Σε υψηλότατο επίπεδο στον χώρο της Δικαιοσύνης έχει ξεσπάσει έντονη αντιπαράθεση με αντικείμενο την έρευνα σε βάρος του ανακριτή στην υπόθεση της Siemens κ. Νικ. Ζαγοριανού, έρευνα που βρίσκεται εν εξελίξει ως απότοκος των ενεργειών του ανακριτή και του χειρισμού εκ μέρους του κρίσιμων πτυχών της υπόθεσης για τις μίζες και τα «μαύρα ταμεία». Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» η αντιπαράθεση που λίγο έλειψε να προκαλέσει κρίση ανάμεσα σε θεσμικούς παράγοντες στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης προέκυψε, πριν από λίγες ημέρες, όταν ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ιω. Τέντες ζήτησε από τον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου κ. Ιω. Παπανικολάου -είναι ο αρμόδιος για την επιθεώρηση όλων των δικαστών- να του παραδώσει τη δικογραφία Ζαγοριανού για να αναλάβει η Εισαγγελία την έρευνα σε βάρος του. Στην ενέργεια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου που γνωστοποιήθηκε εγγράφως στις 4 Σεπτεμβρίου απάντησε με σκληρότατες εκφράσεις ο κ. Παπανικολάου, αρνούμενος, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, να σταματήσει την έρευνα και να παραδώσει τη δικογραφία. Στο έγγραφό του μάλιστα πέραν των νομικών επιχειρημάτων περιέλαβε βαρύτατες εκφράσεις, υπονοώντας πως η διακοπή της έρευνας κατά Ζαγοριανού, εκδηλώθηκε «σε χρόνο “ύποπτο”» με «σκοπό τη συγκάλυψη των όποιων ευθυνών» για να φθάσει στο σημείο να επιρρίψει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη μομφή πως «διαπράττει παράβαση καθήκοντος» και πως με την ενέργειά του «καταργεί όχι μόνον την έρευνα, αλλά και την επιθεώρηση των δικαστηρίων». Το έγγραφο εστάλη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου στις 7 Σεπτεμβρίου.
Προ του αδιεξόδου που είχε προκληθεί και του κινδύνου να δημιουργηθεί κρίση με απρόβλεπτες συνέπειες σε ανώτατο επίπεδο της Δικαιοσύνης και μάλιστα για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφάσισε να μην ρίξει νερό στον μύλο της σύγκρουσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, χθες, οπότε είχε κληθεί να δώσει στον Αρειο Πάγο εξηγήσεις ο ελεγχόμενος πειθαρχικά ανακριτής, ο κ. Τέντες απάντησε εγγράφως στον κ. Παπανικολάου. Στο εισαγγελικό έγγραφο με αιχμηρότατο τρόπο αποκρούονται οι αιτιάσεις για «αφαίρεση της δικογραφίας και συγκάλυψη της έρευνας» με νομικά επιχειρήματα και μάλιστα εγκαλείται για παραλείψεις και «παράβαση καθήκοντος» ο ίδιος ο κ. Παπανικολάου. Με ποιο επιχείρημα; Με το σκεπτικό ότι αυτός ήταν ο αρμόδιος τόσο καιρό να ελέγξει τον κ. Ζαγοριανό, ως υπεύθυνος της επιθεώρησης των δικαστών, και δεν το έπραξε με αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, να ξεκινήσει έρευνα στο τέλος Αυγούστου όταν πολλά πράγματα είχαν κριθεί για την υπόθεση.
Υπόμνημα από τον κ. Ζαγοριανό
Ο κ. Τέντες υπεραμύνεται της νομιμότητας της ενέργειάς του και καταλήγει, όπως αναφέρει, «για το συμφέρον της Δικαιοσύνης και προκειμένου να μην προκληθεί κρίση» να απέχει προς το παρόν, αφήνοντας τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, να ολοκληρώσει την έρευνά του και να αξιολογήσει αυτός τη στάση και τη συμπεριφορά Ζαγοριανού. Κι ενώ δύο ανώτατοι παράγοντες διαφωνούν για την έρευνα σε βάρος Ζαγοριανού, ο τελευταίος χθες έφθασε στον Αρειο Πάγο, κομίζοντας υπόμνημα με εξηγήσεις για όσα του αποδίδονται. Και να ποια είναι αυτά: Γιατί με τις ενέργειές του δεν απέτρεψε τη φυγή Χριστοφοράκου - Καραβέλα στο εξωτερικό. Γιατί χειρίστηκε με τον τρόπο που χειρίστηκε την προφυλάκιση των μελών της οικογένειας Καραβέλα και εμπλεκομένων στην υπόθεση, όπως των Γ. Σκαρεπέλη και Ηλία Γεωργίου. Και τέλος γιατί δεν ερεύνησε ταυτόχρονα και την περίοδο του σκανδάλου μετά το 2004 με αποτέλεσμα να προηγηθεί η γερμανική Δικαιοσύνη και να δέσει τα χέρια των ελληνικών δικαστικών αρχών γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, λόγω δεδικασμένου. Ο κ. Ζαγοριανός, ο οποίος δεν αποκλείεται να κληθεί και σε προφορικές εξηγήσεις, επιχειρεί, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπόμνημά του να υπερασπιστεί τις επιλογές του με νομικά και όχι μόνον επιχειρήματα. Πάντως, η έρευνα που συνεχίζεται από τον κ. Παπανικολάου, τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, αναμένεται να ολοκληρωθεί ώς τις 15 Σεπτεμβρίου, οπότε και ξεκινά το νέο δικαστικό έτος και η θητεία του κ. Παπανικολάου ως επιθεωρητή λήγει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου