Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Iστορικό ρεκόρ αποχής στις ευρωεκλογές


Το ιστορικό ρεκόρ αποχής, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις καταγράφηκε στις ευρωεκλογές της 7ης Ιουνίου, μαζί με την καθαρή νίκη του ΠΑΣΟΚ, συνιστούν τα δύο κύρια πολιτικά χαρακτηριστικά της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής. Οι εκτιμήσεις για το ύψος της αποχής συγκλίνουν στο ότι θα ξεπεράσει σημαντικά το 40% και πιθανότατα θα διαμορφωθεί υψηλότερα από το 45%.

Αναλυτές εκτιμούν ότι δύσκολα θα ξεπεράσουμε τελικώς τα 5,5 εκατομμύρια ψηφοφόρους, από 6,3 εκατομμύρια στις ευρωεκλογές του 2004. Υπενθυμίζεται ότι η αποχή στις προηγούμενες ευρωεκλογές ήταν 36,6%. Το γεγονός αυτό θα συναξιολογηθεί πολιτικά από τα κόμματα, μαζί με την κατανομή της αποχής ανάμεσα στους δυνάμει ψηφοφόρους τους και το βαθμό συσπείρωσης που εμφάνισαν. Σύμφωνα με το exit poll της Κάπα Research η συσπείρωση των ψηφοφόρων της ΝΔ ανήλθε στο 76,3% και του ΠΑΣΟΚ στο 86,4%. Εξάλλου, ένας από τους κύριους υποδοχείς δυσαρεστημένων ψηφοφόρων, οι Οικολόγοι-Πράσινοι, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνουν τις προ των εκλογών δημοσκοπήσεις, που τους εμφάνιζαν να διεκδικούν την τρίτη θέση, με ποσοστό ακόμα και άνω του 8%.

Κορυφαία στελέχη της ΝΔ σε δηλώσεις τους εκφράζουν έντονο προβληματισμό και ταυτόχρονα προαναγγέλλουν διορθωτικές κινήσεις στην κυβερνητική πολιτική με στόχο την άμβλυνση της δυσαρέσκειας των ψηφοφόρων τους, που, όπως εκτιμούν τα ίδια στελέχη, εκφράστηκε με την αποχή.
Στο ΠΑΣΟΚ αντίθετα επικρατεί ικανοποίηση. Ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου έφτασε λίγο πριν τις 9 στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Ιπποκράτους, όπου έγινε θερμά δεκτός από συγκεντρωμένους οπαδούς του κόμματος. Στην είσοδο τον ανέμενε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Γ. Ραγκούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: