Της ΜΑΡΙΝΑΣ ΣΑΟΥΛΙΔΟΥ
Προς βέβαιη οικονομική κατάρρευση οδηγείται το Εθνικό Σύστημα Υγείας, όπως προειδοποιούν Προμηθευτές και Φαρμακοβιομήχανοι. Παρά τις δεσμεύσεις του υπουργείου Υγείας τον περασμένο Δεκέμβριο, οι επαγγελματίες του κλάδου διαμαρτύρονται ότι στα ταμεία των εταιρειών τους δεν έχουν φθάσει ακόμα τα… οφειλόμενα, γεγονός που αναμένεται να «εκτοξεύσει» τα χρέη του ΕΣΥ στα 7 δισ. ευρώ μέχρι τα τέλη του 2009.
Τα στοιχεία που ήρθαν χθες στη δημοσιότητα είναι ανησυχητικά, καθώς δείχνουν πως ο ρυθμός συσσώρευσης χρεών παρουσιάζει ολοένα και μεγαλύτερη αύξηση. Μόνο μέσα στο τρέχον έτος οι οφειλές ξεπέρασαν τα δύο δισ. ευρώ, ποσό ωστόσο που ήρθε να προστεθεί σε ένα ήδη υπάρχον υπόλοιπο της τάξης των 5,226 δισ. ευρώ.
Αύξηση στο έλλειμα
«Το ΕΣΥ το χρεώνει το κοινωνικό σύνολο με 5.000.000 ευρώ καθημερινά, ενώ την ίδια ώρα το έλλειμμά του αυξήθηκε κατά 16% στα τέλη του 2008» επεσήμαναν τα μέλη του Συνδέσμου Ελλήνων Προμηθευτών Επιστημών Υγείας, της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) και του Πανελληνίου Συλλόγου Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) κατά τη διάρκεια Διασυλλογικής Συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν χθες.
Οι εκπρόσωποι των τριών Συλλόγων έκαναν λόγο για «προσπάθεια μεταφοράς των πληρωμών μέσα στα επόμενα χρόνια», ενώ στηλίτευσαν επίσης την κίνηση του υπουργείου Υγείας να αναγκάσει -όπως οι ίδιοι λένε- τους προμηθευτές να εισπράξουν τα οφειλόμενα μέσω σύναψης δανείων με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και στη συνέχεια τα ποσό αυτό να εκταμιευθεί από την κυβέρνηση το 2010.
«Στην παρούσα φάση είναι αδύνατον οι προμηθευτές να παίξουν τον ρόλο που τους αναθέτει η εκάστοτε κυβέρνηση, δηλαδή να είναι οι συγχρηματοδότες του ΕΣΥ και μάλιστα για 6 τουλάχιστον χρόνια, σηκώνοντας ένα ανυπέρβλητο οικονομικό βάρος που ξεπερνά το 2-3% του ΑΕΠ» σχολίασαν οι εκπρόσωποι των τριών Συλλόγων.
Σε μία κλωστή…
Τα ολοένα και διογκούμενα χρέη οδηγούν Προμηθευτές και Έλληνες Φαρμακοβιομηχάνους στο κάνουν, ανοιχτά πλέον, λόγο για «επερχόμενη χρεοκοπία του ΕΣΥ», αλλά και λειτουργία των Δημόσιων Νοσοκομείων που «κρέμεται από μία κλωστή».
Μεταξύ των προτάσεών τους, πάντως, προς την κυβέρνηση προκειμένου να εξευρεθεί λύση που και θα ικανοποιήσει τα αιτήματα των εταιρειών, αλλά και θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα του Συστήματος είναι τόσο το να ενεργοποιηθούν άμεσα οι κεντρικές πληρωμές που προβλέπει ο πρόσφατα ψηφισθείς νόμος για τις προμήθειες, όσο και να γίνει μία ολική συμφωνία διακανονισμού των χρεών που είχαν συσσωρευτεί έως τα τέλη του περασμένου έτους.
Πέμπτη 16 Ιουλίου 2009
Καταρρέει λόγω χρεών το ΕΣΥ;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
1 σχόλιο:
ΑΝΤΙ ΝΑ ΑΠΟΛΟΓΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΝΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΙΟ ΑΓΡΙΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ. ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, Η ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ. ΘΑ ΛΥΣΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΑΝ;
O Πρωθυπουργός είναι ο ηγέτης που αγνοεί το πολιτικό κόστος, μόνο όταν ετοιμάζεται να προσθέσει και άλλα βάρη, να επιβάλλει και άλλους φόρους στους πολίτες.
Τα μεγάλα και κούφια λόγια του κ. Καραμανλή, ειναιαντιμέτωπα ένα μεγάλο και αξεπέραστο αντίπαλο. Την αλήθεια, την πραγματικότητα, τα επίσημα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία που λένε ότι:
- την ώρα που διαβεβαίωνε, με το γνωστό απόλυτο ύφος του, ότι δεν θα επιβληθεί κανένας νέος φόρος οι πολίτες τον τελευταίο χρόνο βρέθηκαν αντιμέτωποι με 3 κύματα φοροεπιδρομών και τώρα προειδοποιούνται για το τέταρτο και πιο άγριο που θα ακολουθήσει το φθινόπωρο.
- τα κύματα φοροεπιδρομών, έχουν ως αφετηρία την πλήρη απώλεια του ελέγχου στην οικονομία. Οι δαπάνες αντί να μειώνονται, αυξάνονται, τα έσοδα καταρρέουν και ο προϋπολογισμός έχει τιναχθεί στον αέρα παρουσιάζοντας μια τρύπα 12,7 δις ευρώ.
- μέσα σε ένα χρόνο και παρά τα «μαγειρέματα» η επίσημη ανεργία σκαρφάλωσε στο 9,4%. Μέσα σε ένα χρόνο (Απρίλιος 2008-Απρίλιος 2009) ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 87.000 άτομα. Οι άνεργοι στη χώρα μας αγγίζουν πια, το μισό εκατομμύριο.
- ο δανεισμός του δημοσίου εκτοξεύτηκε στα 52,93 δις ευρώ, είναι δηλαδή αυτή τη στιγμή κατά 12,23 δις μεγαλύτερος από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός του 2009 για όλο το χρόνο.
- παρά τις μεγαλόστομες εξαγγελίες του κ. Καραμανλή για μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού, το πρώτο εξάμηνο, του 2009 χάθηκαν 500.000 τουρίστες και 19.000 θέσεις εργασίας σε ένα τομέα που απασχολεί το 20% των εργαζομένων.
- η οικοδομική δραστηριότητα, σημαντικός δείκτης της πραγματικής οικονομίας, υποχωρεί με ρυθμό της τάξης του 13,7%.
- οι ακάλυπτες επιταγές, σε απλά ελληνικά τα φέσια στην αγορά, αυξήθηκαν κατά 200% σε σχέση με πέρσι φτάνοντας τα 1,77 δις ευρώ.
- οι έμποροι προειδοποιούν για κίνδυνο να υπάρξουν 100 χιλιάδες λουκέτα στην αγορά
- την ίδια ώρα η Ελλάδα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Eurostat, είναι η τέταρτη ακριβότερη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο καλάθι τροφίμων.
Το πρόβλημα του κ. Καραμανλή, είναι ότι πρόκειται για ένα πρωθυπουργό που έχει χάσει την αξιοπιστία του απέναντι στους πολίτες. Κανείς δεν περιμένει τίποτα από αυτόν και την κυβέρνηση του. Κανείς δεν ξεχνά ότι η πραγματική κατάσταση στην οικονομία αντιμετωπιζόταν από τον κ. Καραμανλή, ως εφεύρημα των... πράσινων παπαγάλων.
Η μοναδική πράξη ευθύνης που έχει απομείνει στον σημερινό πρωθυπουργό, είναι να δώσει το δικαίωμα στους πολίτες να αποφασίσουν την αλλαγή πορείας που έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί οι πολίτες, έχουν πια συνειδητοποιήσει ότι δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα αυτοί που το δημιούργησαν.
''PASOK poisonous''
Δημοσίευση σχολίου