Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

«Mπλόφα» του Σαντάμ η κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής

Νέα στοιχεία τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας αποκάλυψαν ότι οι ισχυρισμοί του Σαντάμ Χουσεΐν περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής δεν ήταν τίποτα άλλο από μία μπλόφα με σκοπό την παραπλάνηση του γειτονικού Ιράν.Ψέμα με σκοπό την παραπλάνηση του Ιράν ήταν οι ισχυρισμοί του πάλαι ποτέ Ιρακινού ηγέτη περί κατοχής όπλων μαζικής καταστροφής.

Όπως προέκυψε από τις μαρτυρίες του Σαντάμ σε ανακρίσεις που έλαβαν χώρα μετά τη σύλληψή του, ο ηγέτης του Ιράκ (ο οποίος εκτελέστηκε δι' απαγχονισμού το 2006) προτιμούσε να συγ
κεντρώσει τα πυρά της διεθνούς κοινότητας για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής παρά να αποδεχτεί πως δεν είχε τίποτε, κάτι που πιθανώς να εκλαμβανόταν από το «ανταγωνιστικό» Ιράν ως ένδειξη αδυναμίας.

«Ο Σαντάμ Χουσεΐν πίστευε ότι το Ιράκ δεν είχε το περιθώριο να φανεί αδύναμο στους γείτονές του, ειδικά στο Ιράν» ανέφερε σχετικά ο ειδικός πράκτορας του FBI, Τζωρτζ Πίρο, σε σημειώσεις του πάνω σε ανάκριση/ συζήτηση με το Σαντάμ Χουσεΐν τον Ιούνιο του 2004. Όπως συμπληρώνεται στην εν λόγω αναφορά, ο Σαντάμ πίστευε πως οι γειτονικές χώρες αποτελούσαν άμεσες απειλές, και η χώρα έπρεπε να φαίνεται ικανή να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα.

Όπως αναφέρεται στα έγγραφα του FBI τα οποία δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη, ο Σαντάμ ανησυχούσε για το Ιράν πολύ περισσότερο από ότι ανησυχούσε για τις απειλές των ΗΠΑ όσον αφορά την κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής.

«Κατά την άποψή του, οι επιθεωρητές των Ηνωμένων Εθνών θα επιδείκνυαν στο Ιράν ακριβώς πού πρέπει να χτυπήσει για να προκαλέσει τη μέγιστη δυνατή ζημιά στο Ιράκ» λέγεται στα έγγραφα.

Το Ιράκ είχε χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής (δηλητηριώδη αέρια) εναντίον του Ιράν κατά τη διάρκεια του 8ετούς πολέμου (1980-1988). Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζωρτζ Μπους Τζούνιορ, ξεκίνησε πόλεμο εναντίον του το 2003, κάνοντας λόγο για κατοχή όπλων μαζικής καταστροφής από το καθεστώς Σαντάμ - ισχυρισμοί οι οποίοι ποτέ δεν επαληθεύτηκαν.

Σύμφωνα με τα έγγραφα, ο Σαντάμ έτρεφε μεγάλη περιφρόνηση (που άγγιζε τα όρια του μίσους) προς τους φανατικούς Ιρανούς μουλάδες, ενώ αρνήθηκε πως είχε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ηγέτη της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν (τον οποίο χαρακτήρισε ως «ζηλωτή» ) και ανέφερε πως θεωρούσε τη Βόρεια Κορέα ως τον πιθανότερο σύμμαχό του σε καιρούς κρίσης. Επίσης, ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων SCUD εναντίον ισραηλινών στόχων το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου, καθώς κατηγορούσε το Ισραήλ και την επιρροή του στις ΗΠΑ για «όλα τα προβλήματα των Αράβων», όπως είπε.

Ακόμη, διέψευσε θεωρίες περί γενικευμένης χρήσης σωσιών στις δημόσιες εμφανίσεις του, ενώ ανέφερε ότι είχε σταματήσει τη χρήση του τηλεφώνου από το 1990, καθώς το είχε χρησιμοποιήσει μόνο δύο φορές (επικοινωνούσε μέσω αγγελιοφόρων).


www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

@Infognomonpolitics

Δεν υπάρχουν σχόλια: