Τετάρτη 8 Ιουλίου 2009

Ο πολιτισμός των σκουπιδιών...


Γεια σας,
το θέμα της διαχείρισης των απορριμάτων έρχεται ξανά στην επικαιρότητα Σαν να μην πέρασε μία ημέρα από την τελευταία φορά που τα σκουπίδια ήταν πρωτοσέλιδα. Οι κάτοικοι στο Γραμματικό ξεσηκώθηκαν, αρνούμενοι να δεχτούν τα σκουπίδια του λεκανοπεδίου στην περιοχή τους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται να ακυρώσει τις εγκρίσεις, ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την δημιουργία νέων ΧΥΤΑ και πολύ σύντομα θα ξαναδούμε τα σκουπίδια να κάνουν βουνά στους δρόμους και οι υπάλληλοι, ντυμένοι σαν αστροναύτες να ραντίζουν!

Μαζί με όλα τα προβλήματα της καθημερινότητας και εν μέσω οικονομικής ύφεσης, που τώρα ξεκινάει και γίνεται πραγματικά έντονη στην Ελλάδα, άλλο ένα πρόβλημα έρχεται να προστεθεί στην ατζέντα της κυβέρνησης. Η μέχρι τώρα στάση της ΝΔ σε όσα προβλήματα έχουν εμφανιστεί, μας κάνει να έχουμε βάσιμες υποψίες ότι και αυτό το θέμα θα μπει κάτω από το χαλί.

Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε πολιτισμένοι και ανεπτυγμένοι (στο μυαλό τουλάχιστον), αυτό το αποδεικνύουμε με την διαχείριση της βρωμιάς και των σκουπιδιών και όχι με τον νεοπλουτισμό του αυτοκινήτου και της βίλας. Όλοι έχουμε ευθύνη για την κατάσταση...

Αρχικά η πολιτεία έχει αφήσει το θέμα της διαχείρισης να πλανάται. Χωρίς καινοτόμες προτάσεις, χωρίς μελέτες, χωρίς διάθεση για την οριστική λύση του προβλήματος. Ακόμα και αν δεχτούμε ότι η λύση του νέου ΧΥΤΑ στο Γραμματικό είναι λογική (τονίζω το ΑΝ), ποιος μας εγγυάται ότι είναι μία λύση με βάθος χρόνου? Οι φορείς επιμένουν ότι θα είναι λύση 5 ετών... Και μετά?

Το ΥΠΕΧΩΔΕ, με ισχυρό υπουργό αλλά με ανίσχυρες παρεμβάσεις, θα έπρεπε να είχε προχωρήσει σε σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης Υπάρχουν πόλεις στην Ευρώπη που έχουν αναπτύξει την διαχείριση των απορριμάτων στο κέντρο τους, χωρίς να ενοχλείται κανείς. Τι είναι αυτό που τους κάνει να επενδύουν σε ξεπερασμένες, τριτοκοσμικές και ανθυγιεινές μεθόδους?

Ευθύνες όμως δεν έχει μόνο η εκάστοτε κυβέρνηση, αν και έχει το μεγαλύτερο ποσοστό, αλλά και ο καθένας από εμάς που θεωρούμε ότι η μόνη μας υποχρέωση είναι να βάζουμε τα σκουπίδια στους κάδους.

Έχουμε καταφέρει να είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ σε ανακύκλωση και η πρώτη σε δαπάνες διαφήμισης της ανακύκλωσης. Αυτό νομίζω πως λέει πολλά. Η οικολογική συνείδηση δεν απαιτεί μόνο να ψηφίζουμε τους οικολόγους, αλλά να είμαστε οικολόγοι...

Ακόμα χειρότερο από το θέμα της ανακύκλωσης είναι το θέμα των σκουπιδιών που πετάμε στο δρόμο. Πόσο δύσκολο είναι να κρατήσουμε ένα χαρτί και να το πετάξουμε στον κάδο? Πόσο μας ταλαιπωρεί να πετάξουμε στα σκουπίδια το άδειο πακέτο τσιγάρων, αντί στο πεζοδρόμιο?

Αν δεν αντιληφθούμε ότι τα σκουπίδια είναι πολιτισμός, τότε ο "πολιτισμός" μας είναι για τα σκουπίδια. Ποιος μας χάρισε το περιβάλλον? Ποιος μας είπε ότι ο δήμος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την καθαριότητα? Ποιος νομίζει ότι είναι μάγκας πετώντας σκουπίδια στον δρόμο? Ποιος νομίζει ότι αξίζει το ακριβό αυτοκίνητο περισσότερο όταν πετάει τα σκουπίδια από το παράθυρο?

Η σκέψη μας ξεχωρίζει από τα ζώα, όμως η βρωμιά μας μετατρέπει σε γουρούνια... Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε και πως θα το πετύχουμε...

Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για την διαχείριση, αλλά και εμείς έχουμε ευθύνες για την παραγωγή των σκουπιδιών...

Ας αντιληφθούμε επιτέλους ότι η απραγία της κυβέρνησης βασίζεται στην δική μας αδιαφορία...

Σας ευχαριστώ για την ανάγνωση...


Γιώργος Φακίτσας - Πολιτίκη ανάλυση


Δεν υπάρχουν προβλήματα. Υπάρχουν μόνο λύσεις. Το ανθρώπινο πνεύμα επινοεί στη συνέχεια τα προβλήματα.
André Gide, 1869-1951, Γάλλος Συγγραφέας, Νόμπελ 1947

Δεν υπάρχουν σχόλια: