Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Υπόθεση Χριστοφοράκου: Έκδοση ή καταδίκη στη Γερμανία;

του Γιώργου Παππά

Ραγδαίες εξελίξεις για τον πρώην επικεφαλής της Siemens - Ελλάς Μιχάλη Χριστοφοράκο. Η εισαγγελία του Μονάχου προσπαθεί να επισπεύσει την έκδοσή του, ενώ οι δικηγόροι του να δρομολογήσουν την καταδίκη του στη Γερμανία.



Ένας αγώνας δρόμου βρίσκεται τις ημέρες αυτές σε πλήρη εξέλιξη στο Μόναχο. Και αβέβαιο είναι μέχρι στιγμής ποιός θα κόψει πρώτος το νήμα: η Γενική Εισαγγελία Μονάχου που θέλει να ικανοποιήσει το ελληνικό αίτημα έκδοσής του στην Ελλάδα, ή οι συνήγοροι του κ. Χριστοφοράκου που θέλουν να δικαστεί και να καταδικαστεί ο πελάτης τους στη Γερμανία και να μπει ταφόπλακα σε κάθε άλλη δίωξή του στην Ελλάδα.

Η μαραθώνια ανάκρισή του προχθές στην εισαγγελία Ι του Μονάχου που χειρίζεται την υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens αφορούσε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του κατηγορητηρίου με το οποίο ο Μ. Χριστοφοράκος θα οδηγηθεί σε δίκη στο Μόναχο. Ο ένας από τους συνήγορούς του Στέφαν Κουρζάβε δήλωσε ότι ο πελάτης του «εξετάστηκε ως κατηγορούμενος από τη γερμανική εισαγγελία. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη και ελπίζω ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί».


Στόχος των συνηγόρων: η καταδίκη Χριστοφοράκου στη Γερμανία


Τα CD ήταν αντικείμενο της ανάκρισης στην εισαγγελία


Οι κατηγορίες αφορούν δωροδοκία και προσπορισμό οφέλους και «συγκεκριμενοποιούνται» στις περιπτώσεις του ΟΤΕ και του προγράμματος ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων c4i: «Στόχος είναι μία καταδίκη του κ. Χριστοφοράκου στη Γερμανία, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τη δυνητική τιμωρία του στην Ελλάδα, βάσει της αρχής ότι δεν επιτρέπεται η διπλή καταδίκη για το ίδιο αδίκημα, δεν απέχουμε πολύ από το τέλος της διαδικασίας», διευκρίνισε ο κ. Κουρζάβε. Πρόσθεσε δε ότι σε περίπτωση καταδίκης του Χριστοφοράκου, «αυτή θα είναι δεσμευτική και για την Ελλάδα, όπου δεν θα μπορούν πλέον να διωχθούν αυτά τα ζητήματα».

Για τον κ. Χριστοφοράκο ως Γερμανό υπήκοο ισχύει η ποινικοποίηση της δωροδοκίας στο εξωτερικό που νομοθετήθηκε στη Γερμανία από το 1999.

Τα περιβόητα CD με τα οποία απειλεί ο κ. Χριστοφοράκος τους αποδέκτες της μίζας στην Ελλάδα αποτέλεσαν αντικείμενο της ανάκρισής του στην εισαγγελία του Μονάχου, αλλά «δεν αποκάλυψε ονόματα και διευθύνσεις», λέει ο συνήγορός του κ. Κουρζάβε, διότι στόχος του «δεν είναι να παρασύρει πρόσωπα», λέει ο κ. Κουρζάβε, αλλά μία «δίκαιη δίκη» στη Γερμανία, χωρίς να θέλει να «κλονίσει το πολιτικό σύστημα και ολόκληρη τη χώρα». Επιπρόσθετα, κατά το συνήγορό του κ. Χριστοφοράκου «τα πρόσωπα με τα οποία είχε να κάνει δεν πήραν χρήματα για ίδιους σκοπούς, αλλά για πολιτική δράση».

Η υπεράσπιση του κ. Χριστοφοράκου εκτιμά ότι θα έχει μία καταδικαστική απόφαση για τον πελάτη τους πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία της έκδοσης που ζητά η εισαγγελία εφετών Αθηνών.


Τι προβλέπει η γερμανική δικονομία


Η εισαγγελία του Μονάχου θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, γιατί έχει ασχοληθεί με την Siemens


Οι επιλογές που δίνει η γερμανική δικονομία είναι:

-Η απαγγελία κατηγορίας και στη συνέχεια η κύρια δίκη, όπου θα επιβληθεί η ποινή,

-Εισαγγελικό ένταλμα επιβολής ποινής, που εκδίδεται από δικαστήριο μετά από αίτηση της εισαγγελίας χωρίς ακροαματική διαδικασία, για πταισματικές παραβάσεις και ελαφρά πλημμελήματα.

«Προσωπικά ελπίζω ότι ο κ. Χριστοφοράκος θα καταδικαστεί με βούλευμα της εισαγγελίας εφετών, αλλά αυτό είναι υπόθεση της εισαγγελίας, που θα αξιολογήσει πόσο βαριά είναι τα αδικήματα, και θα κρίνει αν προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος ή αν θα απαγγείλει κατηγορία ενώπιον δικαστηρίου», λέει ο κ. Κουρζάβε. Ελπίζει δε ότι θα προχωρήσει με γοργούς ρυθμούς, καθώς η εισαγγελία του Μονάχου έχει ασχοληθεί ενδελεχώς με την υπόθεση και γνωρίζει τις λεπτομέρειες.

Με τους δύο δικαστικούς λειτουργούς κ.κ. Ζαγοριανό και Παντιώρα που μετέβησαν στο Μόναχο δεν προβλέπεται συνάντηση των συνηγόρων του κ. Χριστοφοράκου.

Εκείνο που θα καταφέρουν οι Έλληνες δικαστικοί λειτουργοί στο Μόναχο είναι ίσως να επιμηκύνουν την κράτηση Χριστοφοράκου με απόφαση του δικαστηρίου, η οποία όμως ουδόλως θα προεξοφλεί την τελική απόφαση επί της έκδοσής του στην Ελλάδα, μας έλεγε χθες το απόγευμα ο Κουρζάβε.

Δύο ώρες αργότερα το Εφετείο του Μονάχου αποφάσιζε να παρατείνει το προσωρινό ένταλμα σύλληψης του κ. Χριστοφοράκου, βάσει του αιτήματος έκδοσής του στην Ελλάδα.


(D.W)

Δεν υπάρχουν σχόλια: