Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Ερχεται το καλοκαίρι της τρομοκρατίας


του Κ. ΧΑΤΖΙΔΗ


Εκρηκτικό προμηνύεται το εφετινό καλοκαίρι. Ολοένα πιο συχνά τους τελευταίους μήνες, ακόμη και στα πιο πολυσύχναστα και καλά φρουρούμενα σημεία της πρωτεύουσας, οι Αθηναίοι γίνονται αυτόπτες μάρτυρες ισχυρών εκρήξεων που πραγματοποιούν πάσης φύσεως εξτρεμιστικές οργανώσεις. Μόνο χθες σε διάφορες περιοχές της Αθήνας έγιναν τρεις επιθέσεις, δίχως ευτυχώς να υπάρξουν τραυματισμοί περαστικών, παρά μόνον υλικές ζημιές.

Θορυβημένη η πολιτική και φυσική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Τάξης από την αδυναμία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.) να αντιμετωπίσει έγκαιρα την έξαρση του νέου τρομοκρατικού φαινομένου, αναζητεί τρόπους για την αναχαίτιση των βομβιστικών επιθέσεων «προτού», όπως ελέχθη αρμοδίως, «η κατάσταση ξεφύγει από κάθε έλεγχο».

Για την ώρα όμως κάθε πρωτοβουλία που παίρνει η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. πέφτει στο κενό. Ενώ προς στιγμήν οι διωκτικές αρχές κατάφεραν να ανακόψουν τη χρηματοδότηση των ένοπλων ομάδων από τις ληστείες των τραπεζών, δεν έλαβαν υπόψη τους ότι οι νέες εξτρεμιστικές οργανώσεις θα έβρισκαν διέξοδο στα μεγάλα σουπερμάρκετ. Οταν οι ληστρικές επιθέσεις στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις έλαβαν επιδημικές διαστάσεις, τότε κατάλαβαν το ατελέσφορο των ενεργειών τους.

Με αυτά και με εκείνα, οι νεοεμφανισθείσες ένοπλες οργανώσεις συνεχίζουν με αμείωτη ένταση το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεών τους. Οταν δεν χτυπούν στο κέντρο της Αθήνας, τοποθετούν εκρηκτικούς μηχανισμούς μεγάλης ισχύος στα πέριξ, στη Citibank Κηφισιάς και στη Εurobank Αργυρούπολης. Λίγο καιρό ξαποσταίνουν στα προάστια και μετά επιστρέφουν στα παλιά τους λημέρια, στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, όπως προχθές που ανατίναξαν σταθμευμένο αυτοκίνητο λίγα μέτρα από την είσοδο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Η κατάσταση ωστόσο μέρα με τη μέρα περιπλέκεται επικίνδυνα. Η δράση των νέων ένοπλων οργανώσεων που ασκούνται καθημερινά πλέον στην καρδιά της Αθήνας, όπως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις, φέρνει και την αντίδραση. Οσα συμβαίνουν τον τελευταίο χρόνο στο σωματείο εργαζομένων των αστικών λεωφορείων της ΕΘΕΛ πείθουν και τους πλέον δύσπιστους για την πολυπλοκότητα της διαμορφωθείσας κατάστασης. Τους τελευταίους μήνες λαμβάνουν χώρα διάφορα περίεργα περιστατικά, όπως η τοποθέτηση αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών στα αμαξοστάσια της ΕΘΕΛ, ενώ την ίδια περίοδο στο ΔΣ των εργαζομένων της δημόσιας επιχείρησης κατέλαβαν θέσεις συνδικαλιστές ακροδεξιών πεποιθήσεων που προβαίνουν σε τραμπουκισμούς και σε ξυλοδαρμούς συναδέλφων τους!

Τ ην ίδια στιγμή στο προσκήνιο έχουν εμφανιστεί ένοπλες ομάδες ακροδεξιών, οι οποίοι πραγματοποιούν επιθέσεις σε βάρος των μεταναστών. Μετά την επίθεση με χειροβομβίδα στο Στέκι Μεταναστών στα Εξάρχεια, χθες τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό στο Ινστιτούτο Μεταναστευτικής Πολιτικής στην πλατεία Κολωνακίου. «Πολύ φοβούμαι ότι η στιγμή που θα καταστεί υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα η ένοπλη δράση ακροδεξιών ομάδων στη χώρα μας έφτασε», σημείωσε στο «Βήμα» ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας. «Οσα συνέβησαν πριν από μια τριαντακονταετία στην Ιταλία βλέπουμε τώρα να συμβαίνουν στην Αθήνα. Ελπίζουμε μόνο να μη δούμε ενέργειες τυφλής και ακραίας βίας, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τους μετανάστες και τους άστεγους της Αθήνας»!

Δεν υπάρχουν σχόλια: