Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Η απουσία της Ελλάδας

του Μιχάλη Ιγναντίου

Δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συμμετείχαν στη φετινή Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Δεν είναι υπερβολή να υποστηρίξουμε ότι βρέθηκαν στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού οι πάντες. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ σε στιγμές ευφορίας γι’ αυτή την μεγάλη επιτυχία του Γενικού Γραμματέα Μπαν Κι Μουν, ισχυρίστηκε ότι φέτος δεν έλειψε κανείς.

Και όμως... Μια χώρα δεν αντιπροσωπεύθηκε σε ανώτερο επίπεδο. Η Ελλάδα απουσίαζε. Στη μεγαλύτερη ετήσια συγκέντρωση ηγετών, η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να στείλει έστω και έναν εκπρόσωπό της, και η μονοήμερη επίσκεψη -που δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της ασθένειάς της- της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μποκογιάννη, θα ήταν σταγόνα στον ωκεανό. Δεν ήταν έκπληξη ότι στο τέλος αντιπροσώπευσαν την Ελλάδα οι διαπιστευμένοι στα Ην. Εθνη διπλωμάτες, οι οποίοι είναι μεν ικανότατοι, αλλά ούτε πρωθυπουργοί είναι, ούτε υπουργοί.

Οι εκλογές δεν είναι δικαιολογία για την απαράδεκτη απουσία της Ελλάδας από τα δρώμενα στον ΟΗΕ. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής έπρεπε να τοποθετήσει την κ. Μπακογιάννη ή κάποιον εκ των υφυπουργών Εξωτερικών στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και να δίνει τη μάχη για τα εθνικά θέματα. Πέρα από αυτό το αυτονόητο, ο ίδιος ο κ. Καραμανλής έπρεπε να ταξιδεύσει στη Νέα Υόρκη, έστω για 36 ώρες, για να απευθυνθεί ο ίδιος στη Γενική Συνέλευση και να προασπιστεί τα συμφέροντα της χώρας. Σίγουρα, οι ψηφοφόροι θα εκτιμούσαν το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός τους εγκαταλείπει τον προεκλογικό αγώνα για να παρουσιάσει τις θέσεις της χώρας. Δυστυχώς, σκέφθηκαν μικροπολιτικά.

Η ολιγόωρη επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, αν και για τους αντιπάλους του αγγίζει τα όρια της υπερβολής, ήταν μία καλή κίνηση. Είχε την ευκαιρία, ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, να μιλήσει σε ένα εκλεκτό ακροατήριο. Ομως, και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχασε μία σημαντική ευκαιρία να αναδείξει την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Σύμφωνα με το ΑΡέλαβε πρόσκληση από τον πρώην πρόεδρο Μπιλ Κλίντον για να παραστεί στην εναρκτήρια συνεδρίαση της οργάνωσης που ίδρυσε. Η εναρκτήρια ομιλία έγινε από τον Μπάρακ Ομπάμα και την παρακολούθησαν δεκάδες πρόεδροι, πρωθυπουργοί και υπουργοί Εξωτερικών. Αν και πρώτος με διαφορά στις δημοσκοπήσεις, προτίμησε το debate διότι προφανώς δεν μπορεί να παίζει με την τύχη του. Παραδοσιακά οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν δίνουν σημασία σ’ αυτή την πλέον σημαντική διεθνή πολιτική και διπλωματική εκδήλωση.

Είναι λάθος η προσέγγιση. Είναι ζήτημα εάν προσφώνησαν την Γ.Σ. 2-3 πρωθυπουργοί. Αντίθετα, η Κύπρος είναι πάντα παρούσα και με τον Πρόεδρό της και με τον υπουργό των Εξωτερικών. Εχουν συνεχείς συναντήσεις και επαφές και για δύο σχεδόν εβδομάδες παρουσιάζουν καθημερινά το πρόβλημα του νησιού, προλαβαίνουν δυσάρεστες καταστάσεις και κάνουν παρεμβάσεις ουσίας σε όλες τις εκδηλώσεις του ΟΗΕ. Η ομιλία του κ. Χριστόφια, έγινε δεκτή με θετικά σχόλια. Η εκφώνηση στην ελληνική ήταν μία πολύ ευχάριστη έκπληξη.

Στο περιθώριο της Γ.Σ. γίνονται συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με τους ομολόγους τους της Ρωσίας, των Ην. Πολιτειών, της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής. Μερικές φορές πρέπει να ληφθούν επιτόπου αποφάσεις. Φανταστείτε... Εάν προέκυπτε θέμα υιοθέτησης κάποιας απόφασης, ποιος θα την λάμβανε; Θα περίμεναν οι 26 να επικοινωνήσει ο Ελληνας μόνιμος αντιπρόσωπος με την Αθήνα;
Είναι συνηθισμένη η φράση στην Ελλάδα: «Μέσα δεν πάμε καλά». Το μέγα πρόβλημα είναι ότι και «έξω πάει χειρότερα»...

ΣΗΜΕΙΩΣΗ Ι: Εγινε και ντετέκτιβ ο Αλεξάντερ Ντάουνερ. Σε πρέσβη δυτικής χώρας είπε ότι μία εκ των συνεργάτιδών του βρισκόταν σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας και εργαζόταν στο laptop της, όταν πέρασε κάποιος και της πήρε σχεδόν μέσα από τα χέρια της το USΒ όπου είχε αποθηκεύσει τα πρακτικά των συνομιλιών. Σε άλλο διπλωμάτη ανέφερε ότι τα έγγραφα «κατέβηκαν» σε δισκέτα από ηλεκτρονικό υπολογιστή στην Αίθουσα Διπλωματών του ΟΗΕ. Το χειρότερο όλων είναι οι απαράδεκτοι και ψευδείς ισχυρισμοί ότι πίσω από τη διαρροή είναι το περιβάλλον του Αλβάρο ντε Σότο, ο οποίος υποτίθεται επιθυμεί να αποτύχει ο κ. Ντάουνερ.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Όσοι έδωσαν προσοχή στις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη αντιλήφθηκαν ότι η επιθυμία για λύση, μία επιθυμία που είναι γνήσια, δεν σημαίνει και αποδοχή των επιθυμιών της Τουρκίας. Αντίθετα, ο κ. Χριστόφιας απέδειξε στον Γενικό Γραμματέα Μπαν Κι Μουν ότι οι δήθεν υποχωρήσεις της Αγκυρας οφείλονται στην τρικυμία που επικρατεί μόνιμα στα μυαλά των τσιρακιών του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην ελεύθερη Κύπρο. Στη διάρκεια της διαπραγμάτευσης δεν υποχώρησαν σε κανένα θέμα...

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς τα εκλογικά συμφέροντα είναι πολύ σοβαρότερα για τους πολιτικούς μας από την εικόνα της χώρας και αυτό το το έχουν αποδείξει σε πολλές περιπτώσεις. Σε αυτή τη περίπτωση δεν είναι καν τα συμφέροντα της ΝΔ σημαντικά μπροστά στη φιλοδοξία της διαδοχής. Θα άφηνε το παιχνίδι εδώ για να πάει στη Γενική Συνέλευση? Όχι βέβαια.
Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι υποψήφιοι κυβερνήτες μας είναι ποσό πολύ θα κέρδιζαν αν έκαναν τις στοιχειώδεις κινήσεις να εξυπηρετήσου τον λόγο που εκλεχτήκαν: Να υπηρετούν τη Χώρα.