Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Φώτης Κουβέλης -“Αναγκαία η δυναμική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή”

του Δημήτρη Χρυσικόπουλου


Ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ πέρασαν μια δύσκολη περίοδο. Κατά την άποψή σας, πού βρισκόμαστε σήμερα και τι ελπίζετε για το αποτέλεσμα των εκλογών;

Η ενισχυμένη κοινοβουλευτική παρουσία της ανανεωτικής - ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι αναγκαία. Αναγκαία για την κοινωνία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των πολιτών, την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης πολιτικής και τη διεκδίκηση διεξόδου από τα αδιέξοδα στα οποία βρίσκεται ο τόπος. Προωθούμε και προτείνουμε στην κοινωνία ένα συνεκτικό σύνολο προγραμματικών θέσεων και διαρθρωτικών αλλαγών, για τις ανάγκες της κοινωνίας, την προστασία της εργασίας, την αντιμετώπιση της ανεργίας, τα δικαιώματα των πολιτών, την προστασία του περιβάλλοντος, για το κοινωνικό κράτος. Οι θέσεις μας αμφισβητούν συγκεκριμένα και ρεαλιστικά τη συντηρητική πολιτική. Οι πολίτες αναζητούν αλλαγή πολιτικής και όχι δικομματική αλλαγή. Με αυτή την επιδίωξη των πολιτών θα είμαστε παρόντες στη Βουλή.

H Ανανεωτική Πτέρυγα του ΣΥΝ διαφώνησε με τους χειρισμούς της ηγεσίας του κόμματος όσον αφορά στον ΣΥΡΙΖΑ και στην εκλογική κάθοδο του σχήματος. Γιατί και, τελικά, τι σας έπεισε να συμμετάσχετε στο εγχείρημα;

Προέχει η συστράτευση όλων των δυνάμεων της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς στον κοινό αγώνα. Σήμερα, ιδιαίτερα σήμερα, η δυναμική παρουσία της Αριστεράς στη Βουλή και η σταθερή επιδίωξη για έναν αποφασιστικό ρόλο της είναι αναγκαία.

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου;

Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών είναι το αποτέλεσμα των αδιεξόδων της συντηρητικής πολιτικής και των πιέσεων ισχυρών οικονομικών κέντρων, που απαιτούν πιο σκληρά για τους εργαζόμενους και την κοινωνία μέτρα. Οι πολίτες πρέπει με την ψήφο τους να αποτρέψουν την πολιτική της δημοσιονομικής πειθαρχίας, της αποσάθρωσης των εργασιακών σχέσεων, της καταστροφής του περιβάλλοντος στο όνομα μιας ανάπτυξης που εμπορευματοποιεί τη δημόσια γη. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι οι αναγκαίες αντιστάσεις και η ανατροπή των συντηρητικών σχεδίων απαιτούν όχι μόνο την κοινή ενωτική δράση, την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ως κεντρικό του στόχο, αλλά και ένα εναλλακτικό πρόγραμμα για τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας για την αλλαγή της κοινωνίας.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο η ελληνική Αριστερά να καταλήξει σε ένα μεγάλο συνεργατικό σχήμα - προεκλογικά και μετεκλογικά;

Tο ζήτημα του πολυκερματισμού του χώρου της Αριστεράς είναι υπαρκτό και πρέπει να αντιμετωπισθεί. Η ενότητά της δεν μπορεί, όμως, να εξασφαλισθεί ερήμην των πολιτικών διαφορών που υπάρχουν.

Στην περίπτωση που το εκλογικό αποτέλεσμα δεν δώσει αυτοδυναμία, θα συνεργαστείτε με το ΠΑΣΟΚ;

Η ανανεωτική και ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να είναι παρούσα στις εξελίξεις, όχι για να εκχωρήσει την αυτονομία της, όχι για να προσχωρήσει σ’ έναν αδιάφορο για την κοινωνία κυβερνητισμό, αλλά για να επηρεάζει με το περιεχόμενο των προγραμματικών θέσεων την ασκούμενη πολιτική προς όφελος της κοινωνίας. Οι συνεργασίες δεν είναι αυτοσκοπός. Οι συγκλίσεις για να μετακινούν την πολιτική ζωή από τη συντηρητική θέση που βρίσκεται, προς ουσιαστική προοδευτική κατεύθυνση, χρειάζονται προϋποθέσεις προγραμματικού χαρακτήρα. Αυτές οι προϋποθέσεις σήμερα απουσιάζουν.

Είστε πολιτικός που πιστεύει στις συνθέσεις και στον πολιτικό πολιτισμό. Τι θα λέγατε στους πολίτες λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές;

Αταλάντευτο στόχο μου αποτελούσε ανέκαθεν η ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας που είναι δυνατόν να ενεργοποιήσει δυνάμεις για την προώθηση συγκλίσεων προγραμμάτων, επιδιώξεων και δράσεων που εμπνέονται από το σοσιαλισμό με δημοκρατία, την οικολογία, την προστασία και διεύρυνση των κοινωνικών δικαιωμάτων του πολίτη, τον ορθό λόγο και τον αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μάχομαι από τις γραμμές της σύγχρονης Αριστεράς, που ανυπότακτη παράγει πολιτική χωρίς αγκυλώσεις. Αυτή η πολιτική υπηρετεί την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: