Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Που θα βρει τα λεφτά το ΠΑΣΟΚ ;


του J.R

Για να είμαστε και λίγο σοβαροί σε αυτή τη χώρα το ερώτημα προς το ΠΑΣΟΚ είναι ένα«που θα βρει τα λεφτά » για να εφαρμόσει – αν γίνει κυβέρνηση - το πρόγραμμα παροχών που επαγγέλλεται. Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας και δημοσιονομική στενότητα είναι δεδομένα και, απέναντι στο «πάγωμα» των αμοιβών που προαναγγέλλει η ΝΔ και ο Κ. Καραμανλής, ο Γ. Παπανδρέου υπόσχεται στήριξη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών και πολιτικές που θα συντείνουν στην ανακατανομή του πλούτου.


Στις αιτιάσεις περί «ουτοπικών» υποσχέσεων, ο κ. Παπανδρέου απαντά ότι τα χρήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή του «σχεδίου των 100 ημερών» θα προκύψουν από την αντιμετώπιση των τεράστιων σπαταλών στον κρατικό μηχανισμό.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ στη ΔΕΘ προσπάθησε να εμφανιστεί σίγουρος για το κυβερνητικό του πρόγραμμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «λεφτά υπάρχουν, το θέμα δεν είναι που θα τα βρούμε, αλλά που πάνε σήμερα τα λεφτά» αφήνοντας αιχμές για τεράστιες και αδικαιολόγητες δαπάνες. Οι χαμηλόμισθοι θα ευνοηθούν, είπε ο κ. Παπανδρέου, και μέσω αυτών θα ενισχυθεί και η αγορά ενώ οι έχοντες θα κληθούν να καλύψουν τα βάρη που τους αναλογούν.

Μετά την ομιλία και τη συνέντευξη Παπανδρέου στη ΔΕΘ, ένα πλήθος σεναρίων άρχισε να κυκλοφορεί καθώς υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλους του χρόνου, η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί περί τα 50 δις ευρώ για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις και να καλύψει τις επείγουσες υποχρεώσεις. Είναι προφανές ότι η χώρα θα αναγκαστεί να καταφύγει σε νέο δανεισμό, είτε «παγώσουν» είτε στηριχθούν οι μισθοί και οι συντάξεις.

Οι πολίτες παρακολουθούν την αψιμαχία με σχετική απάθεια, χωρίς να μπορούν να βγάλουν συμπέρασμα για το ποιος έχει δίκαιο. Το ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει να υπόσχεται μάλλον γενικόλογα μια άλλη πολιτική ή η ΝΔ που καταγγέλλει ως ουτοπική και ανεφάρμοστη την παροχολογία;

Δεν υπάρχουν σχόλια: