Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Θα κλείσουν τα σχολεία αν χρειαστεί


Σενάρια ακόμη και για λουκέτο στα σχολεία επεξεργάζονται τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας το φθινόπωρο, στην περίπτωση που χρειαστεί να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα ώστε να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της νέας γρίπης στους μαθητές. Επίσης, στα άμεσα σχέδια των ειδικών είναι να απολυμανθούν οι τάξεις πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, αλλά και να δοθούν σαφείς και αυστηρές οδηγίες για την τήρηση κανόνων υγιεινής στη διάρκεια της χρονιάς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, τo υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να διατάξει την αναστολή μαθημάτων σε όποια σχολεία οποιασδήποτε βαθμίδας εκδηλωθούν κρούσματα της νέας γρίπης ή και σε όλα τα σχολεία όλων των βαθμίδων της χώρας εάν χρειαστεί, ακόμα και με το ξεκίνημα της νέας σχολικής χρονιάς.

Η διάρκεια της αναστολής της λειτουργίας στα σχολεία θα εξαρτηθεί από τη σοβαρότητα της κατάστασης όπως θα προκύψει τον Σεπτέμβριο. Ο αρχικός σχεδιασμός κάνει λόγο για κλείσιμο 5-6 ημερών, όταν η χώρα μας προμηθευτεί το πανδημικό εμβόλιο, αφού θα πρέπει να εμβολιαστούν οι μαθητές.

Πάντως, το υπουργείο Υγείας διαβεβαίωσε χθες με ανακοίνωσή του ότι η προμήθεια των πανδημικών εμβολίων θα αρχίσει από τα μέσα Σεπτεμβρίου.


Ο Π.Ο.Υ ανακοίνωσε...


Όλες οι χώρες θα πρέπει να εμβολιάσουν τους πολίτες τους κατά της νέας γρίπης και θα πρέπει να αποφασίσουν σε ποιους πολίτες θα δοθεί προτεραιότητα, εκτός από τις νοσοκόμες, τους γιατρούς και το τεχνικό προσωπικό των νοσοκομείων, δήλωσε η δρ. Μαρί-Πολ Κιενί, διευθύντρια της Πρωτοβουλίας για την Έρευνα Εμβολίου, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Η Κιενί ενημέρωσε τους δημοσιογράφους για τα ευρήματα της επιτροπής SAGE (στρατηγική συμβουλευτική επιτροπή ειδικών ανοσιολόγων) του ΠΟΥ, λέγοντας ότι «η επιτροπή αναγνώρισε ότι η πανδημία H1N1 δεν υποχωρεί και ως εκ τούτου όλες οι χώρες πρέπει να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο».

Τόνισε επίσης ότι αρκετές έρευνες έδειξαν ότι η νέα γρίπη προσβάλλει τους ανθρώπους διαφορετικά από την εποχική γρίπη, προκαλώντας προβλήματα στους πνεύμονες.

«Η Sage αναγνωρίζει κατ' αρχάς ότι οι λειτουργοί του τομέα υγείας σε όλες τις χώρες θα πρέπει να εμβολιαστούν προκειμένου να διατηρηθεί λειτουργικό το σύστημα υγείας, καθώς ο ιός θα εξελίσσεται», πρόσθεσε η δρ. Κιενί, τονίζοντας ότι στη συνέχεια, η κάθε χώρα θα πρέπει να αποφασίσει ποια κοινωνική ομάδα θα προηγηθεί, με δεδομένη την ασυνήθιστη συμπεριφορά του ιού.

Ο ΠΟΥ συμβούλεψε επίσης τις χώρες να τηρήσουν κανονικά τα προγράμματα εμβολιασμού κατά της εποχικής γρίπης, καθώς το στέλεχος Η3Ν2 είναι επίσης ενεργό τώρα στο νότιο ημισφαίριο.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

“Το μόνο ασφαλές εμβόλιο είναι αυτό που δεν έγινε!”: Κορυφαίοι γιατροί και ερευνητές:
κερδοσκοπικά εμβόλια ΝΑΙ ή ΟΧΙ;