Πέμπτη 2 Ιουλίου 2009
Αμηχανία στο ΠαΣοΚ για τον Τσουκάτο
Μεθόδους απεγκλωβισμού από την πολιτική δίνη που δημιουργεί η υπόθεση Siemens αναζητεί το ΠαΣοΚ, έπειτα και από τη χθεσινή απολογία του κ. Θ. Τσουκάτου.
Η έμμεση πλην σαφής παραδοχή από τον πρώην «στρατηγό» της περιόδου ηγεσίας του κ. Κ. Σημίτη ότι τα χρήματα από τα ταμεία της Siemens εισέρρευσαν όχι στα επίσημα αλλά σε άλλα, «μαύρα ταμεία» του ΠαΣοΚ έφεραν την Ιπποκράτους σε αμηχανία και προκάλεσαν διπλή αντίδραση.
Αρχικώς και με βάση όσα είχαν αποφασιστεί από την προηγούμενη ημέρα, κατά τη διάρκεια κομματικής σύσκεψης, το ΠαΣοΚ κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή να συγκαλέσει εκτάκτως την Ολομέλεια της Βουλής, προκειμένου να αποφασίσει για τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση. Το αίτημα, με προφανή στόχο να θέσει και την κυβέρνηση προ των ευθυνών της, διατυπώθηκε αρχικώς διά του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου κ. Ευ. Βενιζέλου και εν συνεχεία διά στόματος της αναπληρώτριας εκπροσώπου Τύπου κυρίας Μαρίας Καρακλιούμη (καθώς ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου βρισκόταν στις Βρυξέλλες).
Συμπληρωματικά, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσε στη δημοσιότητα ένα κακής ποιότητας αντίγραφο των (χειρόγραφων) λογιστικών εγγραφών από τα βιβλία του κόμματος εκείνης της περιόδου, προκειμένου να αποδείξει ότι τα χρήματα για τα οποία ομιλεί ο κ. Τσουκάτος δεν εισήλθαν στα ταμεία του ΠαΣοΚ.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία πάντως δεν έδωσε καμία απάντηση στα όσα είπε ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Σημίτη, ο οποίος δήλωσε ότι ποσό σαν το επίμαχο 1 εκατ. μάρκα της Siemens δεν ήταν δυνατόν και δεν επρόκειτο ποτέ να καταχωριστεί επισήμως στα λογιστικά βιβλία του κόμματος.
Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ δημοσιοποίησε και δύο ακόμη στοιχεία, με στόχο να καταδείξει ότι η υπόθεση των σκοτεινών χρηματοδοτήσεων δεν αφορά μόνο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η κίνηση αυτή είναι ενδεικτική της διάθεσης της Ιπποκράτους να επισημάνει με κάθε δυνατό τρόπο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί πως το σκάνδαλο της Siemens είναι μονοθεματικό και μονοδιάστατο. Οι αναμενόμενες σχετικές κινήσεις θα αποτελέσουν σαφή προειδοποίηση προς την κυβέρνηση ότι το προσεχές διάστημα θα πρέπει να αναμένονται περαιτέρω αποκαλύψεις και διαρροές στοιχείων, οι οποίες θα καταδεικνύουν εμπλοκές και άλλων πολιτικών κομμάτων.
Πιο συγκεκριμένα, από το ΠαΣοΚ διανεμήθηκε χθες ένα απόσπασμα από το πόρισμα του εισαγγελέα κ. Δ. Παπαγγελόπουλου για τη γνωστή υπόθεση της Μayo και ένα δεύτερο από τη σχετική κατάθεση του τότε διευθυντή της ΝΔ Ιωάννη Βαρθολομαίου . Και από τα δύο έγγραφα πιστοποιείται η εισροή χρημάτων της Μayo, ενώ στο πόρισμα του κ. Παπαγγελόπουλου σημειώνεται: «Ολα όμως τα χρηματικά ποσά που προέρχονται από την εταιρεία Μayo κατατέθηκαν σε λογαριασμούς της ΝΔ στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καταχωρίστηκαν νομίμως στα επίσημα βιβλία του κόμματος αυτού και διατέθηκαν συμφώνως με τους σκοπούς και τις ανάγκες του».
Κατόπιν όλων αυτών, το ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι αν το ποσό για το οποίο έχει μιλήσει ο κ. Τσουκάτος κατέληξε στο ΠαΣοΚ. Τα στελέχη περί τον κ. Παπανδρέου επιμένουν να λένε ότι τα βιβλία που έχουν στη διάθεσή τους δεν εμφανίζουν καμία τέτοια εγγραφή. Παρά ταύτα, από τις κατ΄ ιδίαν συζητήσεις καθίσταται σαφές ότι η Ιπποκράτους δεν έχει διάθεση να ανοίξει νέους λογαριασμούς με το παρελθόν του κόμματος και ειδικότερα με πρόσωπα που κατείχαν νευραλγικές θέσεις κατά την επίμαχη περίοδο. Τ ην ίδια στιγμή ερμηνεύουν το περιεχόμενο της κατάθεσης του κ. Τσουκάτου ως μήνυμα του πάλαι ποτέ κορυφαίου κομματικού στελέχους (και) προς την προηγούμενη ηγεσία του ΠαΣοΚ.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναζητήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες τρόπους διαφυγής από την πίεση που προς στιγμήν υφίσταται λόγω των τελευταίων εξελίξεων στην υπόθεση Siemens. Η πρώτη πολιτική αντίδραση, που καταγράφηκε με το αίτημα για τη σύγκληση της Ολομέλειας της Βουλής και τη συζήτηση περί Εξεταστικής, συνιστά μια πρώτη ένδειξη, αν και η άρνηση της κυβέρνησης δεν θα αποτελέσει έκπληξη. Το προσεχές διάστημα- και πιθανώς ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου- το ΠαΣοΚ θα επιχειρήσει να απευθύνει μια προειδοποίηση προς τη ΝΔ, με την έννοια πως αν απορριφθεί εκ νέου το αίτημα για την Εξεταστική Επιτροπή, η κυβέρνηση θα φέρει ακόμη μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου