Τα περισσότερα κτίρια της πόλης αλλά και οι επιβλητικές αριστοκρατικές κατοικίες, που χρησίμευσαν ως δημόσια ή πανεπιστημιακά κτήρια έχουν τραυματιστεί θανάσιμα. Περισσότερο από όλα, όμως, επλήγη το ηθικό των κατοίκων της, 310 εκ των οποίων απεβίωσαν, 1.500 τραυματίστηκαν και 100 πάλεψαν σκληρά με τον θάνατο για τις επόμενες εβδομάδες.
Σήμερα η Άκουιλα, 3 μήνες μετά είναι λιγότερο και από σκιά του εαυτού της. Η απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο είναι καθολική, καθώς επικρατεί στρατιωτικός νόμος για να αποφευχθούν οι λεηλασίες, ενώ για την πρόσβαση στο 90% της περιφέρειας απαιτείται ειδική άδεια. Μόνο ένας στους έξι δημότες της παραμένουν στην Άκουιλα, διανυκτερεύοντας σε άθλιους καταυλισμούς και συντηρούμενοι από τα κρατικά συσσίτια, καθώς τα δίκτυα νερού, φυσικού αερίου και αποχέτευσης έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές· δεν υφίσταται εμπορική δραστηριότητα και τα καταστήματα ή είναι κλειστά ή υπολειτουργούν με ελλείψεις στα περισσότερα είδη.
Σύμφωνα με την πιο αισιόδοξη άποψη εκτιμάται ότι θα χρειαστούν περίπου πέντε χρόνια για την ομαλοποίηση της ζωής στο κέντρο της πόλης και τουλάχιστον εικοσιπέντε για την πλήρη ανοικοδόμηση.
Η εξαναγκαστική φοίτηση σε ένα Πανεπιστήμιο που
Εμείς ζητούμε το αυτονόητο, δηλαδή να μετεγγραφούμε ομαδικά και κατ' εξαίρεση, όπως έγινε στο παρελθόν με τους συναδέλφους και συμπατριώτες μας από τη Μπάνια Λούκα και την Πρίστινα που υπέστησαν παρόμοια με εμάς καταστροφή σαν τελικό αποτέλεσμα ή όπως οι Ελληνοπόντιοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση, που μεταγράφονταν επί εννέα έτη χωρίς εξετάσεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Αλεξανδρούπολης, σε όποια σχολή ήθελαν. Δεν επιθυμούμε να πάρουμε τη θέση κανενός φοιτητή που εισήλθε με Πανελλαδικές εξετάσεις στα ελληνικά Πανεπιστήμια ή χωρίς εξετάσεις ως δυσλεκτικός, ή από εσπερινό Λύκειο, ή τέλος που μετεγγράφη ως ασθενής από πανεπιστήμια της αλλοδαπής, αλλά ζητούμε να μπούμε ως υπεράριθμοι. Το σύνολο των εγγεγραμμένων Ελλήνων φοιτητών στην Άκουϊλα την ημέρα του σεισμού αντιστοιχεί σε 260, σύμφωνα με την Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, αριθμός πλήρως απορροφήσιμος και αν ληφθεί υπόψη η διασπορά τους σε όλες τις Σχολές ανά την Επικράτεια, δεν υπερβαίνουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τους δύο φοιτητές ανά έτος και Σχολή.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου