Το Σεπτέμβριο του 2003, το παραπάνω κείμενο έκανε το γύρο του Internet, δημοσιεύτηκε σε εφημερίδες και περιοδικά και προκάλεσε γενικά αίσθηση. Σύμφωνα με μια υποτιθέμενη έρευνα που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναγνωρίζει τις λέξεις συνολικά - σαν εικόνες - και όχι το κάθε γράμμα χωριστά. Επομένως, αν το πρώτο και το τελευταίο γράμμα βρίσκονται στη σωστή θέση, τα υπόλοιπα γράμματα μπορούν να είναι «μπερδεμένα» και παρ' όλ' αυτά να διαβάζουμε δίχως κανένα πρόβλημα.
Ο Matt Davis, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Τμήμα Γνώσης και Επιστημών Εγκεφάλου (Cognition and Brain Sciences Unit), μέλος ερευνητικής ιατρικής ομάδας που ασχολείται με την επεξεργασία της γλώσσας απ' τον εγκέφαλο, έχει διαφορετική άποψη.
Κατ' αρχήν, διαψεύδει το συμπέρασμα που καταδεικνύεται στο κείμενο που προωθήθηκε κυρίως μέσω chain mails στο Internet. Το Κέιμπριτζ δεν κατέληξε ποτέ σε κάποιο τέτοιο συμπέρασμα κι όλο αυτό πρόκειται για μια φάρσα που διογκώθηκε απ' το διαδίκτυο κι απ' τα μέσα ενημέρωσης που το αναπαρήγαγαν. Μάλιστα, αρχικά το κείμενο δεν ανέφερε το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, αλλά ένα «βρετανικό πανεπιστήμιο». Το Κέιμπριτζ «προστέθηκε» αργότερα, έπειτα από ένα σχόλιο ενός νευροφυσιολόγου του Κέιμπριτζ, σχετικά με το εν λόγω κείμενο, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "The Times".
Ο Davis παρουσιάζει διάφορα στοιχεία που δείχνουν τις αλήθειες που ενυπάρχουν σ' αυτό το meme (όπως το αποκαλεί), αλλά και το σφάλμα στο συνολικό συμπέρασμα. Ισχυρίζεται πως το κείμενο είναι κατάλληλα «κατασκευασμένο» ώστε να προκαλεί την εντύπωση που έχει σαν πρόθεση να αναδείξει.
Ένα σημαντικό στοιχείο που εντοπίζει ο Davis είναι ότι δεν αρκούν το πρώτο και τελευταίο γράμμα για να αντιληφθεί κανείς μια λέξη, ειδικά όταν τα γράμματα που την αποτελούν μπορούν να σχηματίσουν πολλές διαφορετικές λέξεις με αναγραμματισμό. Για παράδειγμα, η λέξη "points" μπορεί να γίνει "pitons" (καρφιά ορειβασίας), "points" (σημεία), "pintos" (διάστικτοι / παρδαλά άλογα ή πόνυ). Γι' αυτό και ο συντάκτης του κειμένου έχει προσέξει να μην συμπεριλάβει λέξεις που - μεταθέτοντας τη σειρά των γραμμάτων - δημιουργούν άλλες, με διαφορετική έννοια...διαβάστε τη συνέχεια εδώ
Σάββατο 11 Ιουλίου 2009
Πώς δάειβαζι ο εόφγαλκές μας;
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου