τους στρατιώτες παράμερα, τους μίλησα:
«Όσα τάλαρα και να σας δώκουνε, είναι ντροπή να βγούν από την πατρίδα μας. Γι' αυτά πολεμήσαμε» έγραψε ο αγράμματος Μακρυγιάννης.
Με συνεχή και άφθονα δώρα προς τους Τούρκους της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, ο Ελγιν πίεσε τους Τούρκους προεστώτες της Αθήνας να σιωπήσουν όσο τα συνεργεία του αφαιρούσαν συστηματικά επί μία δεκαετία, τα γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου της Ακρόπολης. Οι άνθρωποι του Ελγιν συμπεριφερόμενοι ως βάνδαλοι κατέβασαν τα γλυπτά από το ναό, όπου βρίσκονταν επί περίπου 2.250 χρόνια, καταστρέφοντας τα γύρω τμήματα του μνημείου, πριονίζοντας το πίσω μέρος της ζωοφόρου για να τους αποσπάσουν, κόβοντας στα δύο ένα κιονόκρανο του Παρθενώνα και ένα γείσο του Ερεχθείου, σπάζοντας από απροσεξία μία μετόπη
1. ΕΛΓΙΝΕΙΑ ΛΕΗΛΑΣΙΑ
``Κατά την πρώτη μου περίοδο στην Ελλάδα(1)
γνώρισα τον ανείπωτο εξευτελισμό να παραστώ
στη λεηλασία του Παρθενώνα από τα εκλεκτότερα
γλυπτά του και στην καταστροφή ορισμένων από
τα αρχιτεκτονικά τμήματα του ..........``
Με την παραπάνω συγκλονιστική μαρτυρία αρχίζει ο Άγγλος περιηγητής Εντουαρντ Ντόντγουελ, το 1819, να περιγράφει και να στιγματίζει μέσα από μία σειρά κειμένων περιηγητικής αφήγησης, το δεινό του κατηγορητήριο για την Ελγίνεια Λεηλασία.
Η Ελγίνεια Λεηλασία, το χειρότερο έγκλημα που υπέστη η ανθρωπότητα, μέσα στους αιώνες, σε βάρος της πολιτιστικής της κληρονομιάς, διατελέστηκε κατά τις πρώτες δεκαετίες του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Ελγιν.
Ο Λόρδος Ελγιν, πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Κωνσταντινούπολη, στα τέλη Μαΐου του 1800, έστειλε συνεργείο στην Αθήνα, για να σχεδιάσει τα μνημεία της Αττικής - Ιδιαίτερα της Ακρόπολης - και για να λάβει εκμαγεία για την διακόσμηση του εξοχικού του μεγάρου στο Μπρούμχωλ της Σκωτίας.
Ο Λόρδος Ελγιν εκμεταλλευόμενος τη θέση του και τις διεθνείς πολιτικές συγκυρίες(2) το 1801 κατάφερε να αποσπάσει φιρμάνι(3) του Καϊμακάρη του Σεγούτ Αβδουλάχ - ο οποίος δρούσε ως μέγας Βεζύρης στην Κωνσταντινούπολη - που του επέτρεπε και την αφαίρεση των λίθων ενεπίγραφων ή γλυπτών από την Ακρόπολη, με τη δέσμευση ότι τα ίδια τα μνημεία δεν θα υφίσταντο καμία βλάβη.
Με συνεχή και άφθονα δώρα προς τους Τούρκους της Κωνσταντινούπολης και της Αθήνας, ο Ελγιν πίεσε τους Τούρκους προεστώτες της Αθήνας να σιωπήσουν όσο τα συνεργεία του αφαιρούσαν συστηματικά επί μία δεκαετία, τα γλυπτά και τα αρχιτεκτονικά μέλη του μνημείου της Ακρόπολης. Οι άνθρωποι του Ελγιν συμπεριφερόμενοι ως βάνδαλοι κατέβασαν τα γλυπτά από το ναό, όπου βρίσκονταν επί περίπου 2.250 χρόνια, καταστρέφοντας τα γύρω τμήματα του μνημείου, πριονίζοντας το πίσω μέρος της ζωοφόρου για να τους αποσπάσουν, κόβοντας στα δύο ένα κιονόκρανο του Παρθενώνα και ένα γείσο του Ερεχθείου, σπάζοντας από απροσεξία μία μετόπη.............Read more...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου