H τελευταία γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, «το κύκνειο άσμα» του, δεν έχει συλλάβει τη λειτουργία και τις διαστάσεις του διαδικτύου.
Citypress-gr.blogspot.com:
Αγαπητε Βαγγέλη θα ήθελα να μάθω ποιά είναι η άποψη σου και ποιά μέτρα θα λάβει το ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών όποτε αυτές γίνουν για την ασφάλεια των πολιτών, και ποια η άποψη σου ,και του επισήμου ΠΑΣΟΚ για την ανωνυμία των blogs ( νομικο πλαισιο)
Ευ. Βενιζέλος: H ασφάλεια των πολιτών είναι αναμφίβολα θέμα ύψιστης προτεραιότητας στην ατζέντα του ΠΑΣΟΚ. Η ασφάλεια δεν είναι ζήτημα που ανήκει μόνον στην ατζέντα των συντηρητικών ή των υπερσυντηρητικών δυνάμεων. Το δικαίωμα στην ασφάλεια είναι η άλλη όψη του δικαιώματος στην ελευθερία. Μόνον που αυτό πρέπει να γίνει με πλήρη σεβασμό του Συντάγματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μέσα στο προστατευτικό θώρακα του κράτους δικαίου. Γιατί μόνον ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προσφέρει τελικά αποτελεσματική καταπολέμηση του εγκλήματος και προστασία της ασφάλειας των πολιτών. Άρα το ζήτημα δεν είναι το να έχουμε ακόμα πιο αυστηρούς ποινικούς νόμους, γιατί έχουμε ήδη αυστηρούς ποινικούς νόμους. Το ζήτημα είναι να έχουμε μία αστυνομία η οποία είναι επαγγελματική, έξυπνη, ευέλικτη, που ξέρει ότι βρίσκεται στην υπηρεσία της κοινωνίας και άρα από τη συνεργασία της κοινωνίας εξαρτάται η επιτυχία της. Και κυρίως μία αστυνομία που ξεφεύγει από τα κλασικά στερεότυπα τα οποία τελικώς ενοχοποιούν το «άλλο», ενοχοποιούν το ξένο, δηλαδή στην πραγματικότητα αναπαράγουν μία ξενοφοβική και αδιέξοδη λογική χωρίς αποτελέσματα.
Ως προς το θέμα των blogs έχω απαντήσει παλιότερα στο blog μου, κάνοντας μία πάρα πολύ απλή ταξινόμηση. Το διαδίκτυο είναι μία τεράστια τεχνολογική πλατφόρμα πάνω στην οποία διεξάγονται πάρα πολλές δραστηριότητες: επικοινωνιακές, πολιτικές, εμπορικές. Δραστηριότητες νόμιμες και δραστηριότητες παράνομες. Δραστηριότητες κοινωφελείς και δραστηριότητες εγκληματικές. Υπάρχει ένας ψηφιακός κόσμος που λίγο ή πολύ έχει τα προβλήματα που έχει και ο πραγματικός κόσμος και την ποικιλία των δραστηριοτήτων που έχει και ο πραγματικός κόσμος.
Συνεπώς όταν το διαδίκτυο είναι η τεχνική πλατφόρμα για την τηλεπικοινωνία δηλαδή για μία ιδιωτική επικοινωνία σημείου προς σημείο (point to point) ισχύουν πλήρως οι εγγυήσεις της ελευθερίας και του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών και εν γένει των ανταποκρίσεων και όλοι οι αυστηροί κανόνες του άρθρου 19 του Συντάγματος που προβλέπει το ρόλο της ΑΔΑΕ κοκ. Όταν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται για δραστηριότητες e-commerce, για ηλεκτρονικό εμπόριο, φυσικά δεν μπορεί κανείς να ενθαρρύνει εξαπατήσεις των καταναλωτών. Όταν το διαδίκτυο χρησιμοποιείται ως δημόσιος χώρος ελεύθερης πρόσβασης, δηλαδή ως ψηφιακό μέσο ενημέρωσης, φυσικά ισχύουν οι κανόνες που περιέχονται στο άρθρο 14 του Συντάγματος και τις σχετικές διατάξεις της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
Όπως θεωρούμε αυτονόητο ότι η παιδική πορνογραφία ή η απάτη στο διαδίκτυο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή, έτσι μπορούμε να κάνουμε απλούς διαχωρισμούς για το τι είναι νόμιμο και τι είναι παράνομο, όπως και απλούς διαχωρισμούς για το τι είναι επικοινωνία «σημείο προς σημείο» που καλύπτεται από το απόρρητο και τι είναι δημόσιος λόγος που αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο του άρθρου 14. Υπό την έννοια αυτή η τελευταία γνωμοδότηση του κ. Σανιδά, «το κύκνειο άσμα» του, δεν έχει συλλάβει τη λειτουργία και τις διαστάσεις του διαδικτύου.
Διαβάστε εδώ τις ερωτήσεις των υπόλοιπων συναδέλφων bloggers
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου