Ο υπουργός Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε ότι είμαστε έτοιμοι και σε διαρκή επαγρύπνηση με όλο το μηχανισμό της Πολιτείας και εξετάζονται όλα τα σενάρια. "Δεν θα επιτρέψουμε να διολισθήσει η κοινωνία σε κατάσταση πανικού", τόνισε και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση κάτω από τις οδηγίες του πρωθυπουργού λειτουργεί συντεταγμένα, οργανωμένα και συντονισμένα. Ο κ. Αβραμόπουλος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση παρακολουθεί το πρόβλημα ακατάπαυστα και λύνει άμεσα ζητήματα που προκύπτουν.
Παράλληλα ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε πως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα ανοίξουν κανονικά: Οι ιδιωτικοί στις 17 Αυγούστου και οι δημόσιοι την 1η Σεπτεμβρίου ενώ τελική απόφαση για τα σχολεία θα ληφθεί αφού υπάρξει γενική αποτίμηση του θέματος.
Επίσης είπε ότι παγκοσμίως έχουν καταγραφεί 162.380 κρούσματα και 1.154 θάνατοι ενώ στην Ελλάδα είχαμε 1.002 κρούσματα εκ των οποίων το 95% έχουν ιαθεί πλήρως και βρίσκονται υγιέστατοι στα σπίτια τους. Ανέφερε ότι σήμερα έχουμε 2 σοβαρά περιστατικά στην εντατική ενώ τα βαριά περιστατικά που είχαμε, πλέον είναι σε πορεία ανάρρωσης.
Ο υπουργός Υγείας είπε επίσης ότι απελευθερώθηκε η χορήγηση των αντιϊκών φαρμάκων και ότι επεκτείνεται το δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας για τη νέα γρίπη.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εμβολιασμού σημείωσε ότι προτεραιότητα θα έχουν τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες από άποψη υγείας, και σε υπηρεσίες σε κρίσιμες δομές για τη λειτουργία του κράτους όπως το προσωπικό στις Ένοπλες Δυνάμεις, στα Σώματα Ασφαλείας, στο δικαστικό χώρο, στις υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ, στις ΔΕΚΟ και σε μεγάλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Επίσης εξετάζεται το ενδεχόμενο η εξέταση για τη νέα γρίπη να γίνεται και από πιστοποιημένα ιδιωτικά εργαστήρια ενώ σε συνεργασία με την ΕΝΑΕ και την ΚΕΔΚΕ ολοκληρώνονται τα επιχειρησιακά σχέδια για τον εμβολιασμό. Στην Αθήνα για παράδειγμα προβλέπονται 27 κέντρα εμβολιασμού και 7 ιατρεία γρίπης.
Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε τους εξής τομείς δράσης:
- κινητοποίηση και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού
- έλεγχος εμβολιασμού με χρήση της τεχνολογίας και του λογισμικού ενώ θα καταγραφούν τα στοιχεία των εμβολιαζόμενων
- υποστήριξη νομαρχιακής και τοπικής αυτοδιοίκησης
- μεγάλος αριθμός γιατρών θα υποστηρίξει τον εμβολιασμό και την πρωτοβάθμια φροντίδα όσων νοσούν. Επ' αυτού επεσήμανε ότι θέμα κρεβατιών εντατικής θεραπείας δεν θα τεθεί και αυτά θα αυξηθούν κατά 50 με 60 άμεσα ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν περισσότερα, είναι αυτονόητο ότι θα χρησιμοποιηθούν και τα κρεβάτια σε ιδιωτικά νοσοκομεία
- διπλασιάζονται οι γραμμές στο κέντρο πληροφόρησης 1135.
Για το ακριβή αριθμό των κέντρων εμβολιασμού είπε ότι θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση προσεχώς, ενώ ενδεικτικά ανέφερε πως στους δύο μεγάλους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης θα είναι 140 με 150. Επίσης αυτά τα κέντρα θα στηθούν κυρίως σε σχολεία και θα λειτουργήσουν είτε Παρασκευή απόγευμα είτε Σαββατοκύριακο.
Σχετικά με τον εντοπισμό των αλλοδαπών που παράνομα βρίσκονται στη χώρα, ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι θα βοηθήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση ενώ για τις αμοιβές των γιατρών, είπε ότι θα καλυφθούν μέσω των ασφαλιστικών ταμείων. Παράλληλα ανέφερε ότι εξετάζεται η πιθανότητα να λειτουργήσει μέθοδος αντίστοιχη αυτής των δικαστικών αντιπροσώπων για τους γιατρούς στα κέντρα εμβολιασμού.
ΑΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου