Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Τουρκικές έρευνες για πετρέλαιο στο Αιγαίο!


Κορυφώνουν την προκλητικότητά τους οι Τούρκοι. Ύστερα από τις αλλεπάλληλες υπερπτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών τους πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά, τώρα δηλώνουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν σε γεωφυσικές έρευνες και εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, κοντά στο Καστελόριζο. Άμεση η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, ενώ την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

«Με αυτοπεποίθηση και ψυχραιμία και πάντοτε βασισμένοι στο Διεθνές Δίκαιο αντιμετωπίζουμε την τουρκική προκλητικότητα», δήλωσε το Σάββατο από την Κρήτη η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.
Σχετικά με το επικείμενο ταξίδι της στην Τουρκία η Ντόρα Μπακογιάννη απάντησε πως έχει αποδεχθεί τη σχετική πρόσκληση, αλλά έχει ένα εξαιρετικά βεβαρημένο πρόγραμμα αυτό τον καιρό, οπότε οι ημερομηνίες θα καθοριστούν δια της διπλωματικής οδού.
Εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο πολιτικός εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «κάθε μέρα προκύπτει από την πλευρά της Τουρκίας και ένα νέο θέμα, που επιβαρύνει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Κάθε ημέρα, επίσης, επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας, ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ. δεν έχει σχέδιο, δεν έχει τακτική, δεν έχει στρατηγική απέναντι στην Τουρκία».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης κάλεσε την κυβέρνηση να συνδέσει την ευρωπαϊκή πορεία της Άγκυρας, εν όψει και της Συνόδου της ΕΕ του Δεκεμβρίου, με τη ριζική αλλαγή της συμπεριφοράς της, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑΟΣ Κωστής Αϊβαλιώτης σημείωσε: «Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, έχει προβλέψει ότι τα πράγματα οδηγούνται σε θερμό επεισόδιο μέσα στον Αύγουστο. Προ ημερών, τουρκικό αλιευτικό πρόσδεσε αυθαιρέτως και άνευ αδείας, φυσικά, την νήσο Ρω και έγινε αντιληπτό μετά από πάρα πολλές ώρες. Μια ενέργεια που εντάσσεται σε επιτόπιες ασκήσεις διερευνήσεως εκ μέρους των Τούρκων, των αντανακλαστικών μας. Η κυβέρνηση κοιμάται και ο Τούρκος σχεδιάζει. Ο Θεός να βάλει το χέρι του».
Πάντως, πληροφορίες αναφέρουν ότι για τις επόμενες 7-8 μέρες δεν έχει προγραμματιστεί από την Άγκυρα καμία έξοδος ερευνητικού σκάφους προς την ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου. Όπως και να ’χει, έντονη είναι η εντύπωση στο ελληνικό Πεντάγωνο ότι η Τουρκία προσπαθεί να οδηγηθεί σε θερμό επεισόδιο με την Ελλάδα.

Α.Τ

Δεν υπάρχουν σχόλια: