Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Πολιτική και πολιτικοί

του Κουβανέζου

Υπάρχει πολιτικοί και υπάρχουν πολιτικοί. Όπως επίσης και κυβερνήσεις. Και συνήθως η κάθε χώρα έχει τους πολιτικούς που της αναλογούν και της αξίζουν.


Μου τη δίνει όταν ακούω ή διαβάζω κάποιες μαλακίες που δεν λέγονται ή γράφονται για πλάκα. «Να καεί η Βουλή», «Χέζω και Κωστάκη και Γιωργάκη και απέχω, δεν θα ψηφίσω» και άλλα πολλά συναφή.


Θυμίζω πως ο Αριστείδης και ο Θεμιστοκλής, από τους πρώτους δημοκρατικούς, είχαν εξοριστεί, είχαν εξοστρακιστεί. Ο Θεμιστοκλής μάλιστα έζησε τα τελευταία του χρόνια στην Περσία, αυτό κι αν ήταν σκάνδαλο μεγαλύτερο κι από της Siemens! Τέτοια όμως περνούν σήμερα στα ψιλά…


Ο κάθε Έλληνας πολίτης ΟΦΕΙΛΕΙ να πάει και να ψηφίσει το κόμμα και τους πολιτικούς της αρεσκείας του, αυτό ορίζει το ΣΥΝΤΑΓΜΑ που είναι το Α και το Ω της Δημοκρατίας.


Αν οι πολιτικοί μας είναι για πέταμα (άντε, ας γίνω λίγο εκμηδενιστής κι γω); Ισως, αλλά όχι όλοι. Και ανεξαρτήτως τι ψηφίζω και τι γράφω, σε ΟΛΑ τα κόμματα υπάρχουν άνθρωποι τίμιοι, άξιοι να κυβερνήσουν και να κατέχουν υπουργείο. Το κρίμα είναι πως δεν είναι πολλοί.


Αν θέλετε ονόματα, θα το κάνω, τώρα όμως δεν υπάρχει λόγος. Υπάρχουν λοιπόν, νομοτελειακά, ΚΑΙ σωστοί πολιτικοί. Αυτοί που πραγματικά αξίζουν «σταυρό».


Η πολιτική και οι πολιτικοί κυβερνούν όπως μπορεί να κυβερνήσει κάποιος εν έτη 2009. Τι νομίζετε εσείς, δεν θα έχει πάρε δώσε με επιχειρηματίες, εφοπλιστές κλπ.; Από τον Ομπάμα ως και τον Ερντογάν, όλοι είναι κάπου «υπόλογοι», όμηροι, πώς αλλιώς να σας το πω;


Και ο Καραμανλής από κάπου πιέστηκε για να κάνει εκλογές πρόωρα. Αυτά που είπε και έθεσε ως επιχειρήματα δεν έπεισαν ούτε τον ίδιο. Τι νωπή λαϊκή εντολή θέλει, δύο χρόνια πριν δεν του την έδωσαν; Τι παρατεταμένη προεκλογική περίοδος; Σε προεκλογική είμαστε από τη στιγμή που εξελέγη με 151 βουλευτές, τώρα το θυμήθηκε; Ε, είπε και κάτι για την φοροδιαφυγή και την κρίση και έδεσε.


Πιο πολύ, αν και προσωπικά δεν τον ψήφισα ποτέ, μου έκανε σαν μια λευκή σημαία, σαν μια άνευ όρων παράδοση προς όλους όσους τον έφεραν από το ζενίθ στο ναδίρ. «Ορίστε, εκλογές και άντε πνιγείτε, αν ξαναβγώ (που δεν το πολυπιστεύω) θα έχετε αφανιστεί από την χάρτη»). Χωρίς, ευλόγως και προφανώς, ο ίδιος να είναι άμοιρος ευθυνών.


Και φυσικά σε περίπτωση ήττας θα τεθεί θέμα διαδοχής και θα υπάρξει διαδοχή. Αρα, γιατί βιάστηκε; Αντεχε ως τον Μάρτη, πρότεινε π.χ. τον Σημίτη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας δημιουργώντας «διαρροές» από το ΠΑΣΟΚ στην ψηφοφορία και καθάριζε, έμενε κυβέρνηση ως τον Σεπτέμβρη του 2011 και ίσως τότε τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις να είχε γυρίσει.


Επανερχόμαστε… Υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι που θεωρούν «κυβέρνηση» τη δημιουργία χάους στην πρωτεύουσα μετά τη δολοφονία (;) ενός νεαρού αντιεξουσιαστή ή τους εμπρησμούς στο Λεκανοπέδιο.


Υπάρχουν αρκετοί ψηφοφόροι εκτός των πρώτων κομμάτων. «Θεωρητικά» υπήρχαν και περισσότεροι, θυμάστε τι λέγαμε πέρυσι τέτοιον καιρό για το 15% (!!!) που έδιναν κάποιες δημοσκοπήσεις στον ΣΥΡΙΖΑ ελέω Τσίπρα; Ανάθεμα κι αν θα μπει στη Βουλή τώρα πια…


Εξ ου και το 6% που φέρεται να έχει το ΠΑΣΟΚ ως διαφορά ενάντια στη ΝΔ είναι πλασματικό, ειδικά με τους αναποφάσιστους να φθάνουν το 12% και το 14%.


Εν κατακλείδι, η ψήφος είναι το πρώτο δικαίωμα κάθε ελεύθερου πολίτη, και συνάφα η κορυφαία υποχρέωσή του. Οσοι το αγνοούν ας πάνε να βρουν τον Παττακό ή ας φωνάζουν πίσω τον Γλίξμπουργκ, το ένα και το αυτό είναι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: