Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Προβληματική η γνωμοδότηση Σανιδά, λέει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομενων, Χρήστος Γεραρής

Το ενδεχόμενο εμφάνισης προβλημάτων αναφορικά με τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γ. Σανιδά, για την κατάργηση της ανωνυμίας των blogs, επισήμανε ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, Χρήστος Γεραρής κατά τη δημοσίευση της Έκθεσης Πεπραγμένων της Αρχής για το 2008.

Ο πρόεδρος της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομενων, Χρήστος Γεραρής Αναφερόμενος στη γνωμοδότηση Σανιδά για τα blogs, ο κ. Γεραρής υπογράμμισε ότι δεν έχει ληφθεί υπόψη η οδηγία 2002/58 για την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, που έχει επικυρωθεί από τη Βουλή με το νόμο 3471/2006, κάτι που δυσχεραίνει σημαντικά τη δυνατότητα εφαρμογής της.


Το άρθρο 4, παράγραφος 1, του νόμου 3471/2006 αναφέρεται στα δεδομένα κίνησης και θέσης για την κατοχύρωση του απορρήτου της επικοινωνίας και διευκρινίζει ότι η άρση του απορρήτου μπορεί να γίνει μόνο υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 19 του Συντάγματος. "Σε αυτή την περίπτωση, ενδεχόμενη ρύθμιση, που θα γίνει χωρίς νομοθετική μεταρρύθμιση, θα δημιουργήσει προβλήματα", υποστήριξε ο πρόεδρος της Αρχής.

Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα της κατάργησης της ανωνυμίας στα καρτοκινητά, τόνισε πως "είχε προηγηθεί αίτημα της Αρχής για τη συμμετοχή της στη νομοθετική ρύθμιση, κάτι το οποίο τελικά δεν έγινε". Χαρακτήρισε δε, "υπερβολή" τα στοιχεία που ζητούνται.

Κατά την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων για το 2008, ο Χ. Γεραρής ανέφερε ότι διεκπεραιώθηκαν 1.838 υποθέσεις. Παράλληλα τόνισε ότι το 2008 οι προσφυγές και οι καταγγελίες που έγιναν ήταν συνολικά 818, έναντι 1.054 που είχαν γίνει το 2007, αριθμός που σηματοδοτεί πτώση 20%.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Γεραρής στα κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Υπογράμμισε ότι κρίθηκε παράνομη η εγκατάσταση κλειστών κυκλωμάτων παρακολούθησης σε δυο σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και πρόσθεσε ότι η Αρχή ετοιμάζει αναθεώρηση της οδηγίας για τα κλειστά κυκλώματα, ώστε να διευκρινιστούν διάφορα θέματα, που έχουν προκύψει από τη λειτουργία τους.


Enet

Δεν υπάρχουν σχόλια: