Σε ένα παιχνίδι «υψηλού ρίσκου» στο οικονομικό πεδίο έχει αποδοθεί εσχάτως η Τουρκία, με στρατηγικό στόχο να πείσει κατ’ αρχήν τους πολίτες της αλλά και την διεθνή κοινότητα ότι μεσούσης της οικονομικής κρίσης «τα καταφέρνει και μόνη της καλά».
Η ανάπτυξη αυτού του ιδιόμορφου «οικονομικού εθνικισμού» έχει σχεδόν πάντα αποτελέσματα, κυρίως στα φτωχά στρώματα της κοινωνίας που συνήθισαν δεκαετίες τώρα να ικανοποιούνται με τέτοιου είδους διακηρύξεων «εθνικής υπερηφάνειας», ακόμη και εάν η αξία του μισθού που λαμβάνουν είναι σχεδόν η μισή σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο.
Δεν συμβαίνει τι ίδιο και με την πανίσχυρη πλέον μεγαλοαστική τάξη της Τουρκίας. Για την Διεθνή κοινότητα ούτε λόγος να γίνετε.
Τα επίσημα στοιχεία καταδεικνύουν ότι η Τουρκία όχι απλώς χρειάζεται οικονομική βοήθεια, αλλά την χρειάζεται τώρα.
Το ΑΕΠ της Τουρκίας κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους συρρικνώθηκε δραματικά κατά 13.8 % σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2008, ενώ η βιομηχανική παραγωγή, βασικός δείκτης της οικονομικής ανάπτυξης - ειδικά στην Τουρκία- μειώθηκε κατά 24 %, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κάμψη των τελευταίων 20 ετών, σύμφωνα με την εθνική στατική υπηρεσία Turkstat. Ο κρίσιμος τομές της αυτοκινητοβιομηχανίας επίσης περνάει δύσκολες ώρες. Η παραγωγή της μειώθηκε κατά 59% το πρώτο τρίμηνο σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2008.Ο συρρικνούμενος βιομηχανικός κλάδος της χώρας συνδέετε άμεσα με την Ευρώπη, δια μέσου ολοκληρωμένων αλυσίδων τροφοδοσίας κυρίως στον κλάδο του αυτοκινήτου. Την ίδια ώρα η ανεργία ανήλθε στο ιστορικό 16%υπερβαίνει το 20%... τους προηγούμενους μήνες, εάν και εκφράζονται φόβοι ότι το πραγματικό ποσοστό
«Πρόκειται για πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, χειρότερα ακόμη και από την κρίση του 2001», δηλώσε στην “Χουριέτ” ο Ινάν Ντεμίρ οικονομικός σύμβουλος της Finansbank...
Περισσότερα στο http://www.foreignpress-gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου