Αυτό το σενάριο είναι γνωστό ως “πράσινη παρένθεση” και είναι το πρώτο από τρία πιθανά ενδεχόμενα. Η κύρια αδυναμία του είναι ότι η ΝΔ θα έχει προκαλέσει δύο φορές εθνικές εκλογές μέσα σε έξι μήνες. Και αυτό οι πολίτες, πλέον, δεν θα το συγχωρήσουν.
Οι πολίτες δεν πρόκειται να ψηφίσουν διαδοχικά για να “κρατήσουν” κάποιον στην εξουσία, αλλά για να διασφαλίσουν ότι θα γίνει σωστότερα η “αλλαγή” προς κάτι το διαφορετικό. Καλύτερο ή χειρότερο, θα περιμένουν να δουν. Άλλωστε αυτό πράττουν τα τελευταία χρόνια. Περιμένουν.
Το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να γίνουν (σύντομα) διορθωτικές κινήσεις, αλλαγές προσώπων και αναπροσαρμογές πολιτικής, και να πάμε για εκλογές τον Μάρτιο 2010, ευθύνη ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα επιτρέψει στη ΝΔ να επικαλεστεί εκ νέου την “υπευθυνότητα” στη διακυβέρνηση, και να χαρακτηρίσει το ΠΑΣΟΚ ανεύθυνο, αποδίδοντάς του μικροπολιτικές σκοπιμότητες (βλ και εδώ για την τήρηση της πρόθεσης που έχει διατυπώσει ο ΓΑΠ για εκλογές τον Μάρτιο). Βέβαια, σε κάθε περίπτωση, η διαφορά των 5 μονάδων, σε συνδυασμό με τις τρέχουσες διαφορές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, δεν ανατρέπεται σε καμμία περίπτωση. Το δε χαρτί της “υπευθυνότητας” έχει πλέον καεί, γιατί δεν αρκεί να λες ότι είσαι υπεύθυνος. Θα πρέπει να κυβερνάς κιόλας.
Το τρίτο ενδεχόμενο είναι, με δεδομένες τις δράσεις του δεύτερου σεναρίου και τακτικές κινήσεις συγκρότησης ευρύτερης συναίνεσης γύρω από ένα πρόσωπο (το οποίο, σημειωτέον, δεν θα είναι ούτε ο Παπούλιας, ούτε ο Σημίτης), η ΝΔ θα καταφέρει να ξεπεράσει τον σκόπελο της Προεδρικής εκλογής, χωρίς την στήριξη ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα μείνει μόνο του να φωνάζει για εκλογές. Έτσι, θα κινηθεί προς το 2011 μέσα στην πολιτική ομίχλη, σε νερά άγνωστα, γεμάτα υφάλους.
Το τελευταίο σενάριο θεωρείται το πιο πιθανό στο μυαλό του Κώστα Καραμανλή, ο οποίος πιστεύει ότι αν το πετύχει, την επόμενη φορά που οι πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές, θα έχει επέλθει ανάκαμψη της οικονομίας και “οι δρόμοι της ανάπτυξης” θα έχουν “δείξει” περισσότερο από σήμερα, που το μόνο που υπάρχει είναι λίγη περισσότερη Εγνατία και το Πέταλο του Μαλιακού.
Η ρεαλιστική όμως αξιολόγηση της πραγματικότητας τοποθετεί τις εξελίξεις κάπου στα πρώτα δύο σενάρια, με πιθανότερο το δεύτερο. Απ’ ότι φαίνεται, αφορμές για γαλάζια σκανδαλολογία υπάρχουν παντού. Ακόμη και στον χώρο του κοινού ποινικού δικαίου…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου